Hallo mensen,
Ik weet niet zo goed in welke rubriek het thuishoort maar het valt bij mij heel erg samen met mijn herstel. Daarom het volgende.
Sinds 2 jaar zit ik ondertussen thuis na een heftige (ze noemen het 'milde') besmetting. Van een goeie baan waar ik jarenlang keihard heb geknokt naar een leven dat als het ware stilstaat. Ik hen er veel moeite mee gehad. Depressief geraakt, gelukkig goede en voldoende hulp gekregen van een psycholoog, en sinds de laatste weken eindelijk wat acceptatie. Ik ben een doorstamper, geen stilzitter.
Begin deze week heb ik contact gehad met het UWV. Ze lopen ver achter en bieden eerst een voorschot. Fijn! Geen zorgen daarover. Nu blijkt echter dat ik, nadat ik al ongeveer 70% loon heb ingeleverd, er nog verder op achteruit ga. Omdat ik nu 'officieel niet meer werk' en een uitkering krjjg mag ik dubbel zoveel belasting gaan betalen. Waar we het als gezin al best lastig hadden wordt het nu toch wel erg vervelend.
Ik trof bij het UWV gelukkig een meelevende en meedenkende medewerkster, die mij aanraadde hierover een klacht in te dienen. (Bij de overheid denk ik?) Ze drong hier op aan omdat ze in haar loopbaan toch al wel erg veel wetswijzigingen had meegemaakt in het voordeel van de uikeringsgerechtigde. Men weet al lang dat de meeste mensen liever niet ziek zijn, en gewoon willen werken, maar zo wordt het nog niet bekeken. Je wordt nu nog 'gestraft' als je ziek wordt, zo noemde ze het.
Nu vroeg ik mij af, zijn er hier mensen die daar meer over weten? Waar ik terecht kan, en hoe? En zijn er daarnaast meer mensen die eenzelfde klacht zouden willen indienen? Ook de mensen die nog niet zo ver zijn maar hetzelfde vooruitzicht hebben zouden dit kunnen oppakken lijkt me... We hebben met zijn allen al genoeg voor de kiezen gekregen wegens onkunde en onwetendheid (heel begrijpelijk) maar ik kan niet bevatten waarom ze de mensen die het al zwaar genoeg hebben, en over het algemeen financieel flink zijn achteruitgegaan, nu nog eens extra straffen door ze zwaarder te belasten terwijl dit juist door de werkenden zou moeten worden gedragen.
Een heel verhaal! Ik ben benieuwd naar jullie gedachten en reacties. En hopelijk kan iemand mij op het juiste spoor zetten. Achteraf had ik dit meteen moeten vragen aan de dame van het UWV maar ja... 'je weet hoe dat gaat'.
Bedankt voor jullie tijd!
Sebastiaan
Hoi Sebas,
Heb je contact met C-support? Zij hebben nazorgadviseurs die je kunnen helpen met vragen over werk en inkomen.
Wat je eventueel ook zou kunnen doen, als je een rechtsbijstandverzekering hebt, aan hen om hulp vragen. Dat heb ik pasgelden ook gedaan rondom mijn ziekteproces (16 maanden, dus nog in dienst). Zij hebben mij toen goed kunnen helpen.
Verder herken ik je wens om "gewoon" te willen werken en "gewoon" je leven te leiden. En het gevoel te hebben dat de maatschappij en de overheid je niet steunen.
Mede daarom, maar vooral omdat ik beter wil worden, heb ik een petitie gestart:
Reserveer meer geld voor onderzoek naar post-COVID in Nederland (petitiepostcovid.nl)
(sorry voor de sluikreclame ;))
Groetjes Brenda
Ik dacht inderdaad ook aan de rechtsbijstandsadviseur of als je die niet hebt de wetswinkel.
Wel belachelijk inderdaad hè, dat je meer belasting gaat betalen als je een uitkering krijgt. Het is al geen vetpot.
In mijn geval heb ik ziektewetuitkering die onder het sociaal minimum zit en wordt dat aangevuld door uwv. Dat vind ik dan wel weer netjes.
Hoi hoi, ik snap niet waarom je zegt ' ik heb al 70% van mijn loon ingeleverd' moet dit niet 30% zijn? Je krijgt 70 procent van je laatsverdiende loon toch?
Hoi! Bedankt voor jullie reacties zover.
Brenda, ik ben inderdaad bekend met c-support, toevallig vorige week mijn case 'laten sluiten'. Ze gaven wel aan dat ik altijd nog weer bij ze terecht kon dus dat is een optie inderdaad.
Brenda en Monalisa, wat zou een rechtsbijstand voor mij kunnen betekenen denken jullie? De overheid staat hiermee in zijn recht natuurlijk... Of antwoord op de vraag waar ik terechtkan?
Fen, natuurlijk bedoel ik 30% inleveren inderdaad, sorry. Verkeerd getypt. Ik hield 70% over maar daar gaat nu dus nog.meer belasting vanaf.
Groet!
Sebastiaan
Bij mij heeft rechtsbijstand vooral meegekeken en geadviseerd over de stappen die ik vervolgens kon zetten. Ik heb geen juridische stappen ondernomen waarvoor ik een jurist nodig had, maar ze hebben mij vooral veel informatie kunnen geven.
