Publicatie verschenen op 31 mei 2024 in BioRxiv
Verschillende onderzoeken laten zien dat auto-antistoffen betrokken zijn bij Post-Covid klachten. Auto-antistoffen zijn antistoffen die gericht zijn tegen het eigen lichaam. De afweer valt dan niet alleen het virus aan, maar ook het gezonde lichaam. Er is nog geen bewijs dat de auto-antistoffen de oorzaak zijn van Post-Covid klachten. Met hun onderzoek willen de onderzoekers hier meer duidelijkheid over krijgen. Dit artikel is een preprint. Dat betekent dat het nog niet door onafhankelijke collega onderzoekers is beoordeeld.
Opzet onderzoek
Het onderzoek werd in het Amsterdam UMC uitgevoerd. Er werd bloed afgenomen van 34 mensen met Post-Covid, die minstens 6 maanden klachten hadden en vóór de covid-infectie gezond waren. Ze zijn niet in het ziekenhuis opgenomen geweest voor de covid-infectie. Voor het vergelijken van de resultaten werden twee controlegroepen gebruikt: 34 gezonde mensen, waarbij bloed was afgenomen vóór de covid-pandemie, en 15 gezonde mensen die een milde covid-infectie hadden doorgemaakt maar geen Post-Covid hadden gekregen. In de bloedmonsters werden meer dan 2800 eiwitten (biomarkers) onderzocht. De mensen met Post-Covid werden op basis van dit onderzoek in 3 subgroepen ingedeeld.
Uit het bloed werden de antistoffen gefilterd. De antistoffen werden geïnjecteerd in muizen. Per groep (de 3 Post-Covid subgroepen en 1 samengevoegde gezonde controlegroep) werden 8 muizen onderzocht. Bij deze muizen werd de gevoeligheid voor pijn en hitte gemeten, net als balans, coördinatie en bewegelijkheid. De gevoeligheid voor pijn werd gemeten met de Von Frey test. Bij deze test worden muizen alleen in een kleine kooi met gaas- of traliebodem geplaatst. Draden met verschillende weerstand worden op de achterpoot gezet totdat de draad knikt. Als de muis zijn poot terugtrekt, likt of schudt, wordt dat als teken van pijn of ongemak gezien.
Resultaten
De belangrijkste bevinding was dat muizen die antistoffen van Post-Covid patiënten hadden ontvangen, een hogere gevoeligheid voor pijn ontwikkelden. Muizen die antistoffen van Post-Covid patiënten hadden ontvangen, hadden ook een hogere gevoeligheid voor hitte.
Antistoffen van de verschillende Post-Covid groepen veroorzaakten verschillende klachten bij muizen. Muizen die antistoffen uit de eerste groep kregen, ontwikkelden meteen pijnklachten. Muizen die antistoffen uit de tweede groep kregen, ontwikkelden pas later pijnklachten. Muizen die antistoffen kregen uit de laatste groep, ontwikkelden geen pijn, maar bewogen wel minder. De balans en coördinatie was niet afwijkend bij alle muizen.
Conclusie
Het overbrengen van antistoffen van Post-Covid patiënten zorgt voor klachten bij muizen. Het is waarschijnlijk dat antistoffen een rol hebben in het ontstaan van Post-Covid.
Antistoffen van verschillende subgroepen patiënten veroorzaken verschillende klachten bij muizen. Waarschijnlijk zijn er verschillende soorten auto-antistoffen.
Beperkingen onderzoek
De Post-Covid patiënten werden in dit onderzoek op basis van biomarkers in 3 subgroepen ingedeeld. Er is verder onderzoek nodig om te bepalen of deze biomarkers klachten veroorzaken. Ze kunnen ook zijn ontstaan als gevolg van Post-Covid en per klacht verschillen.
Muizen reageren misschien anders dan mensen op menselijke auto-antistoffen. Dit kan ervoor zorgen dat muizen minder klachten ontwikkelen. Het is ook mogelijk dat de klachten van de muizen veroorzaakt zijn door antistoffen van specifieke Post-Covid patiënten. Er is verder onderzoek nodig om te bepalen of er specifieke antistoffen zijn die klachten veroorzaken.
Recent is onafhankelijk een artikel gepubliceerd van onderzoekers in Amerika. Zij vonden vergelijkbare resultaten. Deze publicatie verscheen op 19 juni 2024 in MedRxiv. Dit artikel is ook een preprint.