Gisteravond heeft een meerderheid in de Tweede Kamer tegen het amendement gestemd dat extra financiering moest vrijmaken voor onderzoek naar post-covid. Het amendement, ingediend door GroenLinks-PvdA, SP, ChristenUnie, Volt, Partij voor de Dieren, SGP en DENK, beoogde meer geld beschikbaar te stellen voor klinische studies naar effectieve behandelingen voor zowel volwassenen als kinderen met post-covid.
Het extra geld is essentieel om nieuwe inzichten te verkrijgen die kunnen worden vertaald naar richtlijnen voor alle mensen met post-covid. Momenteel kunnen veel patiënten met post-covid niet terecht bij de bestaande expertisecentra, waardoor de noodzaak voor meer klinische studies groot blijft.
Motie aangenomen, maar geen extra geld
Hoewel het amendement werd afgewezen, stemde de Kamer eerder wel in met een motie van de ChristenUnie. Deze motie verplicht de regering om de kennis over post-covid bij eerstelijnszorgverleners te vergroten en gemeentes te ondersteunen in het op peil houden van deze kennis bij relevante ambtenaren.
Diewke de Haen, directeur PostCovid NL: “We balen hier flink van. Het lijkt erop dat de coalitiepartijen ervoor gekozen vast te houden aan de begroting, nu er al zoveel discussie is over andere punten. We zijn kind van de rekening geworden. Toch blijven we de urgentie van dit probleem onder de aandacht brengen. We willen Julian Bushoff (PvdA-GL) bedanken voor zijn initiatief en gaan met het ministerie in gesprek over de uitvoering van de aangenomen motie.”
Ondertussen kun je ook Stichting Long Covid financieel steunen. Zij maken meer biomedisch onderzoek naar Long COVID mogelijk.
De discussie over de aanpak van post-covid blijft hoog op de politieke agenda staan, maar vooralsnog zonder extra geld voor onderzoek.