Ik heb echt geen idee waar jij terecht zou kunnen voor het antwoord op je vragen, maar misschien dat zij je wel in de goede richting kunnen helpen. Je kan altijd even de vraag wegleggen.
Groetjes, Brenda
Beste Sebas,
Je loopt een aantal maanden voor op het proces ten opzichte van mij. Maar voor zover bij mij bekend verlies je 30% van je inkomen als je een bepaalde tijd ziek bent. En als je een WIA uitkering krijgt is deze volgens mij ook 30% lager dan het loon dat je verdiende voordat je ziek werd. Ik weet niet veel van de inkomstenbelasting, maar het zou kunnen dat je geen arbeidskorting meer krijgt zodra je in de WIA komt. Maar navraag over je individuele situatie bij C-Support, rechtsbijstand of eventueel een rechtswinkel / juridisch loket raad ik zeker aan.
Hoi Brenda, dat ga ik zeker even doen. Hopelijk kunnen ze wat want ik heb geen dekking voor arbeid en conflict, dit zal daar misschien ook onder vallen. Anders wellicht C-support inderdaad.
Koning, ook bedankt voor je reactie. Het klopt wat je zegt. Er wordt gekeken naar 70% van je laatst verdiende loon inderdaad. Van UWV begreep ik dus dat ze (natuurlijk) naar de bruto bedragen kijken en daar 70% van. Vervolgens komt de belastingdienst nog even om de hoek en ivm met het vervallen van de arbeidskorting wordt het zwaarder belastnen blijft er veel minder over dan die 70% helaas.
Allemaal logisch en normaal. Maar in mijn ogen slecht over nagedacht dat juist degenen die al gekort worden en wel de lasten hebben van iemand met een vol inkomen nog eens extra belast worden en nog minder overhouden.
Ik reken natuurlijk in mijn eigen voordeel, maar vind dat dat niet klopt.
Ik bedacht me net dat je wanneer je de WIA komt ook geen pensioenpremie meer afdraagt. Op korte termijn is dat netto een voordeeltje, maar op lange termijn natuurlijk niet.
Check voordat je een uitkering, toeslagen, ondersteuning, hulp aanvraagt of je recht heb op geld uit een arbeidsongeschiktheidsverzekering(en), ook bij pensioen(en). Anders kan er teruggevorderd worden.
In sommige gemeenten is er iemand die goed in de materie zit en een breed veld kan overzien. soms kan iemand van C-Support, Sociale wijkteam, MEE of de kerk je helpen. Anders je partner of familielid vragen. Het is ingewikkeld dus verdiep je erin en doe het samen.
Pas op met minder uren gaan werken waardoor je inkomen omlaag gaat, want je WIA wordt gebaseerd op je inkomen.
Pas op voor een slapend dienstverband waarbij de werkgever geen ontslag aanvraagt bij het UWV of kantoorrechter om onder de transitievergoeding uit te komen. Je moet ontslagen worden met uitbetaling van de transitievergoeding. Je moet dit wel zelf aanvragen bij je werkgever.
Bij ontslag met een Vaststellingsovereenkomst (VSO) kom je niet in de WIA, maar in de WW en daarna in de bijstand.
Er zijn twee aanvliegroutes naar de WIA. De twee jaar loondoorbetalingsverplichting van de werkgever bij ziekte van de werknemer, waarin de adviezen van de bedrijfsarts leidend zijn. En daarnaast is er de Ziektewet voor uitzendkrachten en zieke werklozen (‘vangnetters’). UWV-artsen hebben daar de regie.
Ga voorafgaand bezoek aan de bedrijfsarts of de UWV-arts naar je huisarts of andere arts(en) of paramedische zorgprofessional en laat die een medisch verslag maken.
Berekening WIA https://wiauitkering.nl/uwv-uitkering/
Berekening arbeidsongeschiktheidspercentage https://www.samenveerkrachtig.nl/faq-items/hoe-berekent-uwv-mijn-arbeid…
Stel je de vraag eens: wat kon je voor je longcovid? En wat kun je nu niet meer?
FML lijst (via google) van te voren bekijken en voorbeelden van jezelf bedenken die hierbij aansluiten zodat je de UWV arts helpt. https://www.dosomegood.nl/wp-content/uploads/2018/02/FML-Functionele-Mo…
Long Covid en WIA aanvragen bij UWV. https://www.uwv.nl/nl/nieuws/vragen-en-antwoorden-over-long-covid-en-aa…
Stappenplan WIA aanvraag https://www.uwv.nl/particulieren/languages/dutch/wia-uitkering/detail/s…
Kopieën van medische gegevens naar het UWV in een aparte envelop bijvoegen en duidelijk op de envelop zetten "medische gegevens" en je BSN nummer. Vooral kopieën van medische rapporten en verslagen van artsen met zware klachten en de diagnose longcovid helpen.
Naast de uitgeklede zogeheten ‘verzekeringsgeneeskundige rapportage’ van de keuring is er ook een veel uitgebreider ‘medisch onderzoeksverslag’ dat je niet vanzelf van het UWV krijgt. Je kunt tijdens het gesprek verzoeken om het uitgebreider “medische onderzoeksverslag” te sturen. Je kunt altijd een kopie of inzage vragen van het "medisch onderzoekverslag" bij het UWV. Let erop welke cascode/ diagnosecode in het medisch onderzoekverslag staat: R606 (longcovid) en niet bijvoorbeeld R605 (COVID-19), A102 (Malaise en vermoeidheid), A109 (Overige klachten, niet elders geclassificeerd), A489 (Late gevolgen van bepaalde infectieziekten), R609 (Overige ziekten van bovenste luchtwegen). De bedrijfsartsen gebruiken ook cascode R606 voor longcovid.
