Goedendag, 

Ik ben vanaf 12 maart ziek. Het begon met voorhoofsholten ontsteking waar ik een kuur voor gekregen heb.  De kuur zorgde niet volledig voor verlichting. Ondertussen meer klachten gekregen. Na 6 weken bloedonderzoek gehad en daar was een virus in te zien,  het coronavirus. Continu verkouden en druk op de borst en het gevoel brandende, prik longen.  Ik noem het alsof je longen vol cola zitten. Nu 11 weken later nog steeds die klachten.  Ontzettend vermoeid. Ik kan amper 10 minuten lopen en ben dan buiten adem. En verschrikkelijke pijn in de schouderbladen. Bij geringe inspanning ben ik buiten adem. Ik heb een longfoto gehad, die was goed en ook als de huisarts de longen luistert hoort hij niets. Maar ik heb nog steeds pijn in mijn longen. Heeft u enige idee wat het kan zijn dat ik nog zulke pijnlijke longen heb en ze zo prikken? Is dat nog steeds de nasleep van het coronavirus? Wat is uw advies hierin? Ik hoor graag van u, alvast bedankt! 

Je bent nog niet ingelogd. Log in om te kunnen reageren.

Bert-Jan Elfrink 4 jaar geleden

ik kan je de handschudden. Gelukkig geen bijholteontstekingen gehad, maar de rest is identiek. Momenteel (drie maanden na dato) heb ik ook deze klachten en af en toe hartkloppingen. Dat laatste kwam ook zomaar ineens opzetten. Ik heb vermoedelijk (nog geen test gehad) Corona gehad half februari. 

Krul 4 jaar geleden

Wat heftig zeg! Ook al 3 maanden. Die hartkloppingen herken ik ook. Dat komt ook zomaar ineens opzetten. Heel veel sterkte! 

Longfonds Advieslijn
Zorgprofessional
4 jaar geleden

Antwoord van een Longarts:
De genoemde klachten zullen voor veel ex-coronapatiënten herkenbaar zijn en komen grotendeels overeen met de klachten die door de deelnemers aan de peiling van het Longfonds naar voren komen: vermoeidheid, kortademigheid, pijn op de borstkas/schouderbladen. Er wordt hard gewerkt aan protocollen voor diagnostiek na coronavirus, voor mensen die klachten houden. Een longfunctie-onderzoek is naar mijn mening op zijn plaats. Dit kan in eerste instantie een zogenaamde spirometrie zijn. Als die normaal is, sluit dat echter langdurige longschade door coronavirus niet uit. In dat geval zal aanvullend onderzoek zoals meting van longinhoud (bodybox) en bepaling van zuurstofopnamecapaciteit kunnen plaatsvinden in het ziekenhuis. Hoewel er geen onderzoek naar is, ben ik van mening dat training zal helpen om de conditie weer op te bouwen en klachten te verminderen.

Krul 4 jaar geleden

Geachte longarts,

Hartelijke dank voor uw advies en uitgebreide reactie! Ik ga morgen de huisarts bellen en verzoeken om een longfunctie onderzoek en aanvullende onderzoeken. Nu kan ik weer verder.  Hartelijke dank! 

Help ons helpen

Er moet meer perspectief komen voor mensen met post-covid. Jouw steun is hard nodig! Steun ons belangrijke werk en help ons helpen!

hand geeft hart