Hoi,

Aantal weken terug opperde ik bij fysio dat ik vooral op onbewuste momenten verkeerd ademen (slapen, huishoudelijke klusjes, actief zijn). Fysio gaf aan dat het lijkt of middenrif niet meedoet zoals het hoort. Nu zijn al mijn spieren zo ontzettend verzwakt geraakt, zoals bij velen. Ook de ademhalingsspieren, tussenribspieren en middenrif hebben t flink te verduren gehad. Ondanks wat oefeningen, merk ik dat het fitter worden van mijn longen nog niet wil vlotten. Verdere conditie gaat nu al een heel eind beter. Maar op den duur gaan mijn longen en ademhaling mij belemmeren door te gaan met de inspanning. Pas op de plaats dus altijd nog na 4 mnd. Wat is hierover bij jullie bekend? Door de oefeningen ben ik mijn ademhalingsspieren anders gaan gebruiken, maar begon ook toen pas het hoesten (nu 2mnd). Zowel bij diepere inademen als ook bij het goed uitademen.​​​Is er hierin een wisselwerking met het zenuwstelsel?

Je bent nog niet ingelogd. Log in om te kunnen reageren.

Spriet 4 jaar geleden

Vandaag heeft longarts laten weten dat longfunctietest in orde was. Indien over 3mnd nog deze klachten dan provocatie test. Hij vertrouwt op verder, goed herstel... Het vraagt enorm veel geduld. Ik twijfel in hoeverre andere specialismen nog iets kunnen, bijv. is zenuwstelsel wel bestand genoeg? Afgelopen dagen veel spierpijn gehad, voelde nu meer oppervlakkig aan ribbenkast ipv veel eerdere heftige pijn van binnenuit... Mijn lijf wordt fitter, maar longen geven nog steeds wisselende klachten. Gelukkig al even geen terugval meer (afkloppen!!!)


Jeannette Pols 4 jaar geleden

Bij mij verricht de osteopaat wonderen om t middenrif en de ademhalingsspieren los te krijgen.

E ht n aanrader, zeker als je conditie beter aan t worden is!

Longfonds Advieslijn
Zorgprofessional
4 jaar geleden

Antwoord van de longfysiotherapeut

De kracht van de ademspieren (zowel in- als uitademingsspieren) blijft soms achter in het totale herstel. Aan te raden is om de kracht van de ademspieren te laten meten bij een longfysiotherapeut en bij zwakte dan zogenaamde ademspierkrachttraining op te starten samen met je fysiotherapeut. Het ervaren van beperkte inspanning ligt bij de inademingsspieren.

Ook het hoesten is pas effectief bij een goede kracht van buikspieren en de uitademingsspieren. Het klopt dus dat het hoesten pas na een periode van herstel goed op gang begint te komen.

Er zijn geen bijzonderheden bekend over wisselwerking met zenuwstelsel. Wel klopt het dat bij veel stress of angst de adem vaak hoog en kort blijft. We spreken dan over dysfunctioneel ademen. Adem- en ontspanningsoefeningen kunnen dan goed helpen.

Help ons helpen

Er moet meer perspectief komen voor mensen met post-covid. Jouw steun is hard nodig! Steun ons belangrijke werk en help ons helpen!

hand geeft hart