Check of in het UWV keuringsrapport longcovid wordt genoemd. Anders meteen commentaar op het keuringsrapport leveren via MijnUWV.
Je kunt In beroep gaan. Je krijgt dan een andere keuringsarts. Als je dan van te voren bij een andere arts een second opinion vraagt en deze geeft longcovid of zwaardere klachten aan dan helpt dit.
Je mag meerdere keren een WIA aanvraag doen.
Geef aan UWV niet je telefoonnummer door (ook niet als je wat moet invullen) om onaangename verrassingen te vermijden. Dan kunnen ze je niet overvallen. Ook is het zo dat je niet opneemt UWV niet nog een keer belt en het UWV gaat gewoon door. Je kunt een geheim nummer aanvragen zodat UWV je nummer niet kan zien. Ook kun je bij het UWV aangeven dat jij niet moet worden gebeld maar iemand anders. (Je kunt ook het telefoonnummer van iemand anders invullen zodat jezelf niet wordt gebeld maar de ander die je vertrouwt, goed van je situatie op de hoogte is en voor je op kan komen en steeds de telefoon bij zich heeft en kan opnemen).
Bij de aanvraag en het gesprek bij het UWV met de verzekeringsarts en/of arbeidsdeskundige is het verstandig zoveel mogelijk kopieën van medische rapporten en – verslagen mee te nemen en van te voren punten op papier te zetten die je tijdens het gesprek aan de orde wilt laten komen. Je mag iemand meenemen, dat is zeker aan te raden. Ook mag je een geluidsopname maken en kun je reiskosten vergoeding boven de 15 km krijgen. https://www.uwv.nl/particulieren/mijn-plichten-en-rechten/detail/mijn-r…
Bij een (gezins)inkomen onder het sociaal minimum moet je zelf een toeslag bij UWV aanvragen. https://www.uwv.nl/particulieren/overige-onderwerpen/toeslag-van-uwv/in…
Hulpmiddelen kan je aanvragen via de WMO van de gemeente of via UWV. Voor UWV zijn er normbedragen https://www.uwv.nl/particulieren/overige-onderwerpen/normbedragen-voorz….
Indien je met een uitkering werkt (samenloop), mag je maar bij één loonheffingskorting krijgen. Dit moet jezelf regelen. Meestal is dit het meest voordelig om dit te doen bij wat het hoogste inkomen geeft. Bij werk krijg je ook arbeidskorting. Ook bouw je bij werk pensioen op en vakantiegeld en eindejaarsuitkering.
De uitkering kan direct aan je worden uitgekeerd of via je werk. Via het werk is het ivm de loonheffingskorting en arbeidskorting vaak voordeliger. Dit moet jezelf bij het UWV en op je werk regelen.
Vraag of je werkgever via de loonaangifte bij de Belasting ook de maandelijkse reservering voor vakantiegeld en eindejaarsuitkering doorgeeft. Deze gegevens worden maandelijks automatisch doorgegeven van de Belasting aan het UWV (loonaangifteketen).
Meld je aan voor de UWV nieuwsbrief werkgevers. UWV geeft betere informatie aan werkgevers wat er verandert dan aan uitkeringsgerechtigen. https://www.uwv.nl/werkgevers/actueel/nieuwsbrief/index.aspx
Kijkt voor de maximale vrijwilligersvergoeding die mag krijgen op de site van de Belasting. https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdi…
Wat is voor de Belasting een hobby en een onderneming. https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdi…
Als je als proefpersoon aan een medisch onderzoek meedoet en betaald krijgt dan geldt dit voor de Belasting als 'inkomsten uit overige werkzaamheden' die je moet aangeven bij de inkomstenbelasting. Informeer vooraf wat de financiële gevolgen zijn bij UWV en Toeslagen van de Belasting en Belasting.
Als je maandelijks een wisselend inkomen hebt dan geef je dit binnen een week na het eind van de maand door aan het UWV. Ook kan je inkomen wijzigen door halfjaarlijkse aanpassing van minimumloon, vakantiegeld, eindejaarsuitkering, extraatje van werk, etc. Pas dan ook meteen je toetsingsinkomen bij de Toeslagen van de Belasting aan. https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/toeslagen/content/wat…
De WIA is een voorschot. Meestal wordt eens per jaar de uitkering definitief vastgesteld. Daardoor kun je te maken krijgen met nabetalingen (teruggave of terugbetaling). Geef wijzigingen tijdig door. Pas je toetsingsinkomen voor de toeslagen aan. Zorg voor een financiële buffer. Je mag je definitieve vaststelling ook eens per half jaar of kwartaal laten doen zodat je voor minder grote bedragen komt te staan. Dit doe je telefonisch bij het UWV. https://www.uwv.nl/particulieren/overige-onderwerpen/ik-krijg-een-nabet…
Gebruikt bij communicatie met UWV zoveel mogelijk MijnUWV of brieven zodat je alles op papier hebt.
