Hallo iedereen,

Wil graag mensen spreken die baat hebben bij ergotherapie. Heb begrepen dat sommige mensen ook zeggen dat het ook je energieverdeling is en je mindsetting  dat word gestimuleerd ervaart iemand dit ook op deze manier. En vanaf de intake wat word er dan zowel besproken energielevel en dagelijkse huishoudelijke taken hoe gaat het in zijn werking voor mijn beeldvorming. 

Ik hoor het wel

Je bent nog niet ingelogd. Log in om te kunnen reageren.

Anoniem (niet gecontroleerd) 2 jaren geleden

Iedere ergotherapeut heeft zijn eigen werkwijze. De mijne is gespecialiseerd in covid en werkt standaard met de activiteitenweger en de stoplichtmethode. Een andere ergo kan weer de lepelmethode gebruiken, of doet weer iets anders. Je vraag is dus niet standaard de beantwoorden.

Eerste 3 afspraken waren om inzicht te krijgen in mijn dagen. Ik moest een week lang de activiteitenweger bijhouden. Hiermee schrijf je dus per 15 minuten op wat je doet. Hier komt een puntentelling uit die gewogen wordt op basis van lichte activiteiten (1 punt per 30 minuten), gemiddelde activiteiten (2 punten per 30 minuten) zware activiteiten (3 punten per 30 minuten) en onydpanning (-1 per 30 minuten). Samen net de ergo werden alle activiteiten beoordeeld en ingedeeld, waarmee de ergotherapeut uiteindelijk je basisniveau aan dagpunten kan bepalen. Er is geen standaard in punten, dit is voor iederen anders.

Bij mij is ze toen uitgekomen op een startniveau van 10-12 punten. Dat is bar weinig, maar ik bleef over mijn grenzen gaan. 10-12 punten is letterlijk rusten, rusten, rusten, rusten, mss een of twee keer een kwartier een huishoudelijke taak, al je eetmomenten en je persoonlijke verzorging en rusten. Doseren, doseren, doseren.

Voor veel mensen is die dagpunten tellen een intensief irritant iets. Ik had er juist baat bij. Het gaf houvast, structuur, maar ook ontzettend veel inzicht in mezelf, mijn klachten, wat ik moest doen om klachten af te laten nemem. Hoe mijn klachten toenamen als ik er weer eens overheen ging.

Stoplichtmethode is meer om inzicht te krijgen in je eigen klachtverloop en energie. Waardoor kom je in het rood en krijg je de ergste klachten. Wat zijn de voortekenen voor rood (oranje) en leer die herkennen om te  voorkomen voordat je in het rood komt. Hoe kom je terug van rood naar oranje, hoe kom je terug naar groen (geen of weinig klachten) en wat moet je doen om in groen te blijven.

Ook leert de ergo hoe je in huis dingen anders kunt doen met bijv huishouden, koken. Simpele dingen waardoor je minder energie kwijtraakt, maar waar je zelf misschien niet aan denkt.

De ergo denkt en kijkt in mijn geval ook mee met mijn reintegratie. (Ze is ook reintegratie specialist) Als het aangeboden aangepaste werk niet passend is, zal zij samen met de bedrijfsarts en mij zorgen voor iets dat wel gaat werken met de werkgever. (Maar eerst werkgever de kans geven).

Natuurlijk is het ook fijn om het met iemand over je klachten te kunnen hebben die het wel begrijpt, die niet veroordeeld, etc. Ze leert je ook dat vooral dingen doen voor je mentale welzijn, hobby's en dingen voor jezelf ook heel belangrijk zijn. Het dagelijks leven is nuet alleen bedoelt voor huishouden en/of werk. In begin voelde ik me daar 'schuldig' om, maar gaandeweg leer je dat dit ook zo belangrijk is voor je herstel.

Ergo gaf inzicht in hoe slecht fysiotherapie voor mij werkte en dit juist alleen maar terugvallen en een verslechtering veroorzaakte.

Ergo heeft mij in eerste instantie inzicht gegeven, handvaten en manieren om over de hele dag energie in de delen en niet meer kwijt te raken. Mijn batterij liep leeg, maar laadde niet meer op. Hoe laadt je batterijweer op ipv dat deze alleen maar leegraakt. Ergo bracht stabiliteit en uiteindelijk met mini stapjes opbouw van 10% per 2 weken in het dagelijks leven. Door betere energiebalans en een minimaal basisniveau, verdwenen de fysieke klachten langzaam, gaan de cognitieve klachten met kleine stapjes steeds beter.

Ze kijkt mee naar hoe je toch de eigen regie (terug)krijgt in en over je eigen leven en herstel, daar waar je soms het gevoel kunnen hebben aan alle kanten geleefd te worden.

Voor mij had deze methode effect om niet constant over mijn grenzen te gaan. Het heeft ook geholpen in het huishouden, begrip van mijn man, etc. Want ik heb toch dingen geleerd die ik zonder haar niet begreep, laat staan aan een ander kon verwoorden.


ina46 2 jaren geleden

Wauw wendy dankjewel voor je reactie. Ik ga het ervaren en hoop dan ook goed geholpen te worden, want alles gaat met kleine stapjes maar niettemin als ik maar herstel en dingen weer kan doen en ervan kan genieten. Dat is een gemis op dit moment. Goed om te lezen dat het goed met je gaat.

