Ik heb twee maanden geleden Corona gekregen. Ben uiteindelijk in het ziekenhuis opgenomen geweest, omdat ik een dubbele longontsteking had. Ik ben inmiddels best aardig aan het opknappen (geen longpijn meer, wel nog hoesten en snel moe en kortademig). Maar waar ik het meeste last van heb is een slechte concentratie en geheugen. Ik kan rustig twee keer iets vertellen na elkaar. Vergeet halverwege een gesprek een naam of het hele onderwerp van gesprek. Ik had gehoopt volgende week weer een paar uurtjes te kunnen gaan werken (ben lerares en remedial teacher) maar maar maak me hier wel zorgen over. Verder heb ik morgen nog een longfoto en aansluitend afspraak bij de longarts, dus dat wil ik ook afwachten. 

herkent iemand dit? Iemand tips om mijn concentratie en geheugen te verbeteren? 

Je bent nog niet ingelogd. Log in om te kunnen reageren.

Anja1969 4 jaren geleden

Hoi Margil, 

Ook ik heb concentratie problemen en last van vergeetachtigheid. Dit heeft gisteren ergotherapie bevestigd. Haar viel dat ook op bij mij. Ik ben nu net in mijn 2 de week van revalidatie bezig. Ik weet nu ook even nog niet wT en hoe ertegen tedoen  . Zodra ik iets meer weet dan kan ik je deze tips geven. Je kan ook dit eerst bij huisarts deze vraag neerleggen en dan zal je doorverwezen worden denk ik naar een neuroloog  . 

Beterschap Margil, 

Groetjes anja 

rolienschonewille 4 jaren geleden

Geen tips, ook in heb last van mijn geheugen. Heel vaak op een dag weet in even niet waarom ik ergens naar toe liep.

dat heeft iedereen wel eens maar geen 10 tot 15 keer op een dag.

Als iemand dit herkend en tips heeft???

Emst 4 jaren geleden

Ik herken dit inderdaad. Ik heb ook last van het vergeten van woorden in de zin of de intentie van een verhaal dat ik vertel. Daarnaast last van mijn geheugen. Ik sta ook ineens in de keuken en geen idee wat ik dan kwam doen. Ik houd zoveel mogelijk bij (dat wat ik moet onthouden) in de notities van mn telefoon. Misschien heeft het trainen van geheugen met van die geheugenspelletjes baat. Ik ga het in elk geval proberen. 

Ingezv 4 jaren geleden

Ik herken ook dat ik echt van alles vergeet. Concentratie weet ik nog niet hoe die is. Ik kan namelijk nog helemaal niet werken, na bijna 9 maanden. Ik heb geen idee wat er gebeurt als ik weer probeer te werken straks. Mijn gedachten zijn ook zo vluchtig als de pest, dus ik ben ze zo kwijt. Ik hoop dat het straks meevalt als ik weer kan werken, want ik ga er toch echt van uit dat ik weer terug ga kunnen werken, al duurt het wel al heel lang.

W.Kwakkel 4 jaren geleden

Hoi, ook ik heb deze klachten overgehouden aan COVID-19 sinds april. Ook een formulier invullen met de radio/ tv aan lukt absoluut niet. Helaas werk ik niet meer na een zware terugslag in juli en ben gestart met revalidatie traject in het ZKH. Dmv onderzoeken( cardiologie, neurologie) hopen we eerst meer duidelijkheid te krijgen en zaken uit te sluiten . De begeleiding hierbij is nu al heel prettig en geeft het gevoel gehoord en geholpen te worden.  Wat ik geleerd heb afgelopen maanden is dat we geduld moeten hebben. Door dat toe te staan krijgt je lichaam en hoofd rust. Ontspannings oefeningen en Mindfulnes ondersteunen mij daar goed bij.

Succes met het herstel allen!

Pantah-BAB 4 jaren geleden

Hallo allemaal, dit is een van mijn 1e reacties hier op dit forum. Even kort, ik ben vr. 11 december opgenomen in het HAGA Leyenburg Den Haag, met een (te) grote zuurstofbehoefte. Na 5 dagen ben ik overgeplaatst naar Alrijne Leiderdorp. In Den Haag lag ik alleen een kamer en in het Alrijne op zaal. Beide keren heb ik besloten geen tv te kijken. Ik vond het idee alleen al erg vermoeiend. De prikkels van buitenaf had ik niet nodig. Op zaal keken mijn zaalgenoten tot laat tv. In de nacht kregen zij last van hoge koorts en ander ongemak. Het koste hen veel energie en ik kon de overlast met klassieke muziek op mijn telefoon opvangen. Ook de concentratie alleen maar richten op mijn herstel werd volgens mij zo goed te doen. Nogmaals, het zoveel mogelijk ontwijken van onnodige prikkels en een slaapritme gebaseerd op wat ik nodig had ipv de tv, ik heb er wat aan gehad. Ben nu sinds 2 dagen thuis en ook nu ontwijk ik overbodige prikkels en doe de oefeningen zoals meegekregen. Dit is mijn ervaring, ik deel het graag. 