Als je te maken hebt met een fors inkomensverlies geeft dan de impact daarvan door aan het UWV via MijnUWV. Alleen dan krijgt het UWV overzicht bij hoeveel mensen dit speelt en kunnen ze dat doorspelen aan de overheid.
Bij een sollicitatie mag een werkgever niet vragen of je een uitkering hebt. https://autoriteitpersoonsgegevens.nl/nl/onderwerpen/werk-en-uitkering/…
Volgens sommige CAO's hebben mensen die werken met een uitkering minder rechten. Kijk goed in de CAO die van toepassing is of er uitzonderingsclausules zijn. https://www.uitvoeringarbeidsvoorwaardenwetgeving.nl/mozard/!suite16.sc…
Sommige werkgevers schuiven je een machtigingsformulier van het UWV onder je neus met het verzoek er een handtekening onder te zetten. Je hoeft dit niet te tekenen. Zeg dat je het formulier thuis rustig wilt lezen. Dan kun je rustig beslissen of je een werkgever wilt machtigen of niet.
Als medewerker kun je terecht bij een interne of een externe vertrouwenspersoon/mediator. De externe is meer onafhankelijk, maar kent het bedrijf en cultuur minder goed.
Het deskundigenoordeel van het UWV is een second opinion van een UWV-arts over de ziekte en re-integratie van een zieke werknemer (na de bedrijfsarts of arbo-arts). Deze is van belang bij een eventuele rechtszaak. De UWV-arts gaat enkel in op de medische zaken. Aangezien zijn medisch oordeel altijd in een juridisch kader moet worden geplaatst, is het verstandig om zodra er een conflict tussen werknemer en werkgever dreigt te ontstaan (of reeds is ontstaan) een jurist in te schakelen. Het deskundigenoordeel van het UWV kan zowel werknemer als werkgever aanvragen bij het UWV.
Kom altijd naar een afspraak bij het UWV, anders loop je de kans dat je (tijdelijk) wordt gekort. Je kunt ook online of telefonisch een gesprek met het UWV hebben. Bij hoge uitzondering kan het UWV thuis langskomen.
Check of je gebruik kunt maken van de PAWW-regeling.
Doe je niet beter voor dan je bent. Geef duidelijk aan wat je niet kan. Zeg nee als je iets voor het grootste gedeelte niet kunt.
=========
=========
Handige links:
Postcovid en werk https://werkcovid19.nl/
Samen veerkrachtig met forum en koffietafel https://www.samenveerkrachtig.nl/
Rijksoverheid https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/wia/vraag-en-antwoord/wia-hoog…
Wettekst WIA https://wetten.overheid.nl/BWBR0019057/
Wettekst Bijstand https://wetten.overheid.nl/BWBR0015703/
Rekenhulpen UWV https://www.uwv.nl/particulieren/rekenhulpen/index.aspx
Bereken uw recht https://www.nibud.nl/tools/berekenuwrecht-nl/
Halfjaarlijkse aanpassing Wia tgv aanpassen minimumloon https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2022/12/05/uitkeringsbedrag…
Humanitas thuisadministratie https://www.humanitas.nl/themas/thuis-administratie/
Klacht tegen UWV (bij een onprettige verlopen keuring of gesprek of behandeling) https://www.uwv.nl/particulieren/klantenservice/klachten-bezwaar-beroep…
Bezwaar tegen UWV https://www.uwv.nl/particulieren/klantenservice/klachten-bezwaar-beroep…
Beroep zonder eerst in bezwaar te gaan tegen UWV https://www.uwv.nl/particulieren/klantenservice/klachten-bezwaar-beroep…
Sociaal raadslieden https://www.sociaalwerknederland.nl/sociaal-raadslieden
Juridisch loket https://www.juridischloket.nl/
Nationale ombudsman https://www.nationaleombudsman.nl/
Werkleerloket https://www.leerwerkloket.nl/leerwerkloketten
Stap-budget https://www.uwv.nl/particulieren/stap-budget/index.aspx
Advies Thuisarts https://www.thuisarts.nl/na-corona/ik-heb-corona-gehad-en-wil-weer-gaan…
Re-integreren https://www.uwv.nl/particulieren/ziek/ziek-wia-uitkering/tijdens-wia-ui…
CAK rekenhulp eigenbijdrage WMO, Wlz, medische zorg in buitenland https://www.hetcak.nl/veelgestelde-vragen/eigen-bijdrage/
CIZ check Wlz https://www.ciz.nl/wet-langdurige-zorg/voor-wie-is-de-wet-langdurige-zo…
SVB overbruggingsuitkering, grensgangers https://www.svb.nl/nl/obr/wanneer-krijgt-u-een-overbruggingsuitkering/w…
MEE https://www.mee.nl/
Luisterlijn https://www.deluisterlijn.nl/
MantelzorgNL https://www.mantelzorg.nl/
Goeiemorgen mensen, en sorry voor het uitblijven van reactie. Paar dagen met koords op bed, was behoorlijk van de wereld.
Els, hartelijk dank voor de overweldigende hoeveelheid informatie en de tijd/moeite die je erin hebt gestopt. Ik ga zéker eea eens doornemen.
Groet!
Sebastiaan
Els wat een geweldige informatie, bedankt!
