Ik overweeg een Post-covid voedingsplan bij een diëtist aan te vragen.

Wat zijn je ervaringen? Vragen ze goed uit zodat het een voedingsplan is dat bij je past? Ook over verbetering van je spijsvertering? Moet je iets laten meten of iets insturen? Wat moest je extra doen of laten? Hoeveel baat heb je erbij gehad en hoe lang heeft dit geduurd?

Ik wil het liefs een diëtist online / per telefoon zodat ik niet hoef te reizen. Heb je hier ervaring mee?

Je bent nog niet ingelogd. Log in om te kunnen reageren.

Monalisa 1 jaar geleden

Hoi Els, 

Ik had ook dietist ingeschakeld omdat ik wel spiermassa verlies, maar tegelijkertijd ook kilos aankom. Ik ben daar 1 keer geweest, toen heeft ze een meting gedaan, die geeft aan: je gewicht, je spiercellen je vetcellen, je vochthuishouding. Ik vroeg om een voedingsadvies, maar aan mijn eetgewoonten heeft ze niet veel veranderd. Wilde me wel een heel duur eiwitsupplement voorschrijven, maar mijn gevoel was toen al dat het haar daarmee gewoon om de commissie te doen was die ze dan voor het aanbrengen van een klant bij dat bedrijf zou krijgen. Later een nichtje van mij gesproken die hoofd dietetiek is in een ziekenhuis, en die zei dat die supplementen alleen werken als je intensief beweegt en het daarna inneemt. Dus daar heb ik niets aan, wat mijn gevoel wel bevestigde. Volgens mijnnichtje was het voldoende om gewoon regelmatig yoghurt of een eitje te eten. Omdat ik een hoop gedoe heb gehad, omdat die supplementen ook al ongevraagd naar me toe waren gestuurd en de rekening al naar de verzekering was gegaan, ontdekte ik later, terwijl me was toegezegd dat dat niet zou gebeuren, was mijn vertrouwen in deze dietist zo weg, dat ik de volgende afspraak heb geannuleerd.

Ik kan je helaas geen positief verhaal geven, wat niet betekent dat jij niet naar een dietist moet natuurlijk. Maar let op dat ze je geen onnodige dingen voor gaan schrijven via een commercieel bedrijf. Ik volg het advies op van mn nichtje en daarnaast ben ik compleet gestopt met snoepen. Ik zit op een gewicht dat volgens de statistieken nog prima is voor mijn lengte, maar wat ik ook had toen ik 9 maanden zwanger was. Maar goed, als dat het ergste was...

Ben vanochtend weer misselijk van vermoeidheid wakker geworden, dus ik ben vandaag verder even van de radar. 

Els 1 jaar geleden

Veel sterkte voor de rest van de dag. Hopelijk morgen iets beter.

Ik heb op google een bedrijf gevonden met meerdere diëtisten.

Ze hebben diëtisten in dienst die een vierjarige paramedische HBO (Bachelor) opleiding Voeding en Diëtetiek met succes hebben afgerond. De diëtisten zijn aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Diëtisten (NVD) en het Kwaliteitsregister Paramedici (KP).

Ze maken een maandmenu dat je toegestuurd krijgt en geven advies.

Ze zeggen dat ze onafhankelijk zijn en wel samenwerkingsverbanden aangaan.

Ze werken alleen online zodat ik niet heeft te reizen.

Het voedingsplan kost 29 euro. Of het via de zorgverzekering vergoed kan worden weet ik niet. “Voedingsadviezen zijn individuele voedingsadviezen per voedingsdoel. Als je een voedingsadvies voor 3 voedingsdoelen bestelt krijgt je dan ook 3 individuele voedingsadviezen.”


Ik denk dat ze meerdere standaard voedingsplannen hebben die ze, met wat lichte aanpassingen, sturen. Maar ik ben wel nieuwsgierig of je er wat aan hebt.

Anoniem (niet gecontroleerd) 1 jaar geleden

Hier wel een diëtist, maar ook vanwege de gastric bypass. Voor covid waren er al veel spier- en krachtverlies problemen, maar sindsdien helemaal. Het is best lastig een diëtist te vinden die EN overweg kan met bariatrie EN LC. Beide hebben elkaar versterkt als het ware. Door LC problemen gastric bypass erger en andersom.

Het voorkomt niet dat de kilo's eraan vliegen, ondanks gbp, en er ook niet meer af willen. (Iets met het zenuwstelsel en wss pas weer verliezen, vooral buikvet, als het lichaam het herstel inzet en niet meer bezig is met ziekte). Klonk logisch.

Het heeft wel nog verder terugvallen en kwijtraken van spieren voorkomen. Daarnaast veel minder corona-beenpijn en minder snel verzuring, maar daar heeft vitamine D + fosfaat (vooral die laatste aangetoond tekort sinds corona) de grootste winst op gegeven eerlijk gezegd.

Het is vooral het advies heel veel eiwitten, 1,6 -2,0 gr per kg lichaamsgewicht in mijn geval. Dit omdat ik door de bypass niet meer zoveel kan eten en het niet volledig uit mijn voeding kan halen + de nodige problemen heb met reactieve hypoglycemie + het extreem dumpingsyndroom + een opnameprobleem voor eiwitten en ijzer, moest ik uiteindelijk met aan de medicinale eiwitdrank op recept, suikervrije. (1 dopje van 15 ml 30 gr eiwit).