Anoniem (niet gecontroleerd) 2 jaren geleden

Hoi Ina,

Ik had in eerste instantie best wat weerstand tegen ergotherapie. 'Dat heb ik niet nodig, dat kan ik zelf toch ook, ik toch niet als een kleuter ieder kwartier bij zitten houden wat ik doe, etc, etc'. 

Maar het fijne was al snel, niets moest en ik moest uit gaan vinden wat bij mij paste. Ze stemde, zeker in het begin, ook heel vaak af of de afspraken niet te lang waren, of het nog ging. Zodra ze merkte dat het cognitief moeilijker werd stopte ze en ik voelde me ook volledig vrij om het zelf aan te geven.

Ook met ergotherapie gaat het nog steeds in hele kleine stapjes. Het helpt echter wel ook in het accepteren en het je eigen maken van die kleine stapjes. De kleine stapjes bleken en blijken juist nodig.

Het zijn nog steeds kleine stapjes. Een opbouw van 10% per 2 weken in het dagelijks leven is gewoon niet heel veel. Maar ik merk wel dat het echt nodig is om zo rustig te gaan. (Nu ik me beter begin te voelen overigens wel dwa te moeilijker ook om dat vast te houden 😉

Ik ben er nog lang niet, maar als ik terug kijk op de laatste 6 maanden en waar ik nu sta, kan ik voor nu zeggen: met baby-steps de goede kant op.

Ga er open in, laat het over je heen komen en wees vooral eerlijk naar jezelf en daarmee naar de ergo. Past iets echt niet bij je, bespreekbaar maken, want dan kun je iets vinden wat wel voor jou werkt.

ina46 2 jaren geleden

Dat ga ik zeker doen, ga er blanco in. Wel aangeven wat wel of niet voor mij van relevant is. Ik heb goeie hoop, dankjewel voor je reactie. 

ina46 2 jaren geleden

Ps ; vergeten te vragen hoelang heb jij al ergotherapie. Hoe vaak heb jjj het in een week voor mijn beeldvorming

Anoniem (niet gecontroleerd) 2 jaren geleden

Hoi Ina.

Ik ben in juli of augustus gestart met de herstelzorg. (Corona besmetting vanaf eerste week juni) Fysio en ergo (even uit mijn hoofd). Eerst fysio, 3 weken later ergo en toen snel moeten stoppen met fysio van de ergo. Werkt bij mij compleet averechts en zorgt voor terugval en trager herstel. 

De eerste periode had ik in de eerste 3 weken 1 keer per week ergotherapie. Dit vanwege de lijsten en het vast kunnen stellen van de punten en activiteiten. Daarna ging het een tijd naar eens per 2 weken. Uiteindelijk eens per maand. Omdat reintegreren na 2 keer werken al niet goed gaat, nu binnen 2 weken weer. Er hangt geen tijdsduur aan vast. Standaard houdt ze rekening net een uur, maar de tijdsduur gaat o.b.v het ontstaan van klachten en moeheid tijdens de afspraak. Dat checkt ze geregeld af en als ze zelf cognitieve achteruitgang merkt, vaak eerder dan ik zelf, dan stopt ze.

Ik ben bijna door de vergoeding heen, dus ben benieuwd hoe dan verder. Eisen voor tweede verlenging zijn erg streng inmiddels. Mss dat, omdat reintegreren al niet goed gaat en al snel weer klachten geeft, dat een tweede termijn dan wel kan. Geen idee. Anders maar zelf betalen denk ik ofzo

ina46 2 jaren geleden

Hai wendy, 

Ik heb begrepen als de specialist vind dat jij baat zou hebben met meer behandelingen dat de huisarts de 2 verwijskaart voor herstelzorg gewoon afgeeft. Want je hebt het dan echt nodig. Dankjewel voor de duidelijke uitleg over de ergo, merk aan mezelf dat ik me geestelijk op voor moet bereiden  op 1 of andere manier. Heb inmiddels al een paar specialisten gehad en dat zorg toch ook voor spanning en prikkels.

Anoniem (niet gecontroleerd) 2 jaren geleden

Hoi Ina,

Klopt. Maar ik ben in die 6 maanden nog niet naar een specialist verwezen. Dus wie zal dat moeten doen? Er wordt ook vrijwel niet meer verwezen naar de specialisten, omdat er vaak niets gevonden wordt en men het steeds meer als nutteloos doorverwijzen en/of nutteloos behandelen gaan zien na duidelijke covid restklachten.

Zelfs de aanhoudende hoofdpijnen heb ik geen doorverwijzing voor gekregen om die reden. Longarts ook niet, ondanks mijn astma

ina46 2 jaren geleden

Oh wat erg wendy jeetje zeg. Schiet niet op zo dan

Anoniem (niet gecontroleerd) 2 jaren geleden

Huisarts mag alleen in bepaalde gevallen de tweede termijn voorschrijven, zonder tussenkomst van een specialist.