Groetjen van Drentenaar
Het NIBUD adviseert om uitgebreid en gedetailleerd te budgetteren en uitgebreid en gedetailleerd de uitgaven bij te houden. Doordat inzicht ontstaat zou men hierop tot daden overgaan en de uitgaven aanpassen.
Deze aanpak van het NIBUD werkt van geen meter.
Het kost veel tijd. Mensen met weinig geld hebben veel aan hun hoofd en zijn al blij dat ze de dingen op korte termijn kunnen betalen (lees: einde van de maand halen).
Wel werkt de aanpak die door professionele bewindvoerders wordt gebruikt. Deze is gebaseerd dat je maandelijks ongeveer hetzelfde kunt uitgeven en een buffer opbouwt. Zodat je er vanzelf aan went en niet teveel gaat uitgeven en bij onverwachte of grote uitgaven hiervoor geld hebt.
* Zoveel mogelijk gebruik maken van de maandelijkse automatische incasso. Dus alle uitgaven die je via een automatische incasso kunt doen maandelijks laten doen. Ook het eigen risico van de zorgverzekering maandelijks automatisch laten incasseren. Dan zijn deze uitgaven elke maand hetzelfde en wen je eraan wat je overhoudt om te kunnen besteden.
* Opbouwen buffer voor grote of onverwachte uitgaven. Instellen via internetbankieren om halverwege elke maand een bedrag(je) via ‘Periodiek’ over te maken naar de spaarrekening. En via internetbankieren op dag daarop ook maandelijks het bedrag boven een bepaalde grens op de lopende rekening automatisch af te laten romen naar de spaarrekening. Als er geld nodig is voor grote of onverwachte uitgaven boek je die van je spaarrekening naar je lopende rekening.
Probeer je aandacht niet alleen te richten op besparen, maar ook op je inkomen te vergroten door regelingen en subsidies en werk als dat mogelijk is.
Verzoek ‘rare’ WIA beoordelingen door UWV te melden.
https://www.postcovidnl.nl/gesprek/verzoek-rare-wia-beoordelingen-door-…
Ik denk dat het ook helpt als je, naast de medische rapporten en verslagen, ook kunt aantonen dat jezelf ook pogingen doet om van Longcovid af te komen bij de eerste bedrijfs-/abo-/UWV arts die je tegen komt. Bv door een kopie op papier van de aanmelding bij C-Support, je vaccinaties, melding bij Lareb.
Aanmelding C-Support https://www.c-support.nu/aanmelden-bij-c-support/
Op Mijn.rivm.nl/vaccinaties kun je inzien welk coronavaccin(s) je hebt gekregen en wanneer. Inloggen met je Digid.
Melding als je gevaccineerd bent en Longcovid hebt bij Lareb. https://www.postcovidnl.nl/gesprek/doe-ook-een-melding-als-je-gevaccine…
Even een vraagje Els,
Die melding bij het Lareb is dat dan niet als bijwerking van de vaccinatie? Ik ben zelf gevaccineerd en geboosterd. Maar heb waarschijnlijk covid gekregen van mijn zoontje opgelopen op school. Dat is dan niet echt een bijwerking van de vaccinatie denk ik? Of kun je dat daar dan ook kwijt? Weet natuurlijk niet of ik anders geen long-covid had gehad. Is sowieso lastig je kunt niet in een glazen bol kijken natuurlijk.
Er zijn natuurlijk ook mensen die longcovid klachten hebben overgehouden echt aan de vaccinatie zelf. Dan is het wel direct te herleiden naar de vaccinatie denk ik.
Dat is even wat ik me afvroeg hoor
groetjes
Marjolein
Mijn redenatie is dat longcovid een bijwerking kan(!) zijn van covid en/of vaccinatie. Het is verder aan het Lareb wat ze met meldingen doen.
Dan is het inderdaad wel een goed idee om melding te maken. Je weet het natuurlijk nooit. Ik had de site van lareb geopend en dacht toen tja... wat nu in te vullen, laat ik het eerst even navragen hier.
Het kan natuurlijk best zo zijn dat je met een bepaalde vaccinatie wel of niet meer risico loopt op longcovid na vaccinatie of na een doorlopen besmetting. We weten uiteindelijk allemaal nog zo weinig. Wat mogelijk wel kan verklaren waarom mensen misschien minder snel geneigd zijn om melding te doen bij het Lareb. 1 misschien kennen ze Lareb verder niet of 2 misschien denken ze net als ik dit zal wel niet van toepassing zijn op mij. Omdat ik niet 'rechtstreeks' van de vaccinatie longcovid klachten heb gekregen maar pas na een besmetting. Ingewikkelde materie wel. Ik zal later toch nog eens kijken op de site van lareb.
Dank
Ik ben wel benieuwd of UWV-artsen wel eens zelf informatie opvragen bij behandelaren. Ik krijg van behandelaren namelijk te horen dat zij géén brief willen schrijven met bevindingen maar dat het UWV zelf vragen moet stellen waarop zij dan antwoord geven. Heeft iemand al meegemaakt dat het UWV vragen aan één of meerdere behandelaren ging stellen?
Bij de eerstejaarsevaluatie kreeg ik ook de indruk dat de UWV-arts informatie van een fysio- of ergotherapeut niet serieus neemt. Dit terwijl artsen in het ziekenhuis bij mij maar een bescheiden rol in het behandeltraject hebben (en inmiddels ook trajecten hebben afgesloten omdat ze mij niks nieuws meer kunnen bieden).