Groet, Peter. 

Marnix 3 jaren geleden

Ha Peter,

Ik herken goed wat je aangeeft wat betreft prikkels uitzetten. Ik heb in januari dit jaar op de ic gelegen en in coma (5 dagen waarvan 1 dag kritiek) en nu steeds herstellende. Heel soms, ook in het ziekenhuis, kijk ik tv, maar ik voel me gelijk weer wegzakken in een soort vegetatieve toestand. Dan gaat de tv gelijk weer uit. Veel wandelen, ook al zijn het kleine stukken, in rustig gelegen natuurgebied, zoals de duinen helpen me erg goed! Fietsen is ook erg fijn, tussendoor even stoppen en dan weer door.

Ik heb trouwens een rare, maar handige tip voor de andere lotgenoten wanneer je vergeten bent wat je wilt doen. Stel, je loopt naar de keuken om iets te pakken en je bent vergeten wat het was, blijf stil staan en beweeg alleen je ogen van links naar rechts. Op die manier worden de twee helften van de hersenen weer opnieuw aan elkaar gekoppeld zodat ze weer iets beter werken, werkt bij mij iedere keer weer!

Marco Lindhout 3 jaren geleden

bovenstaande berichten zijn van januari 2021 of eerder vermoed ik.

Hoe gaat het met de mensen nu, dus een half jaar later wb de cognitieve klachten.? 



Ik ben in maart ziek geweest en ben nog steeds vermoeid, hoofdpijn en mist in t hoofd (o.a). 

Wat hebben jullie gedaan om er van af te komen (cognitieve klachten) zo dat al het geval is??


groet,


Marco


Anja1969 3 jaren geleden

Hoi Marco, 

Ik heb nog steeds last ervan helaas. Ik doe iedere dag wat geheugenspelletjes te doen.  Boek lezen ongeveer 5 min en dan probeer ik hard op te vertellen wat ik gelezen heb. Dit lukt helaas nog altijd niet. Weet gewoon niet wat ik gelezen heb. Pfff . De spelletjes hou ik ook maar 5a10 min vol hier maak ik ook nog veel fouten in, vaak is het een gok bij een vraag. Ik denk dat de vermoeidheid ook een groot probleem is zodat ik niks kan onthouden erdoor. Als ik boodschappen ga doen dan heb ik een briefje waarop alles staat, en dan nog vergeet ik dingen mee te nemen. En ik loop steeds door de gangen dan weet ik het even niet meer en dan moet ik weer naar een andere gang om bv de koffie te pakken. Dit is erg zeg pfff. En erna dan ben ik doodop ervan met flinke hoofdpijn klachten.   Ik heb ook geen idee hoelang dit blijft deze klachten, bij de revelatie en psy weten ze dit ook nog niet 

Natuurlijk maak ik me hier veel zorgen om of het wel beter wordt. Duurt nu lang dit alles en ook verdere klachten die ik nog heb. Ik heb covid gekregen ongeveer 7a11 april 2020. 

Groetjes Anja 

Corinne Klinkenberg 2 jaren geleden

Goedendag,

In december 2021 heb ik corona gehad. Ik was ziek, maar niet heel erg en had geen koorts. Corona verdween na enkele weken, maar de vermoeidheid bleef. Ook heb ik last van overprikkeling, vergeetachtigheid en concentratieproblemen. Thuis lukt het me aardig om hier mee om te gaan. Maar op mijn werk, in een kleuterklas is dat wel anders. Het lukt me nu om anderhalf uur les te geven. Daarna zoek ik een rustige plek op om dingen voor de klas te doen. Als ik moe en overprikkeld wordt, merk ik dat aan een brandend gevoel in de luchtpijp, wordt ik licht in mijn hoofd en ga ik oppervlakkig ademen. 

Ik ga vooruit, maar met hele kleine stapjes. En daar word ik wel eens ongeduldig van.

Marja Willigenburg 1 jaar geleden

Ik heb in December 2022 corona gehad en een longontsteking. Heb nu al een tijd last van post covid klachten.