2 punten van de 3 voldoe ik sowieso niet aan. De 3e is indien er sprake is van een duidelijke terugval, maar dat is nu nog niet aan de hand.

Vanuit de normale basisverzekering, niet zijnde de covid herstelzorg, heb je ook wel 10 uur, maar die mogen niet ingezet worden voor covid.

Verzekeren is mijn werk he 🙈🙈🙈

Patje78 2 jaren geleden

Hier ook ergotherapie. Ik moet eerlijk zeggen dat ik meer aan ergotherapie heb als fysio. Ze heeft mij geleerd echt goed je energie te verdelen. Ze help mij op verschillende manieren. Het belangrijkste is wat ik van haar geleerd heb na inspanning rust te nemen. En langzaam opbouwen en goed naar je lichaam te luisteren. 

ina46 2 jaren geleden

Hai patje78,

Dankjewel voor de informatie, mij gaat het echt ook om de energie verdelen zodat ik weer mijn leven kan oppakken. Fysio is best nog uitputtend af en toe. Maar hoelang heb jij al ergotherapie , en hoeveel keer in een week heb je het. 

Patje78 2 jaren geleden

Hoi ina

In het begin iedere week. Toen om de week nu iedere maand ongeveer. Ik ben in augustus begonnen met ergotherapie. Mijn ervaring is bespreek met de Ergo of fysio je niet te veel uitput. Ook heeft mijn ergo contact opgenomen met de bedrijfsarts over het opbouwen. Bij mij komt ze woensdag weer. Het fijne van mijn ergo is dat ze aan huis komt. Daar ben ik wel erg blij mee. Nu zal woensdag wel vooral gaan over hoe gaat het met je. Hoe verder met opbouwen ook wat betreft werk ik zit weer volledig ziek thuis. 

Anoniem (niet gecontroleerd) 2 jaren geleden

De mijne wilde ook aan huis komen, maar dat vond ik juist weer helemaal niks. Teveel een 'in my private space' gevoel. 🙈😂

ina46 2 jaren geleden

Dat is ook waar wat je zeg wendy. 

Patje78 2 jaren geleden

Het scheelt de Ergo die mij begeleid heeft mijn man ook begeleid toen hij erg ziek was. Daar hebben we een goede band mee op gebouwd en zij heeft ervoor gezorgd dat het nu een stuk beter met hem gaat. Toen ik hoorde dat ik Ergo kreeg ben ik gelijk gaan kijken of zij de mogelijkheid was. Dat kon. Waar jij tegen aan loopt van de half jaar is binnenkort ook bij mij van toepassing. Ik vraag mij ook af hoe ik het zonder Ergo verder moet doen. Misschien is binnenkort bespreekbaar maken hoe verder na de tien behandelingen. 

Anoniem (niet gecontroleerd) 2 jaren geleden

Ja dan scheelt dat wel inderdaad, als je elkaar al kent.

Deze ergo heeft ooit mijn schoonmoeder begeleid in het verzorgingstehuis EN was, toen ik mijn massagepraktijk nog had, ook mijn directe concurrent aka conculega🙃 Ze had ook een massagepraktijk. Beide zijn we daarmee gestopt overigens. Zij omdat ze helemaal volledig verder wilde met haar eigen ergo praktijk. Ik omdat ik het door de complicaties van de maagverkleining helaas niet meer kon.

Ik kende haar dus wel enigszins, maar ik wil al die zorgverleners gewoon niet thuis hebben. Het ging thuis al zo vaak over covid, ik wilde het niet nog meer IN huie halen zeg maar. Thuis moet thuis blijven voor mij. (Daarom heb ik ook een hekel aan thuiswerken eigenlijk, werk komt teveel in huis) Aan bed gekluisterd dan zou het een ander verhaal worden.


Patje78 2 jaren geleden

Ik snap wat je bedoelt. En je heb wel gelijk. Deze komt alleen maar aan huis. Ik heb er geen moeite mee maar het liefst wel op een dag dat ik alleen ben. Thuiswerken gaat helaas niet bij mij. 

ina46 2 jaren geleden

Hoi patje78,

Dankjewel voor je reactie, hier kan ik wat mee. Dat is minder dat je in de ziektewet zit  maar gezondheid boven alles zeggen ze dan. Als ik een afspraak met de ergo heb gemaakt en de dingen bespreek ga ik zeker vragen over de fysio.  Een ergo aan huis  wat moet ik me daar bij voorstellen, doet ze dan adviezen geven of kijk ze dan hoe je een bepaalde handeling aan het doen ben in huis en dan zeggen hoe het beter kan qua energieverdeling. Heb er niet echt een beeld bij. 

Patje78 2 jaren geleden

De Ergo aan huis is eigenlijk hetzelfde als in de praktijk. Alleen ik heb nu niet de reistijd dat is prettig omdat ik nog beperkt ben. Ik ben ook niet onderbehandeling van een specialist dus binnenkort ook aan het einde van de eerste periode herstel zorg. 

Help ons helpen

Er moet meer perspectief komen voor mensen met post-covid. Jouw steun is hard nodig! Steun ons belangrijke werk en help ons helpen!

hand geeft hart