Het onderzoek is nog niet zover dat artsen in veel gevallen een behandeling voor longcovid kunnen bieden. Daarom wordt je niet behandeld door artsen en daardoor is er weinig medische rapportage van artsen.
UWV-artsen houden hier blijkbaar geen rekening mee. Het is te gek voor woorden, want longcovid is een nieuwe ziekte. Daar moet je als UWV-arts op anticiperen.
In Zwitserland gebruiken ze een andere aanpak door verzekeringsartsen. Deze gebruiken ze voor longcovid:
Groupe de travail post-COVID-19. Médecine d’assurance. Recommandation pour le bilan de médecine d’assurance d’une affection post-COVID-19 en Suisse. https://www.swiss-insurance-medicine.ch/storage/app/media/Downloads/Dok…
EPOCA - Questionnaire for the evaluation of post-COVID condition. https://www.swiss-insurance-medicine.ch/storage/app/media/Downloads/Dok…
(Gevonden in het document uit Zwitserland RACCOMANDAZIONI POST-COVID PER I MEDICI DI BASE, Svizzera (AANBEVELINGEN POST-COVID VOOR BASIS DOKTERS, Zwitsers). https://www.rafael-postcovid.ch/sites/default/files/inline-files/RECO-P… )
15 juli 2023
Jim Faas, verzekeringsarts en jurist
e-mail: jimfaas@planet.nl
https://www.jimfaas.nl/
WIA-vragenset voor de verzekeringsarts
=> Commentaar en suggesties zeer welkom.
Download: https://www.jimfaas.nl/publicaties/wia-alert-longcovid
https://twitter.com/JimFaas/status/1680300786469806081
WIA-Alert
Vragen die je aan de verzekeringsarts kunt en mag stellen, zeker als je het gevoel krijgt dat je verhaal niet goed overkomt of dat je niet gehoord wordt of serieus genomen wordt. Je kunt de vragen stelten die op jouw situatie van toepassing zijn.
Ik heb er hier een aantal van de belangrijkste op rij gezet.
De meeste invloed op het arbeidsongeschiktheidspercentage heeft een beperking in de duurbelastbaarheid: het aantal uren per dag en per week dat de verzekeringsarts vindt dat je kunt werken, rubriek 6 van de Functionele Mogelijkhedenlijst (de FML).
Beperkingen door cognitieve klachten en/of 'hersenmist' horen thuis in rubriek 1 (persoonlijk functioneren) en rubriek 2 (sociaal functioneren) van de FML.
Wanneer er bij je sprake is van PEM.
- Houdt u rekening met de beperkingen die ik ervaar vanwege PEM?
- Zo ja, hoe? welke beperkingen vanwege PEM neemt u op in het medisch rapport en hoe gaat u deze beperkingen aangeven in de FML?
- Zo nee, wat zijn uw redenen of argumenten om met (mijn beperkingen door) PEM geen rekening te houden?
NB: geef enkele heel concrete voorbeelden van een mentale of fysieke inspanning die bij jou PEM veroorzaakt en vertel erbij na hoeveel tijd PEM kan optreden.
Vertel ook - als dat kan of aan de orde is - hoelang je bent uitgeschakeld, hoeveel tijd je nodig hebt om te herstellen (herstel- of recuperatietijd) .
Wanneer er sprake is van POTS.
- Houdt u rekening met de beperkingen die ik ervaar vanwege POTS?
- Zo ja , welke beperkingen vanwege POTS neemt u op in het medisch rapport en hoe gaat u deze beperkingen aangeven in de FML?
- Zo nee, wat zijn uw argumenten om met (mijn beperkingen door) POTS geen rekening te houden?
NB: geef enkele heel concrete voorbeelden van verandering van houding of het ondernemen van activiteiten waarin jouw POTS klachten optreden.
Wanneer er sprake is van cognitieve klachten en/of 'hersenmist’'.
- Houdt u rekening met de beperkingen die ik ervaar vanwege mijn cognitieve klachten?
- Zo ja , hoe? welke beperkingen vanwege mijn cognitieve klachten neemt u op in het medisch rapport en hoe gaat u deze beperkingen aangeven in de FML?
- Zo nee, wat zijn uw redenen of argumenten om met mijn (beperkingen door) cognitieve klachten geen rekening te houden?
Wanneer er sprake is van wisselende belastbaarheid over de dagen heen: de ene dag functioneer je beter en kun je meer activiteiten ondernemen dan de andere.
- Houdt u rekening met mijn wisselende belastbaarheid?
- Zo ja, hoe? welke beperkingen vanwege mijn wisselende belastbaarheid neemt u op in het medisch rapport en hoe gaat u deze beperkingen aangeven in de FML?
- Zo nee, wat zijn uw redenen of argumenten om met mijn (beperkingen door) wisselende belastbaarheid geen rekening te houden?
NB: probeer zo concreet mogelijk aan te geven wat je zelf onder wisselende belastbaarheid verstaat: bijvoorbeeld de ondergrens van je activiteiten (op een slechte dag) en de bovengrens van je activiteiten (op een goede dag).
