Door longcovid verandert er van alles nu, maar ook richting de toekomst.
Als je een jong stel bent lijkt het ons belangrijk om over bijvoorbeeld het volgende te spreken.
- Hoe is de relatie veranderd (man-vrouw relatie, broer-zus /vriendschappelijk/platonische relatie, zorgverlener – hulpbehoeftige relatie)?
- Is er een kinderwens bij beide of bij één van de twee om een gezin met kinderen te vormen met de bijbehorende opvoeding, ouderschap, de zorgtaken en de zorgelijkheden, bieden van bescherming en veiligheid voor een kind?
- Hoeveel tijd en ruimte is er bij werken en voor het werken an sich, je werk ontwikkelen en bij de tijd houden en je voorbereiden op een volgende functie met gesprekken, opleiding, lezen en studeren?
- Hoe om te gaan met het opnemen van zorgverlof, perioden van veel zorg moeten verlenen of samen bezoeken of ontvangen behandelaars?
- Hoe om te gaan met minder inkomen en meer zorgkosten?
- Hoe grip krijgen op diverse regelingen waar je recht op hebt en die elk hun eigen voorwaarden kennen, die je niet kent en waar moet je zijn voor wat?
- Welke aanpassingen zijn nodig en hoe krijgen we een goed dagritme en houden we een goede band met de families, sociale contacten en een netwerk (voldoende contacten om niet alleen te zijn) en contacten met anderen die ook in dezelfde situatie zitten (herkenning en begrijpen, niet eenzaam voelen, er niet alleen voor staan)?
- Is er voldoende eigen tijd voor de partner die geen longcovid heeft (hobby, sport, interesse)? En even thuis vrij zijn van alle zorgen?
- Hoe ga je om met dat de ene dag beter is en meer energie hebt dan de andere dag en je meer of minder aankunt? Of dat de ander de symptomen of klachten of diagnose of behandeling bagatelliseert of anders ziet? Of ongeduldig is en het achter zich wil laten? Of veel dingen aan het hoofd hebben en zich zorgen maakt? Of heel erg met ziekte en toekomstperspectief bezig zijn en piekeren? Wat kunnen mijn taken zijn in de huishouding?
- Als je maar beperkte energie hebt waar begin je dan? Wat moet eerst en wat kan later? Wat is het prioriteitenlijstje?
- Hoe wordt leven meer dan alleen maar overleven? Wat is de betekenis van ons verdriet en hoe hiermee wel en niet om te gaan?
- Is er voldoende om door te gaan met de relatie of is het beter de relatie te beëindigen en op zoek te gaan naar nieuwe partner(s) of een partner erbij. Wat heb jij de ander te bieden en wat heeft de ander jou te bieden en is dit genoeg voor nu en in de toekomst?
Misschien biedt deze informatie wat handvaten voor een opening van een gesprek.
https://www.mantelzorg.nl/onderwerpen/balans/wat-als-mantelzorg-je-rela…
https://www.mantelzorg.nl/onderwerpen/balans/partnerrelatie-veranderde-…
https://www.postcovidnl.nl/ondersteuning/webinars-en-videos/terugkijken…
Ik vind het moeilijk. Hoe doe jullie dit? Lopen jullie tegen hetzelfde aan op dit vlak?
Els
Ik heb ervoor gekozen mijn relatie te beeindigen, het is niet te doen om gezellig te zijn en een relatie te onderhouden als je 24/7 brain-fog hebt en overgevoelig bent voor prikkelingen.
Daarnaast wil ik zolang ik mij zo voel geen kinderen, dus richting mijn partner is dat ook een uitzichtloze situatie.
Ik ga ook niet op zoek naar een nieuwe partner zolang ik niet gezond ben, het heeft gewoon geen nut.
Webinar intimiteit en seksualiteit door MantelzorgNL op 16 mei 2023 van van 20.00 – 21.00 uur via Zoom.
Sprekers: Wieke Hengeveld | MantelzorgNL en Henk Elzevier | Sick & Sex
https://www.mantelzorg.nl/webinar-seksualiteit-en-intimiteit
Webinar postcovid en levensvragen door Postcovidnl op 25 januari 2024.
https://www.postcovidnl.nl/informatie/terugkijken-webinar-post-covid-en…
Els
Als je partner het niet meer kan opbrengen, jullie tot het besluit komen om uit elkaar te gaan, en je partner in het huis blijft wonen, wat is dan een geschikte woonplek als je het grootste gedeelte van de dag in bed ligt?