- overigens kreeg ik deze eiwit supplementen eerder al vanwege alle problemen met de bypass en 'ondervoeding' door complicaties. Er wordt hierboven gezegd dat dit soort supplementen alleen werken met heel veel sporten, maar dat is erg zwart/wit. Diëtisten in de ziekenhuizen, o.a. bariatrie, schrijven dit wel degelijk voor om verdere achteruitgang/nog meer spierverlies te voorkomen, of in geval van ondervoeding en verminderde eiwitopname (dit wordt uiteraard wel vastgesteld d.m.v. bloedonderzoeken). Er moet wel een indicatie voor zijn. 

Overigens gaf de fysio destijds dezelfde adviezen als de dietist, dus de toegevoegde waarde van de dietist ontgaat me een beetje. Beide gaven ook dezelfde voedingsadviezen en voedingsmiddelen; voeding waar ik door de problemen met de bypass, al dan niet gepaard gaat met intoleranties en/allergieën, helemaal niks mee kan of mag.

Alles om de spijsvertering te verbeteren en/of als gezonde bacteriën voor de darmen verdraagt mijn lijf helemaal niet. Dus daar kon ik ook niet zoveel mee.

Verder heb ik er niet zoveel aan dus. Ik heb de afgelopen 5 jaar al zoveel over voeding geleerd, inclusief zelf een cursus voedingsleer, omdat bariatrie me liet stikken, dat de meeste diëtisten me niets nieuws kunnen vertellen, of ik in sommige gevallen helaas meer weet dan zij.

Ik vind het geen toegevoegde waarde, maar men vomd het 'noodzakelijk' vanwege de bariatrie geschiedenis en de complexiteit van long-covid en gbp complicaties samen en omdat ik aan blijf komen en niet meer afval. (Maar ook dat weet niemand echt). Ik vind het vooral zonde van mijn tijd en het verzekeringsgeld als ik eerlijk ben. Voor de medicinale eiwitten was geen dietist nodig geweest, want die had mijn huisarts gewoon mogen herhalen.

Sowieso ben ik al het gezeur tussen arts, ergo, bedrijfsarts, dietist en alles vanuit het werk een beetje zat. Dietist ben ik zelf al mee gestopt. Ergo ga ik na volgende week mee stoppen. Ik weet het inmiddels wel. Nu ik meer uren werk vind ik alle afspraken en 'verplichtingen' ook teveel op vrije (herstel)tijd gaan drukken.

Els 1 jaar geleden

Dat is voor je een hele puzzel en dat je dan maar cursus voedingsleer bent gaan volgen vind ik heel knap van je. Maar aan de andere kant waar zijn diëtisten dan voor als ze dit niet kunnen?


Extra eiwit eten voor spieropbouw bij longcovid wordt aangeraden in de richtlijn van diëtisten. En omdat het lichaam vecht tegen de ziekte is extra energie nodig.

Anoniem (niet gecontroleerd) 1 jaar geleden

Tja.

Ik heb sowieso geen hoge pet (meer) op van bariatrie. Zolang alles volgens het standaard boekje gaat en iedereen het standaard voorgeschreven voedingsadviezen krijgt en ook kan eten, kunnen ze het prima. Maar mensen met complicaties? Dan moeten ze afwijken van het gegeven dat we allemaal standaard eenheidsworsten zijn met verschillende lijven, verschillende spijsvertering, reactie op voeding bij iedereen anders, enzovoorts. Daar gaat het vaak mis. Dan weten ze het niet meer + dat veel conplicaties wel bekend zijn, maar men gewoon niet weet wat ze ermee moeten, omdat complicaties simpelweg geen plaats hebben binnen het 'verdienmodel'. Veel wordt gebagatelliseerd of gewoon niet verteld, of er is geen onderzoek naar gedaan. Met complicaties gaan ze je al snel 'lastig' vinden. Dit geldt overigens niet alleen voor de diëtisten, net zo goed voor artsen, specialistisch bariatrisch verpleegkundigen, etc.

Overigens word ik 40 over 1,5 maand. Loop ik al vanaf mijn 5e bij diëtisten de deur plat en is er nog nooit echt een diëtist geweest waar ik echt iets aan had of heb gehad.

En zo ook nu met LC dus eigenlijk niet 🤷‍♀️🙈 

Els 1 jaar geleden

Aan de Wageningse universiteit is een studie Voeding en Gezondheid | Humane Nutrition and Health.

In de studie bestudeer je de rol van voeding en leefstijl op de gezondheid, vanuit biomedisch perspectief op zowel groepsniveau, het niveau van het individu als op celniveau.

Mogelijk zouden mensen, die deze studie hebben gevolgd, in gezet moeten worden voor onderzoek naar Longcovid en Longcovid in samenhang met complicaties.

Aan de WUR is trouwens ook een studie Diervoeding. Het lijkt alsof hier meer kennis is dan bij de studie van de menselijke Voeding en Gezondheid.

Rene_DH 1 jaar geleden

Mijn ervaring: Ja de juiste voeding heeft een wereld van verschil gemaakt in mijn herstel. Ik kwam maar niet uit dat gat van opbouwen en weer een terugval hebben en weer terug bij af zijn.

Sinds ik serieus met mijn voeding aan de slag ging, bouwde ik sneller op en waren de terugvallen beter op te vangen. Ik ging netto vooruit en kwam uit dat gat. Je moet niet in de eerste week meteen wonderen verwachten, maar de resultaten stapelen zich op en als je dan plots een paar maanden verder bent voelt wat je bereikt hebt wel aan als een klein wonder ;)

Els 1 jaar geleden

Mag ik vragen wat en hoe je anders bent gaan eten?

Help ons helpen

Er moet meer perspectief komen voor mensen met post-covid. Jouw steun is hard nodig! Steun ons belangrijke werk en help ons helpen!

hand geeft hart