Ik heb nu vier maanden long covid en heb ergo therapie en fysio therapie. Mijn klachten zijn behoorlijk heftig (kan praktisch bijna niks) en ook veelzijdig.
Vrienden van mij maken zich vaak zorgen als ik over mijn klachten praat. Nu heb ik bijvoorbeeld bijna elke dag lichte koorts. Een vriend van mij vond dat ik echt naar de huisarts moet gaan, maar ik denk dat die toch niks kan doen als het long covid is.
Ik vind het wel lastig te navigeren wanneer je nou wel of niet naar de huisarts gaat. Ik heb het idee dat niemand je dat echt uitlegd als je opeens ziek word. Ik heb geen zin om al mijn energie te stoppen in een afspraak die waarschijnlijk toch nergens naar leidt. Mijn vriend uit het buitenland zei dat het heel normaal is voor mensen met een chronische ziekte om regelmatig naar de huisarts te gaan voor een checkup, maar ik heb een onderbuik gevoel dat mijn huisarts daar niet zo op zit te wachten. Mischien heb ik het mis, maar ik vroeg me af hoe anderen dit doen.
Ergo therapie en fysio therapie is heel fijn, maar soms voelt het wel een beetje gek dat er zoveel mis gaat in mijn lijf en er eigenlijk nauwelijks tot geen aandacht is voor de medische kant. Mischien omdat die er gewoon nog niet is. Maar ik vind het lastig te navigeren.
Tja de vraag is meer of je dat zelf graag zou willen. Ik denk dat de huisarts inderdaad niet veel kan doen anders dan je verhaal aanhoren. Dat de huisarts er niet op zit te wachten is natuurlijk onzin. Tenzij je er wekelijks zit😋 ik snap dat voor jou 4 maanden als lang klinkt maar de naweeën kunnen veel langer aanhouden, dit zal de arts je ook wel vertellen denk ik. Sterkte.
He Jella,
Ik vroeg me een tijdje geleden me precies hetzelfde af. Zie topic waar meld ik mijn klachten. Ik was bij start longcovid naar huisarts gegaan en die verwees me naar de revalidatie arts. Die me vervolgens naar de ergotherapeut verwees. Aan de ergotherapeute heb ik heel veel. Maar is natuurlijk niet een medisch specialist. Ook mijn klachten lopen veruit een en er zijn ook klachten bij gekomen in de loop van de tijd (hersenmist, oorpijn, oorsuizen, pijn op de borst, koortspieken na inspanning, diarree, hoofdpijn, complete blackouts etc.). En ik bespreek de meeste klachten ook met mijn ergotherapeut. Maar ja.... dan staat het dus verder niet echt in een medisch dossier. Inmiddels heb ik al 1,5 jaar longcovid en bedacht me ook ja wie weet dan nu hoe het echt met me gaat (los van de ergo). Toen ik C-support sprak (over iets werk gerelateerds, want ook dat loopt niet lekker) heb ik het gevraagd wat te doen. Want ja, hoogstwaarschijnlijk longcovid klachten dus ja moet ik daar de huisarts voor lastig vallen. Zij zei toen dat het altijd een goed idee is om bij nieuwe klachten je huisarts even te contacten. Dan kan de huisarts er naar kijken, eventuele andere oorzaken uitsluiten en wellicht is er iets wat je kan helpen tegen deze klachten.
Aan de hand daarvan toch maar afspraak gemaakt met de huisarts. De assistent die ik eerst sprak vond het helemaal niet gek dat ik hiervoor met de huisarts contact zocht. Dus maak je geen zorgen. Hij zei ik denk dat het zelfs goed is. Even een check up. Nou ben ik vorige week dus geweest. De huisarts heeft de klachten allemaal in dossier gezet. En nu ben ik gestart met medicatie (die mogelijk kan helpen tegen de hoofdpijn en de hersenmist). De huisarts zei wel heel eerlijk dat ze niet zeker weet of het gaat helpen, maar het valt te proberen. Ook gaat zij nog verder voor mij kijken wat er mogelijk nog kan helpen. Huisarts was ook heel eerlijk dat er nog veel onbekend is, maar ze zoekt wel met me mee, waardoor ik ook het gevoel heb er iets minder in mijn uppie voor te staan (los van de ergo dan).
Ik vond het ook een hele stap om naar de huisarts te gaan, want het is toch longcovid en ze hebben het al zo druk. Maar ben toch wel erg blij dat ik gegaan ben. De medicatie zelf is vooralsnog nog niet echt een daverend succes want heb veel last van bijwerkingen. Maar he, als je het niet probeert dan weet je dat ook niet.
sterkte!
Wat krijg je dan voor medicijnen?
Ik slik nu een lichte dosering van een srni (venlafaxine). Sorry voor de late reactie maar reageerde nogal heftig op de medicatie (heel misselijk en duizelig, maar nu gelukkig een lichtere dosering) en flinke terugval gehad (niet perse van de medicatie denk ik hoor, het was gewoon even veel te druk)
sorry hij sloeg hem 3 keer op ofzo dus even wat verwijderen
Ik ben nu bijna een jaar ziek en eigenlijk alleen naar de huisarts geweest toen ik de tinnitus, ontstaan door corona, niet meer kon handelen en er letterlijk knettergek van werd (geen suis, ruis of piep maar een volledig vals blokfluit concert in 1 oor, wisselend van snelheid, hoogte en toon). Ik wilde doorverwezen worden naar een tinnitus traject, maar dit bleek veel te intensief nog toen.
Verder hou ik de huisarts via het online patiënten dossier zelf op de hoogte van voortgang en/of terugvallen. Dit ivm met eventueel ooit te maken krijgen met UWV e.d. Verzoeken om doorverwijzingen deed ik ook via dat portaal, zodat ik de afwijzing voor de doorvwrwijzing ook zwart op wit had. Dit zodat het in mijn dossier staat. Hij verwijst zelf voor alles naar de ergotherapeut en de bedrijfsarts em zet alleen maar: rust, geduld en hoort erbij en heeft verder ook geen idee wat hij ermee moet. Dus wat ik daar moet doen? Behalve mijn kostbare energie aan een nutteloze afspraak besteden. 😆
Overigens kan koorts een teken zijn van PEM/inspanningsintolerantie en een teken dat je echt nog teveel doet. Wellicht zaak om met de ergo te bespreken ook om te kijken naar de huidige aanpak, activiteiten, etc. Het verdween bij mij heel rustig toen ik op volledig rust werd gezet door de ergo. Kwam wel terug met terugvallen en nu sinds een maand of 2, zelfs met korte terugvallen van een paar dagen, ook volledig koortsvrij.
Je geeft aan dat je fysio en ergo therapie hebt, dat is toch al in samenwerking met de huisarts? Zo ging het hier wel nl. Multidisciplinair team zeg maar. Of het moet bij jou anders zitten?