Wanneer je in je re-integratietraject tot een bepaalde belastbaarheid in uren bent gekomen, maar het is (nog) niet gelukt of het lukt al enige tijd niet meer om verder te komen, bijvoorbeeld 3 x 3 uur, 5 x 2 uur of halve dagen.
- Houdt u rekening met het feit dat ik op dit moment beperkt belastbaar ben in het aantal uren dat ik werk? (in het voorbeeld maximaal 9, 10 en 20 uur)?
- Zo ja, hoe? welke beperkingen vanwege mijn beperkte belastbaarheid in uren neemt u op in het medisch rapport en hoe gaat u deze beperkingen aangegeven in de FML (rubriek 6)?
- Zo nee, wilt u mij dan uitleggen wat uw redenen of argumenten zijn om met mijn beperkte belastbaarheid in uren geen rekening te houden?
NB: vertel zo duidelijk en feitelijk mogelijk - ook in de tijd - hoe jouw re-integratieproces is verlopen, zet het voor de zekerheid op papier en geef dat aan de verzekeringsarts om aan je dossier toe te voegen.
Wia beoordeling
Vereenvoudigde WIA beoordeling 60-plussers verlengd t/m 31 december 2024.
Sinds oktober 2022 kan een zieke werknemer van 60 jaar of ouder een vereenvoudigde beoordeling van een WIA-aanvraag krijgen. Hierdoor hebben werkgever en werknemer sneller duidelijkheid. Deze maatregel is verlengd tot en met 31 december 2024.
https://www.uwv.nl/werkgevers/actueel/nieuwsbrief/2023/oktober/vereenvo…
06 februari 2024
UWV
UWV wordt vaak gebeld met vragen over de status van een bezwaar.
De voortgang van een bezwaar is nu te volgen via het werkgeversportaal bij ‘Bezwaren’ voor werkgevers en via MijnUWV voor werknemers. Daarnaast heeft elk bezwaar een uniek nummer, waardoor het makkelijker terug te vinden is.
https://www.uwv.nl/werkgevers/actueel/meer-inzicht-in-behandeling-van-b…
Tips mantelzorg combineren met werk. https://www.intermediair.nl/werk-privebalans/rolverdeling/hoe-kun-je-ma…
29 februari 2024
Lang wachten en lage uitkering: waarom arbeidsongeschikten in de problemen komen.
Het Nederlandse arbeidsongeschiktheidsstelsel piept en kraakt. De wachtrijen voor keuringen zijn lang, de regels ingewikkeld en heel wat zieken leven onder het bestaansminimum.
https://nos.nl/artikel/2510815-lang-wachten-en-lage-uitkering-waarom-arbeidsongeschikten-in-de-problemen-komen
De Onafhankelijke Commissie Toekomst Arbeidsongeschiktheidsstelsel (Octas) adviseert het kabinet begin 2024 over een stelsel voor langdurige ziekte en arbeidsongeschiktheid. Dat stelsel staat onder druk, onder andere door een tekort aan verzekeringsartsen die beoordelen hoe ziek of arbeidsongeschiktheid een werknemer is die een WIA-uitkering wil.
https://www.rijksoverheid.nl/ministeries/ministerie-van-sociale-zaken-e…
5-4-2024
Website Postcovid en werk
In totaal zijn 46 gesprekken gevoerd met werknemers met post-COVID en hun direct betrokkenen, waaronder naasten, leidinggevenden, directe collega’s, bedrijfsartsen en zorgverleners zoals huisarts, fysio-, ergo- en oefentherapeuten. De praktijkverhalen en tips zijn samengesteld uit deze gesprekken.
De website biedt informatie en inzichten voor:
- Werknemers met long covid
- Naasten van iemand met long covid
- Collega’s van iemand met long covid
- Leidinggevenden van een medewerker met long covid
- HR-adviseurs
- Bedrijfsartsen
- Zorgverleners van werkende cliënten met long covid
https://postcovidenwerk.nl/
8-4-2024
Tips
Hoe bouw je met long covid je werk weer op?
https://www.nrc.nl/nieuws/2024/04/07/hoe-bouw-je-met-long-covid-je-werk…
Op vrijdag 14 juni 2024 is het UWV Arbeidsjuridisch congres in Utrecht. Tijdens het congres praat UWV arbeidsrechtprofessionals bij over de laatste ontwikkelingen in het arbeids- en ontslagrecht.
https://www.uwv.nl/werkgevers/actueel/nieuwsbrief/2024/april/meld-u-aan…
Sinds 8 april 2024 kunnen werknemers gebruikmaken van het vernieuwde WIA-aanvraagformulier bij het UWV.
https://www.uwv.nl/werkgevers/actueel/nieuwsbrief/2024/april/aanvraagfo…
Is het bij iemand bekend of er tot op heden door het UWV ooit een Wajong uitkering is toegekend aan een student met Long COVID (sinds dec 2021)?
Een student die verder ook geen recht meer heeft op verlenging duur studiefinanciering of ondersteuning uit het herprofileringsfonds. Een student die hooguit gemiddeld per week nog 6 tot 8 uur kan studeren en verder geen energie heeft.
Ben benieuwd.
Hoe het zit voor het toekennen van een Wajong als je een opleiding volgt kun je vragen aan het UWV of het Juridisch Loket.
