Hallo Lezer,

Herkent iemand zich met long COVID in de onderstaande klachten bij lang computerwerk. Dat je aan het einde van de werk week steeds slechter tegen het licht kan van het beeldscherm. Ook al zet je een computer bril op. Als of je ogen steeds meer moeite hebben met het schakelen van dichtbij en veraf. Plus het contrast van het zicht wordt gedurende week steeds slechter. Je kunt wel alles zien maar niet precies de details. Tot het weer weekend is en de ogen krijgen rust. Dan komen alle kleuren en contrast langzaam weer terug. Dit effect is zo sterk. Dat je gewoon bang bent dat je het werk op lange termijn niet meer kan uitvoeren. Dit omdat het zwaar irritant is als de scherpte van het zicht tijdelijk afneemt.

Je bent nog niet ingelogd. Log in om te kunnen reageren.

Anoniem (niet gecontroleerd) 1 jaar geleden

Ik zou eerst eens langs de opticien gaan, als je dat nog niet hebt gedaan, om even je ogen te laten checken. Als daar niets uitkomt, dan is het aantal uur beeldscherm werk mogelijk nog teveel voor je. Een computerscherm is een en al prikkels namelijk ;-) De klachten die jij noemt kreeg ik in het begin na 10 minuten al en met opbouwen mee duurde dat ook steeds langer. Het zou zomaar kunnen dat het teveel langzaam opbouwt en je dus gaandeweg de week vordert steeds meer klachten krijgen of dat je gewoon meer doet dan je lijf kan hebben.

Vision 1 jaar geleden

Dankjewel voor de reactie. Ik ben al meerdere keren naar de opticien geweest. Maar het lijkt net als of naar COVID de ogen minder lang bepaalde taken kunnen volhouden. Ja ik had hier voor COVID nooit last van. Maar eigenlijk merk ik dat mijn Max 2 uur per dag achter de computer is. Ik ben alleen 33 en moet nog een heel leven werken :). Deze klachten houden al 2 jaar aan. 

Anoniem (niet gecontroleerd) 1 jaar geleden

Pfff al 2 jaar. Dan kan ik me voorstellen dat je er inmiddels gek van wordt!

Misschien inderdaad proberen wat Sami zegt en wat ik ook grotendeels heb toegepast.

Toen ik begon met reintegreren moest ik om de zoveel minuten pauze nemen van het beeldscherm. En dan echt in het donker, prikkelvrij. Naarmate ik me daar voldoende aan hield ging het steeds langer zonder klachten. Uiteindelijk kon ik 2 uur doorwerken en dan prikkelvrij en donker rusten. 

Inmiddels lukt het me 7 uur per dag, maar op een slechtere dag, of zoals nu veel stress, heb ik die prikkelvrije en donkere rustmomenten toch vaker nodig om geen klachten van schermen te krijgen. Heb ik het niet goed gedaan dan heb ik einde werkweek wel de rekening ook en in het weekend.

Net als Sami gebruik ik overal zo'n beetje de donkere thema's met zo min mogelijk licht. Ook heb ik het blauwe licht gefilterd, waardoor het beeld wat geler is en staat alles zo donker mogelijk, waarbij ik het toch nog kan zien. Heel veel dingen, waar mogelijk, print ik tegenwoordig uit. Voorlezen en luisteren werkt bij mij dan weer minder goed, maar van papier af lezen gaat vaak beter. 

Hier geen lui oog, maar wel nachtblindheid ook trouwens. Contrast en dat soort dingen was altijd al lastig, maar sinds LC zijn de halo's van de lampen in het donker ook veel erger bijvoorbeeld.

Monalisa 1 jaar geleden

Ik heb ook gemerkt dat mijn nachtblindheid sinds covid erger is geworden.

Sami 1 jaar geleden

Dag Vision,

Ik heb zelf in het begin veel last gehad van het beeld niet goed kunnen ‘stilzetten’ en niet meer tegen beeldschermen kunnen, doordat er teveel op gebeurde.

Visuele informatieverwerking vraagt ongemerkt ontzettend veel energie. Je zit eigenlijk continu beelden/teksten waar te nemen, waarin je hersens van alles moeten onderscheiden, herkennen en interpreteren. Ook het licht en de frequentie waarmee het beeld wordt ververst geven de hele tijd prikkels.

Bij mij heeft het geholpen om op andere apparaten over te stappen, die minder visueel belastend waren. Nadeel was wel dat het trager werkte, maar het was toen ‘beter iets dan niets’.