Heb fysio en Ergo therapie. Ergotherapie heeft mij aangeraden geheugen spelletjes te doen dit helpt wel en mijn geheugen is iets verbeterd. Die prikkels herken ik enorm en probeer ze waar kan te ontlopen.

Verder lukt lezen mij niet meer heb enorme hoofdpijn als ik dit doe. Dus voor mij zijn luisterboeken een uitkomst en is storytel een uitkomst.

Ben met reintigratie bezig op het werk ( in de zorg) ik luister goed naar mijn lichaam heb er niets aan als ik weer een terugval krijg. Dit had ik in Februari.



Els 3 maanden geleden

Ook ik ben nog steeds vergeetachtig. Niet alles van gesprekken kunnen onthouden. Heb het idee dat ik herinneringen ook minder kan vasthouden. Ook als ik iets moet overschrijven bv cijfers dan moet ik dat één voor één doen, terwijl ik vroeger veel meer cijfers kon onthouden. Moet alles vastleggen op de kalender anders vergeet ik het.

Ook kan ik dingen moeilijker begrijpen. Ik heb veel meer korte zinnen en geen lange verhalen nodig. Het doordenken gaat bij mij ook moeilijker. Vroeger was ik in meer dingen geïnteresseerd en zo kwamen er nieuwe dingen in mijn leven. Nu is het veel saaier en eentoniger. Soms kan ik dingen niet meer goed begrijpen en dan laat ik het maar. Ik voel me dommer.

Channy 3 maanden geleden

Wat herkenbaar Els, ik voel me ook een stuk dommer, als iemand iets uitlegt valt het kwartje vaak wat later of helemaal niet, mijn hersens functioneren niet meer optimaal, heel vervelend. Hierdoor vraag ik me af of ik ooit weer aan het werk kom met al mijn klachten want ik werkte op kantoor maar dat gaat me nu niet meer lukken, kan die druk niet meer aan ben ik bang, ook heb ik nog steeds pem klachten waardoor ik me weer volledig uitgeput voel en het rare is, ik heb covid opgelopen eind februari 2021, dan verwacht je toch dat het nu wel een keer klaar moet zijn maar ik voel me bij lange na niet mezelf en het uwv heeft me niet serieus genomen en ik ben er niet tegenin gegaan omdat het me veel te veel energie kost en je trekt vaak toch aan het kortste eind. Ik weet niet meer waar ik goed aan doe, maar ik blijf maar doorkwakkelen.

Monalisa 3 maanden geleden

Wat herkenbaar. Ik heb ooit tegen een vriendin gezegd: deze ziekte heeft me van een redelijk intelligent iemand veranderd in een zwakbegaafde. Inderdaad het begrijpen gaat trager, dus ook het reageren. Iets proberen uit te leggen, ook bv bij de huisarts, lukt niet goed meer, waardoor het verkeerd overkomt. De angst voor onverwachte gebeurtenissen of telefoontjes, want je kunt niet adequaat meer reageren. Ik kan alleen nog maar korte small talk gesprekjes houden, terwijl ik enorm de behoefte heb aan weer eens een normaal gesprek. Niets meer spontaan kunnen doen, want je loopt geheid vast en het kost je dagen om weer te herstellen, en ga zo nog maar even door. Ik wil nog wel graag van alles, maar moet noodgedwongen een saai leven leiden. Ik hebe er wel bij neergelegd, want liever saai maar wel mijn energie, voor zover die er is, in balans, dan van alles proberen en weer onderuit gaan met alle gevolgen van dien. Wat ik wel heel moeilijk vind, en dat herken ik ook bij jou Channy, is dat ik niet goed meer voor mezelf op kan komen door de problemen met woorden en beperkte functie van mn hersenen.

Ik wens jullie veel sterkte om er toch het beste van te maken.

Channy 3 maanden geleden

Precies, je probeert er het beste van te maken maar dat gaat vaak verdomde lastig en ja, ik kan ook niet zo goed meer voor mezelf opkomen, het kost me gewoon teveel energie en wat je aangeeft, iets goed willen leggen bij iemand lukt mij ook niet meer zo goed, daarom ging mijn gesprek die ik onvoorbereid deed bij het uwv ook mis want je moet van te voren alles op papier zetten en daardoor lukken onverwachtse gesprekken of dingen die je onverwachts moet doen gewoon niet zo goed. Ja het leven ziet er heel anders uit en dan maar liever saai met wat energie, goed om jezelf denken want een anders doet het echt niet voor je want ze zien niks aan de buitenkant dus dan mankeer je niks of ze denken dan al gauw dat het iets psychisch is maar niets is minder waar en laat maar kletsen denk ik dan. Ik ben zo bang dat als ik straks ergens een betaalde baan vind dat ze me gaan ontslaan vanwege mijn niet goed functioneren en dat geeft dan ook weer zo´n knoei, ik hoop een baan te kunnen vinden waarbij ik mijn hersens niet al teveel hoef te gebruiken dat geeft al minder stress. Ik wens jullie ook veel sterkte om er goed mee om te kunnen gaan, want het accepteren dat de oude ik waarschijnlijk nooit weer terugkomt is lastig om te accepteren.

