Hoi allemaal,

In september 2022 ben ik besmet geraakt met corona. Naief als ik was dacht ik dat ik immuun zou zijn aangezien ik nog altijd geen corona had gehad terwijl ik voor mij werk regelmatig met besmette personen in aanraking ben gekomen. Helaas ben ik de dans dus niet ontsprongen.

De klachten waren mild. Heb drie dagen koorts gehad. De longen uit mijn lijf gehoest en kon dagenlang slapen maar was er na een weekje wel weer bovenop. Rustig aan kon ik niet echt doen want er werd in mijn huis verbouwd.

Na de verbouwing (en mijn vakantie) ben ik weer aan het werk gegaan. Dat heb ik geweten. Na een dagje werken werd ik ' s avonds helemaal niet goed. Ik denk dat ik een paniekaanval heb gehad maar ik ben hier niet mee bekend dus het blijft gissen. Daarna ben ik een paar dagen thuis geweest en dacht wel weer aan het werk te kunnen. Wederom had ik het mis. Mijn lichaam wou niet meer. Weer een week thuis geweest en daarna rustig aan mijn uren weer gaan opbouwen. Totdat ik begin december weer 70% werkte en ineens huilend achter mijn bureau zat. In overleg met de bedrijfsarts eerst maar weer terug naar 2 uur per dag met rustmoment ertussen. Het lijkt allemaal bij het ziektebeeld te horen.

Nu heb ik ook nog andere klachten waar ik nog niet veel over heb kunnen vinden en vraag mij af of dit voor mensen herkenbaar is.

Sinds mijn coronabesmetting wordt ik (bijna) elke ochtend trillend wakker. Ik ben dan ook echt niet lekker, soms echt misselijk. Gedurende de ochtend gaat dit wel weer beter. Op de gekste momenten heb ik enorm veel spanning in mijn lijf (ook als ik gewoon rustig op de bank zit). Ik krijg dan een versnelde ademhaling en voor mijn gevoel hoge hartslag (of dit zo is weet ik niet want nog nooit gemeten). Deze spanning blijft vervolgens best wel lang in mijn lichaam. Ik ben ook ineens overal zenuwachtig voor (bijvoorbeeld een bezoekje aan de kapper..). Voor dit alles was ik goed stressbestendig maar daar is nu niks meer van over lijkt het. Is dit voor mensen herkenbaar?

Voor de volledigheid; de huisarts is op de hoogte van mijn klachten. Inmiddels ga ik ook naar de fysio voor herstelzorg (vooral op het gebied van de conditie want die is ook ver te zoeken).


Je bent nog niet ingelogd. Log in om te kunnen reageren.

Anoniem (niet gecontroleerd) 1 jaar geleden

Als ik je een tip mag geven; gezien je klachten, pas op met fysiotherapie! Juist op gebied van conditie en kracht. Fysio heeft mij juist dieper long-covid in geduwd. Ik moest ermee stoppen van de ergothetapeut. Voor heel veel mensen werkt fysio uiteindelijk averechts. Zeker in het begin.

Tip 2: vraag binnen dezelfde verwijzing voor herstelzorg een verwijzing naar een ergotherapeut. Die gaat op dit punt meer kunnen betekenen voor je dan de fysio.

Long-covid vraagt om rust en doseren en pacing. Vaak zorgen activiteiten voor inspanning en daarmee een verergering van klachten.

Er zijn inmiddels zo'n 200 long-covid klachten bekend en geen enkele patient heeft exact hetzelfde.

Trillen herken ik persoonlijk niet, wel van een collega met long-covid en andere mensen. Trullen kreeg ik wel na inspanning en vermoeidheid.

Zelf sinds covid en na fysio werd inspanningsintolerantie duidelijk. Mijn rusthartslag is na corona lang zo'n 40-50 slagen hoger geweest. Mijn normale rusthartslag was 55. Na covid 95-100. Met alleen opstaan of naar de wc lopen vloog deze de hoogte in naar 140. Ik ben nu 7 maanden verder en mijn normale rusthartslag is nog altijd hoger dan gebruikelijk, rond de 70.

