Hallo,

Ik voel me over het algemeen prima, maar slaap heeeeel veel (10 uur per dag). Zodra ik me inspan, zoals een berg op fietsen, gaat het mis. Ik word kortademig, verlies alle kracht in mijn armen en benen die bovendien gaan tintelen en voel me duizelig. Ik heb overwogen dat ik aan het hyperventileren ben, maar ik kan mijn ademhaling goed onder controle houden en dat leidt niet tot een afname van de klachten. Ik ben ook zeker niet in paniek. Een half uurtje rustig op de bank zitten zorgt er wel voor dat het weg gaat, al voelen mijn benen verzuurd aan, en kan ik ze niet stil houden. Eigenlijk voelt het alsof mijn lijf niet in staat is om voldoende zuurstof aan te voeren. Herkent iemand deze klachten? Ingrid (buitenland).

Je bent nog niet ingelogd. Log in om te kunnen reageren.

Longfonds Advieslijn
Zorgprofessional
4 jaar geleden

Reactie van longfysiotherapeut

Beste Ingrid, uit jouw vraag kan ik niet herleiden of je klachten zijn gekomen na een doorgemaakte corona of dat je deze klachten sinds enige tijd hebt.

Wat betreft je slaappatroon, 10 uur per dag is wel heel veel. Het is goed om te bekijken hoe je slaapritme is en wat je kwaliteit van slaap is. Word je uitgerust wakker of word je heel moe wakker? Slaap je aan 1 stuk of slaap je steeds kortere (haze)slaapjes? Een gezond slaappatroon is voor volwassenen 6-8 uur slapen waar bij je 1-2 keer tussendoor kort wakker mag zijn, mits je weer eenvoudig in slaap valt, bijvoorbeeld na toiletbezoek of verandering van houding.

Als je overdag heel moe bent en in slaap dreigt te vallen is het niet verkeerd om een kort dutje te pakken. Het liefst voor 16.00 en maximaal 20 min. Doe je dit te laat of te lang dan heeft dat invloed op je nachtrust. Je komt dan moeilijker in je diepe slaap. Dat is de slaap die je het hardst nodig hebt en duurt meestal 2x 1,5 uur per nacht.

Soms moet je jezelf ertoe zetten om je slaapgedrag te veranderen, net als het veranderen van eet/ beweeggedrag kost dat in het begin moeite, maar het loont wel.

De klachten die je beschrijft kunnen passen bij hyperventilatie, maar dat kan ik niet op afstand beoordelen. Neem daarvoor contact op met je huisarts of een gespecialiseerde longfysiotherapeut of ademtherapeut. Zij kunnen kijken naar mogelijke onderliggende oorzaken. Wanneer dat duidelijk is kan er een gericht behandelplan gemaakt worden.

Veel sterkte hiermee gewenst.

Ingrid D 4 jaar geleden

Bedankt voor je antwoord! Deze klachten zijn inderdaad pas ontstaan na een corona besmetting (begin maart). Ik heb zelf overwogen of het hyperventilatie zou kunnen zijn (ik werk als psycholoog), maar dat denk ik niet. Ik vraag me dus af of dit iets is wat meerdere mensen herkennen als gerelateerd aan het herstel van corona, of dat ik het in een andere hoek moet zoeken.

Bedankt voor de tips en ik zal het met mijn huisarts bespreken.

Ingrid

Help ons helpen

Er moet meer perspectief komen voor mensen met post-covid. Jouw steun is hard nodig! Steun ons belangrijke werk en help ons helpen!

hand geeft hart