Pattywa 2 maanden geleden

Heel herkenbaar. Ik voel me soms net dement. Soms zeg ik ja, maar blijk ik de informatie verkeer  te hebben gehoord en moest het antwoord nee zijn. En idd niet meer op woorden kunnen komen. Ik kan het redelijk verbloemen of woorden te zeggen die erop lijken of te omschrijven. Ik heb nu een reintegratieplek op een dasbestemming voor mensen met autisme (ik ben hulpverlener van beroep) en ik moet zeggen, werken met mensen met autisme is zo fijn nu ik een trage verwerkingssnelheid heb en overprikkeld raak. Zij begrijpen het en hebben geen vooroordeel

Channy 2 maanden geleden

Ik kan me voorstellen dat dat heel fijn voor je voelt , geen vooroordelen want dat kan ontzettend pijn doen omdat mensen gewoon totaal niet weten hoe jij je voelt omdat je aan de buitenkant niets ziet, ik moet ook een fijne plek hebben om te re-integreren waar mensen er begrip voor hebben anders mogen ze me wel ontslaan want het interesseert me niet meer, ik voel me bij lange na niet goed, ik heb het grote vermoeden dat ik er ook mcas bij heb waardoor ik me vaak ziek voel, dit kun je ook ontwikkelen na een covid infectie maar vind maar es een arts die dit kan behandelen want die zijn er maar weinig. Ik ben ook snel overprikkeld, heel vervelend, hoofd loopt zomaar vol en ik kan ook echt niet meer goed voor mezelf opkomen, ik heb de kracht gewoon niet.

Sami 2 maanden geleden

Dag allemaal,

Bij mij is het geheugen vergeleken met vroeger ook nog steeds een drama, maar het is in de loop der tijd aanzienlijk verbeterd en er zit nog steeds verbetering in (heb klachten sinds medio 2021).

Heb maandenlang niet kunnen lezen. Ik snapte, respectievelijk, de tekens/woorden/zinnen/inhoud niet meer. Kon mijn gedachten niet vasthouden. Prikkel- en informatieverwerking verliep supertraag en ik moest alles langzaam en gestructureerd/rechtlijnig doen.

Inmiddels kan ik weer: 

  • Snel lezen.
  • Andere talen lezen.
  • Converseren zonder de hele tijd kwijt te raken wat ik zelf denk en zonder me af te vragen wat die andere persoon nou eigenlijk zegt.
  • Vooruitdenken.
  • Snel denken.
  • Snel schakelen tussen gedachten.
  • Associatief denken.
  • Meerdere dingen onthouden.
  • Tijdens het doen van dingen, andere dingen onthouden, of me herinneren dat ik iets vergeet én dat (met lang nadenken) weer terughalen.
Sami 2 maanden geleden

Ik las ooit in een interview of een boek dat een vrouw het beschreef als dat ze de octupus in haar brein miste … Dat vond ik heel herkenbaar. Ik was namelijk altijd juist een snel schakelende, associatieve en anticiperende denker en kon juist goed focussen/concentreren, ook al was ik tegelijkertijd veel afgeleid. Ik wilde altijd alles weten en kreeg van alles om me heen vanzelf mee. Maar dat vond ik juist leuk/lekker. Ik raakte ook nooit de draad kwijt.

Dat was de afgelopen jaren dus totaal anders. Inmiddels is het beetje bij beetje teruggekomen.

Het euvel nu zit hem vooral in beperkte geheugencapaciteit/flexibiliteit. Er zit een maximum van ongeveer drie dingen aan wat ik zonder gedoe/hulpmiddelen kan onthouden. En namen en begrippen beklijven gewoon niet.

Ik denk dat ik komende week toch maar eens een afspraak maak bij een ergotherapeut die zich heeft gespecialiseerd in o.a. long covid, die ook ASITT (Adult Sensory Integration Timmerman Treatment) aanbiedt.

Help ons helpen

Er moet meer perspectief komen voor mensen met post-covid. Jouw steun is hard nodig! Steun ons belangrijke werk en help ons helpen!

hand geeft hart