Is er verschil tussen de Randstad en de rest van Nederland voor longcovid in diagnose en behandelingen en herstellen?

Rapport ‘Elke regio telt!’ is verschenen. Regionale verschillen in brede welvaart zijn groot en nemen toe. In het huidige rijksbeleid gaan investeringen vooral naar regio’s die al sterk zijn.

Is er een duidelijk verschil in dokters, therapeuten en (langduig verblijf) revalidatieplekken tussen de Randstad en de rest van Nederland voor longcovid? Zowel in aantal, kwaliteit, specialismen, wachttijden, afstand en bereikbaarheid, herstel? Waar is het beter?

En gaat het meeste geld voor onderzoek naar longcovid deze keer eens naar UMCG in Groningen, MUMC+ in Maastricht en RadboutUMC in Nijmegen? Nederland is zo klein dat onderzoekers best even kunnen reizen, mochten dat nodig zijn. Ook patiënten in de Randstad beschikken volop over openbaar vervoer, dus dat kan ook niet zo'n probleem zijn om even naar het noorden, oosten of zuiden te reizen.


Els

Je bent nog niet ingelogd. Log in om te kunnen reageren.

Anoniem (niet gecontroleerd) 1 jaar geleden

Of ik in de Randstad een snellere diagnose had gekregen weet ik niet. (Ex- randstedeling en platteland sinds 2016, verhuisd naar mijn man na een paar jaar heem- en weer reizen en latten).

Ik heb de diognose vrij snel gekregen. Maar naar de hulp toe kunnen komen is hier een ander verhaal. Wij hebben geen OV. Behalve een aftandse buurtbus, die dan wel en dan niet rijd, of die komt als belbus. Maar op tijd op je werk of afspraken komen is een ander verhaal. Veilig aankomen ook, want rijden kunnen ze niet.

Met de fiets is alles sowieso te ver. We hebben zelfs geen supermarkt in het dorp. Het is AH online (andere supermarkten bezorgen hier niet eens) of 20 km naar de eerste supermark

Met de auto is bepalend of je wel of niet kunt autorijden met de LC-klachten. Ik heb lang maar heel kort kunnen rijden en periodes waarin het helemaal niet verantwoord was.

Er zit bij ons geen zorgverlener in de buurt. Hierdoor moest mijn man de eerste maanden overal mee naartoe. Of dit nu ziekenhuis, apotheek, epiphora, fysiotherapeut, erhotherapeut of welke zorgverlener dan ook is. Ook is het aantal zorgverleners beperkt in de directe omgeving (lees omgeving = +/_ alles op 30 km afstand) met lange wachtlijsten.

Ik weet zeker dat ik in de Randstad veel meer keuze gehad zou hebben. Wij kunnen kiezen uit 1 huisartspraktijk en daar moeten we het mee doen. Geen klik met je arts? Slikken of stikken want iets anders is er niet..1 ergotherapeut met beperkte kennis van LC in de buurt en met groepsbijeenkomsten....aint gonna work. Dus zoek je een ander die ook weer verder weg is en waar je een behoorlijk stuk snelweg voor op moet. Fysio's waren hier al helemaal niet en voor Epiphora moet ik naar Utrecht.

Het platteland en de omgeving waar ik woon hebben absoluut voordelen. Maar nu ook nadelen. Ik verheug me al op rekening rijden; ik wil best met OV, maar dan moet het er wel zijn: eerst de file in met de auto om bij de trein te komen.

Dus ja ik denk dat Randstad met dit soort dingen absoluut heel wat strepen voor heeft.





Help ons helpen

Er moet meer perspectief komen voor mensen met post-covid. Jouw steun is hard nodig! Steun ons belangrijke werk en help ons helpen!

hand geeft hart