Wajong is voor als je duurzaam geen arbeidsvermogen hebt op je 18de jaar of tijdens een opleiding ontstaan. Duurzaam geen arbeidsvermogen betekent dat je de rest van je leven niet kunt werken, eenvoudig gezegd.
Je kunt altijd een (medisch) onderbouwde aanvraag voor een Wajong indienen, want het UWV doet de beslissing of je de uitkering wel of niet krijgt.
Dit is bekend.
De vraag blijft : "Is het bij iemand bekend of er tot op heden door het UWV ooit een Wajong uitkering is toegekend aan een student met Long COVID?"
Maart 2024
Aanpassing Functionele Mogelijkheden Lijst (FML)
https://www.uwv.nl/overuwv/Images/bijlage-2-fml-versie-maart-2024.pdf
Update van de uitgebreide CBBS-informatie klapper
https://www.uwv.nl/overuwv/Images/bijlage-1-basisinformatie-cbbs-versie…
13 juni 2024
Aanvragen verlenging loondoorbetaling WIA nu ook online bij UWV. https://www.uwv.nl/werkgevers/actueel/nieuwsbrief/2024/juni/aanvragen-v…
Wet tegemoetkomingen loondomein (Wtl)
De Wet tegemoetkomingen loondomein (Wtl) bestaat uit 3 tegemoetkomingen voor werkgevers. De wet heeft als doel om werknemers met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt in dienst te nemen of te houden. De Wtl vervangt de premiekortingen arbeidsgehandicapte werknemer en oudere werknemer door het loonkostenvoordeel (LKV) voor deze groepen. Daarnaast bestaat de Wtl uit het lage-inkomensvoordeel (LIV) en het jeugd-LIV.
https://www.uwv.nl/werkgevers/overige-onderwerpen/wet-tegemoetkomingen-…
Het Juridisch Loket staat in contact met C-support. C-support is de organisatie die mensen met long covid ondersteunt op veel vlakken, waaronder ook arbeidskundige en juridische hulp bij vraagstukken over werk. Door goed op de hoogte te zijn van het werk van C-support, en dit te delen binnen het Juridisch Loket, kunnen hun juridisch adviseurs mensen met long covid die bij hen komen met een vraag, bijvoorbeeld over arbeidsongeschiktheid of een uitkering, sneller naar de juiste plek helpen.
https://uitspraken.rechtspraak.nl/details?id=ECLI:NL:RBMNE:2024:6617
Jim Faas
Waar komt het op neer?
✅ UWV gebruikt voor de afwijzing IVA het argument dat ‘gezien de grootschaligheid van de problematiek van long covid, resultaten zullen komen van medisch onderzoek en trials die bij verschillende academische centra lopen’
✅ daar maakt de rechtbank korte metten mee: dat is géén reden om *nu* geen IVA toe te kennen
✅ en voegt er aan toe: ‘Mocht er in de toekomst meer duidelijk worden over de behandeling van long covid, dan kan het Uwv met herbeoordelingen immers bekijken of mensen met een IVA-uitkering nog steeds duurzaam arbeidsongeschikt moeten worden beschouwd. De wet bepaalt immers dat het recht op een IVA-uitkering eindigt als de arbeidsongeschiktheid niet meer duurzaam is (artikel 49, eerste lid, aanhef en onder a, van de Wet WIA).’
Marginale mogelijkheden bij UWV.
Jim Faas:
wat is dat: ‘marginale mogelijkheden’?
dat betekent dat je zo beperkt belastbaar bent dat het zinloos is dat de verzekeringsarts een uitgebreide FML (Functionele Mogelijkhedenlijst ) opstelt omdat de arbeidsdeskundige toch geen passende functies zal kunnen vinden in het CBBS-systeem
https://www.linkedin.com/posts/jfaas_uwv-werkinstructie-marginale-mogel…
https://www.uwv.nl/imagesdxa/deel-6-communicatie_tcm94-461546.pdf
12-12-2024
WIA-beslissing niet nodig voor ontslagaanvraag.
Geen hogere compensatie transitievergoeding
Het kan gevolgen hebben als de werkgever onnodig wacht op de WIA-beslissing:
De werkgever moet de werknemer een hogere transitievergoeding betalen omdat die langer in dienst blijft.
Als de werkgever wacht met compensatie aanvragen is hij misschien te laat. Dit moet namelijk binnen 6 maanden nadat de werkgever de transitievergoeding heeft betaald.
UWV compenseert niet meer dan de transitievergoeding die zou zijn betaald op het moment dat de werknemer 2 jaar ziek was.
https://www.uwv.nl/nl/magazines-nieuwsbrieven/nieuwsbrief-werkgevers/wi…
Het Arboportaal, een initiatief van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, is een startpunt voor werkgevers, professionals en werknemers die informatie zoeken over goede arbeidsomstandigheden. In dit portaal is een nieuw onderdeel toegevoegd over chronisch zieken en werk waarbij een voorbeeld uit de praktijk is toegevoegd over post-COVID. Het doel is mensen met een chronische ziekte aan het werk te houden; de werkgever en werknemer zijn hiervoor samen verantwoordelijk. In het portaal zijn informatie over rechten en plichten, maatregelingen, relevante organisaties en praktische tools bij elkaar gebracht.
https://www.arboportaal.nl/onderwerpen/chronische-ziekten-en-arbeidsbep…