Je fysio, indien echt gespecialiseerd in covid, zou get verschijnsel van de verhoogde hartslag iig moeten kennen. Conditie trainen met long-covid is eigenlijk niet van de huidige richtlijnen. Zoek een ergo en laat die je begeleiden en laat de ergo beoordelen of de behandelingen van de fysio je uberhaupt helpen, of net als bij velen van ons: van de regen in de drup.

Tip 3: google op de leidraad voor bedrijfsartsen: herstel & werkhervatting na covid-19, versie juni 2022

Tip 4: website c-support, veel info en meld je ook aan. Registratie long-covid patienten is belangrijk, zeker aangezien de overheid het alles behalve serieus neemt


Jo. 1 jaar geleden

Hoi,

Dankjewel voor je snelle reactie. Misschien heb ik het wat verkeerd benoemd. Ik ben in eerste instantie naar de fysio doorverwezen voor conditie opbouw alleen zover zijn we nog niet. De fysio gaf in het eerste gesprek aan dat ik eerst meer rust moest nemen en samen met haar hebben we toen een dagplanning gemaakt. De keren dat ik nu heen ga hebben we het voornamelijk over mijn energie gevoel en de balans daarin. Heb een keer 5 minuten op de loopband gestaan en toen kon ze ook duidelijk zien dat mijn hartslag hoger was dan zou moeten gezien de inspanning die ik leverde. Gelukkig is ze goed bekend met covid revalidatie en sluit ze elke afspraak af met "niet versnellen!".

Extra bedankt voor tip 3, die ga ik eens doorlezen!


Sami 1 jaar geleden

Dag Jo,

Even heel snel een antwoord om je op weg te helpen. 

Op dit forum is in de afgelopen jaren heel veel geschreven over eigenlijk alles wat je beschrijft. Als je de zoekfunctie gebruikt en zoekt op woorden als trillen, hartkloppingen, ademhaling, hyperventilatie, middenrif, autonoom zenuwstelsel, PEM (post-exertionele malaise), inspanningsintolerantie en pacen, zul je van alles vinden waar je wat aan hebt.

Belangrijk ‘dingetje’: je schrijft dat je aan je conditie wilt werken bij de fysio. Eigenlijk kun je het beste eerst lezen over pacen, PEM EN inspanningsintolerantie. Met postcovid is het namelijk belangrijk om op te laden in plaats van jezelf uit te putten om de conditie te verbeteren. Veel mensen gaan achteruit door fysiotherapie en hebben meer baat bij een ergotherapeut. Ik heb zelf wel goede ervaringen met fysio, maar had het geluk dat mijn fysio juist heel goed oplette of ik na oefeningen geen verergering van klachten had op de dag of anderhalve dag erna. Ze leerde me ook hoe ik kon herkennen of ik te actief was en hoe ik klachten voor kon zijn.

Tot slot: behalve dit forum zijn er op deze site ook andere rubrieken met waardevolle informatie:

Sterkte, Sami

Jo. 1 jaar geleden

Hoi Sami,

Bedankt voor je reactie. Ik ga zeker even zoeken op de termen die je hebt genoemd.

Gelukkig is mijn fysio ook een goeie. Ik ben in principe naar haar doorverwezen voor conditie opbouw maar zover zijn we nog niet. Zij probeert me nu vooral ook in te laten zien hoe ik mijn energie kan verdelen, balans! Echt oefeningen heb ik nog niet gedaan, dat zal pas later komen als ik daar daadwerkelijk aan toe ben.

Sami 1 jaar geleden

Dag Jo,

Het waren bij mij ook niet echt oefeningen, leek meer op een warming-up voor een warming-up. Maar een beetje bewegen is beter dan stilzitten en liggen. 🙂

Bij deze een wat uitgebreidere reactie op een aantal dingen die je noemde. Je had het over een paniekaanval, emotioneel zijn, raar ontwaken, spanning, de ademhaling en hartslag. Al die dingen doen waarschijnlijk raar doordat het autonoom zenuwstelsel in de stress/actiestand blijft staan. De rust en herstelstand werkt niet goed meer.