Als ik grotere stukken moest lezen, liet ik het door de computer of door mijn mobiel voorlezen. Toen het een paar maanden later weer beter lukte om te lezen, ben ik het gaan lezen op een Remarkable-tablet, of als dat niet mogelijk was, vanaf een print op papier.

Ook ben ik van alles op mijn mobiel gaan doen, omdat ik merkte dat dat beter ging doordat ik er minder gedesoriënteerd van werd dan wanneer ik naar een groot scherm moest kijken en daarop moest coördineren/typen met muis en toetsenbord.

Had ook op alle beeldschermen (tv, computer, mobiel) het witpunt/contrast verlaagd en het beeld donkerder gezet, voor een rustiger beeld.

Ik kan inmiddels weer normaal met de computer werken, ook uren achtereen. Ik hoef niet meer continu op te letten of ik gedurende de dag genoeg rust pak. Alleen heb ik wel nog steeds beperkingen. Ik kan (nog) niet, zoals vroeger dagenlang eindeloos doorstomen, want als ik dat doe, komen allerlei klachten terug.

Het is nu erg druk met werk en een paar weken geleden had ik last van wat jij beschrijft. Alles was wazig. Ik ben bijziend en het leek alsof mijn zicht met -2 achteruit was gegaan. Volgens mij komt het door vermoeidheid en doordat die postcovidklachten op de spieren werken, dus ook de oogspieren. Heb toen een dag rust genomen en daarna trok het weer bij.

Daarnaast vraag ik me af of bij mij met dat focusprobleem, ook heeft meegespeeld dat ik voor postcovid een oog had dat wat luier was. Het voelt alsof mijn hersens dat voor postcovid ongemerkt konden corrigeren, maar dat dat na de covidbesmetting niet meer lukte, waardoor mijn ogen onafhankelijk van elkaar leken te focussen, wat niet lukte. Vervolgens zat ik dan de hele tijd met bewegend beeld en werd ik draaierig en voelde ik me gedesoriënteerd. Heel vermoeiend.

Als ik jouw beschrijving lees, vraag ik me af of het zou helpen om regelmatig een pauze in te lassen waarbij je expres zorgt dat je ogen de ruimte krijgen om dingen op verre afstand te zien. Het doet me namelijk denken aan een advies over beeldschermen uit 2017:

Groet, Sami

Vision 1 jaar geleden

Dankjewel voor je reactie. Interessant ik heb ook een lui oog. 

Sami 1 jaar geleden

Nog iets trouwens … dat ontbreken van contrast. Ik had sowieso al een paar jaar moeite om contrast te zien in het donker; nachtblindheid ofzo. Als ik autorijd in het donker lijken mijn ogen vooral gericht op lichten/lampen.

Daarnaast heb ik een oog dat ook al een paar jaar iets heeft: begon met een ‘cel’ die door het beeld dreef, wat later een schaduwsliert is geworden. Is verder niet storend, maar het is er wel.

Later merkte ik dat dat oog ook in het donker meer tijd nodig heeft om contrast te zien. Als ik in het donker wakker word en alleen met dat oog kijk, zie ik geen contouren. Lichtere kleuren komen pas na even wachten enigszins in beeld. Ik zie de kleur geel ook minder goed met dat oog.

Is misschien ook iets om op te letten: of allebei je ogen raar doen, of alleen een …

Marsh 1 jaar geleden

Ik doe aan rust momenten tussendoor. Nu nog 2 x per dag ga ik 2 keer een half uur liggen in een donkere kamer.

Losballos 1 jaar geleden

Hoi! long covid heeft negatieve gevolgen voor je cognitieve capaciteiten, visueel beeld verwerken kost dus ook meer energie/moeite. 

Ik heb hetzelfde; b.v. tv kijken met snelbewegende beelden gaat lastig. Het is bij mij iets beter geworden, maar nog lang niet over. (al bezig vanaf t begin, 2020).


Vision 1 jaar geleden

Dankjewel voor je reactie Losballos!

Heb je nog eventuele tips? 

Misschien een keer contact leggen en eventuele tips bespreken?

Pattywa 1 jaar geleden

Heel herkenbaar. Vooral scrollen is bij mij drama of dingen waarbij ik heel erg moet focussen (zoals excel bestanden). Op mijn telefoon is nog erger dan op de laptop. Scrollen kan ik max 5 minuten anders krijg ik een waas in mijn hoofd. Maar focussen is bij mij met alles moeilijk, ik moet eigenlijk bij alles na 20 minuten even wisselen qua activiteit en dan kan ik daarna weer verder. 


Help ons helpen

Er moet meer perspectief komen voor mensen met post-covid. Jouw steun is hard nodig! Steun ons belangrijke werk en help ons helpen!

hand geeft hart