"Samen met de Aeres Hogeschool voeren we een onderzoek uit naar hoe paardencoaching kan helpen in het herstel van post-covid patiënten. Het doel van dit project is om te onderzoeken of paardencoaching het mentale, fysieke en/of emotionele welbevinden kan verbeteren van patiënten met post-covid klachten. Het programma bestaat uit verschillende onderdelen dat alle deelnemers zullen doorlopen en wordt gemonitord door onderzoek dat daar aan gekoppeld wordt."

UWV financiert mee.

Wat denk je wat de resultaten van het onderzoek zullen zijn?


Je bent nog niet ingelogd. Log in om te kunnen reageren.

Monalisa 8 maanden geleden

Ik heb het even opgezocht, bij dit onderzoek wordt ervan uit gegaan dat de post covid klachten veroorzaakt worden door spanning, terwijl we allemaal weten dat de oorzaak wel degelijk lichamelijk is.

Ook is dit onderzoek dan weer gericht op een selectieve groep post covid patiënten die in staat zijn een lange vragenlijst in te vullen, in staat zijn tot een uitgebreid intake gesprek, in staat zijn om naar de locatie te reizen, in staat zijn om het hele traject (waarover verder geen duidelijkheid wordt gegeven) te doorlopen en af te ronden. 

In mijn opinie dodelijk vermoeiend en voor een grote groep niet te doen. Dit gaat mijns inziens alleen maar een heel vertekend beeld geven.

Iedereen weet dat paarden therapie positieve resultaten heeft bij spanning, burn out en een heleboel andere klachten, maar ik ben bang dat de grootste groep post covid patiënten hier buiten de boot valt. Want je moet fysiek wel redelijk fit zijn ( geen pots of pem hebben).

Dus ja, ik heb mijn twijfels over een representatieve uitkomst.

Als het idee is dat knuffelen met een dier je kan helpen bij je post covid klachten, dan kan ik de hele dag knuffelen met mn hond. Die is altijd beschikbaar, ik hoef er nergens voor naar toe, maar ik ben nog niet van mn klachten af.

Els 8 maanden geleden

Ik denk dat er nog een vervolgonderzoek komt, hoe vaak en hoe lang je moet knuffelen ;)

Monalisa 8 maanden geleden

En weet je hoeveel het fysiek van je vraagt om op een paard te blijven zitten? Dat vraagt nogal wat van je dijspieren, je bekken spieren, je rugspieren. En de meesten van ons hebben geen spieren meer. En het is ook al lang bekend dat fysieke activiteit juist averechts werkt. Nog afgezien van evenwichtsproblemen, niet tegen zon (warmte) kunnen, reistijd, beperkt actief kunnen zijn.

Maar als we dan toch bezig zijn, kunnen we ook gaan zwemmen met dolfijnen, dat schijnt ook helend te zijn. Of knuffelen met kangoeroes of misschien heeft Freek Vonk nog een leuk idee, worstelen met een anaconda ofzo.

Nee, maar even serieus, is er in het kader van dit onderzoek wel overleg geweest met Post covid organisaties over of het zinvol zou kunnen zijn om hier zoveel geld in te pompen? En ook, het wordt hier wel weer afgeschoven op 'het zit tussen de oren'. Weer terug bij af dus.

Els 8 maanden geleden

Ik was niet in een serieuze stemming nadat ik las over dit onderzoek.

Hoe dit past binnen de kennisagenda van het UWV snap ik niet.

Misschien is het verstandig dat het UWV eens met de stofkam door de gecontracteerde re-integratiebedrijven gaat.

Bovendien begeef je je als UWV m.i. op een hellend vak als je een behandeling (dwingend?) gaat adviseren c.q. onder UWV voorwaarden toegang geeft.

Je kunt als UWV ook verzekeringsartsen en arbeidsdeskundigen en re-integratiebedrijven regelmatig bijscholen over de laatste stand van zaken m.b.t. medische / mentale behandelingen van longcovid die met onafhankelijk goed onderzoek zijn onderbouwd.

Els 8 maanden geleden

De Nederlandse Vereniging van arbeidsdeskundigen heeft zich per omgaande gedistantieerd van het onderzoek.

Els 8 maanden geleden

Reactie UWV: 

UWV financieert dit onderzoek niet. Daarmee is er ook niets geaccodeerd. Wel heeft UWV samenwerkingsverbanden met Caprilli in het kader van re-integratietrajecten. 

Monalisa 8 maanden geleden

Gelukkig! Ik vond het erg zorgwekkend dat uwv dit zou financieren , dat zou nl betekenen dat zij het ook nog steeds beschouwen als iets dat 'tussen de oren zit' en dat zou toch wel problemen kunnen geven. Mijn ervaring is dat ze het beschouwen als een serieuze ziekte.

Monalisa 8 maanden geleden

Ik vraag me trouwens ook af hoe goed/slecht het eigenlijk voor die paarden is om iedere dag weer een onbekende met een probleem op je rug te hebben. Die mensen raken zo misschien even van hun stress af, maar geven het wel aan het paard, want die voelt het aan, en het paard wordt ermee opgezadeld, om dan maar in de paarden termen te blijven. Dat kan op den duur toch niet goed zijn voor zo'n dier. Gaat dat niet richting dierenmishandeling?

Els 8 maanden geleden

Ik denk dat als het paard verder een goed leven heeft dat het wel wat mee zal vallen. Misschien zijn er ook wel paarden die het leuk vinden. Het ene paard is niet hetzelfde als een ander paard. Dat is trouwens wel iets waar je rekening mee moet houden in een onderzoek.

europesecentralebank 8 maanden geleden

Los van de best hoge amusementswaarde — wat schokkend dat zo’n onderzoek door kan gaan onder deze noemer. Het lijkt mij alleen maar schadelijk, vooral voor de deelnemende patiënten met PEM maar ook voor het imago van de ziekte/ echt onderzoek daarnaar… (en inderdaad, ook voor die arme paarden die hun onderhoud zo moeten verdienen!)

Anoniem (niet gecontroleerd) 8 maanden geleden

Kan ook met andere dieren.Ik coach mijn hond momenteel.

Help ons helpen

Er moet meer perspectief komen voor mensen met post-covid. Jouw steun is hard nodig! Steun ons belangrijke werk en help ons helpen!

hand geeft hart