In de stress/actiestand wil je lichaam meer zuurstof verbruiken en de bloeddruk verhogen. De hartslag wordt verhoogt en je gaat hoger/sneller ademhalen. Normaal moet je lichaam een signaal geven dat dit op een gegeven moment niet meer hoeft, maar dat gebeurt niet. Dat maakt dat je je gestresst voelt. 

Bij mij schoot mijn lichaam in de eerste weken acuut in de stress met ademhalingsproblemen en hartkloppingen, als reactie op elke mogelijke prikkel (geluid, veranderingen om me heen, meldingen op de computer of telefoon, alles). Dat is langzaamaan verminderd.

Heb ook van alles gehad in de ochtend, bij het ontwaken. Mijn hartslag leek de omslag van slaap naar ontwaken niet normaal te kunnen maken. Het leek alsof die alleen nog op hol kon slaan als ik van activiteit veranderde en geen geleidelijke overgang kon maken. Wat mij toen heeft geholpen is alles wat prikkels geeft uitzetten en vermijden. Daarnaast ook alles heel langzaam doen (bijvoorbeeld bij het bewegen, maar ook bij het nadenken, voorzover dat lukte).

Weet niet of je in staat bent Engelstalige video’s te kijken? Er zijn op Youtube veel goede video’s over long covid. Laat maar weten of je interesse hebt, dan zet ik hier wat linkjes.

Groet, Sami

PS Vergeet helemaal te vermelden dat er ademhalingsoefeningen zijn die kunnen helpen om de rust en herstelstand te activeren. Als je zoekt op parasympathisch zenuwstelsel/parasympathicus of nervus vagus vind je daar allerlei methodes voor.


Jo. 1 jaar geleden

Hoi Sami,

Als je de linkjes voor me hebt zou ik het fijn vinden. Gelukkig zit het qua concentratie rn geheugen wel goed dus de filmpjes zou ik kunnen volgen. Mijn klachten zijn (gelukkig) voornamelijk lichamelijk. 

Ik heb veel baat bij meditatie, desondanks reageert mijn lichaam nog steeds snel op spannende situaties. Geen pijl op te trekken.


Sami 1 jaar geleden

Oeps, klikte net al op opslaan, maar dat was niet de bedoeling. :-) Hieronder wat links die mij hebben geholpen te snappen hoe die klachten überhaupt kunnen ontstaan. Heb die laatst ook bij het item ‘Hartslag boven de 100 = klachten’ van Jochem23 gezet.

Algemeen: over energie, het autonoom zenuwstelsel, de hersens en neurotransmitters

Daarnaast heb ik veel gehad aan het videokanaal van Gez Medinger. Die heeft vanaf begin 2020 gevolgd welke ontwikkelingen er waren en daar goed te verteren video’s met interviews van gemaakt. Voor mij was deze video een eye-opener:

Ook zijn er op Youtube allerlei webinars te vinden, maar die duren doorgaans minstens anderhalf uur en gaan wellicht te gedetailleerd in op onderwerpen.

Voorbeelden:

Maar er zijn ontzettend veel kanalen te vinden. Ook waar ik zelf minder mee op heb, waarbij je aan de reacties kunt zien dat het een bepaalde doelgroep aantrekt. Af en toe kijk ik ook naar dat soort kanalen, maar daar zit een hoop variatie in qua stemmingmakerij.

Mocht je behoefte hebben aan meer informatie over een specifiek onderwerp of probleem, laat het weten. Kan een hoop gezoek besparen.

Groet, Sami

Help ons helpen

Er moet meer perspectief komen voor mensen met post-covid. Jouw steun is hard nodig! Steun ons belangrijke werk en help ons helpen!

hand geeft hart