Hallo allemaal,
Ik ben nu 8 maanden verder sinds m'n coronabesmetting waarvan ik ong. 6 maanden (bijna) volledig in bed of op de bank heb doorgebracht. De afgelopen 2 maanden heb ik grote vooruitgang geboekt, met name fysiek. Ik wandel 45 min. en kan 20 min (met weerstand) fietsen bij de fysio, en ik kan weer volledig m'n huishouden doen. Heel blij en dankbaar voor dit herstel tot nu toe!
Helaas merk ik dat cognitief herstel nog achterblijft. Ik kan nog steeds niet langer dan 1 uur een gesprek voeren, niet langer dan een halfuur op een tv/computerscherm kijken en dus ook niet werken.
Nu is mijn vraag: heeft er iemand tips om het cognitief herstel te bevorderen? Of is het toch een kwestie van tijd en geduld?
Ik 'doe' overigens al veel voor mijn herstel zoals (korte) rustmomenten verspreid over de dag, ademhalingsoefeningen, voldoende bewegen, stoppen met activiteiten bij lichaamssignalen zoals oorsuizen, hartkloppingen etc., geen prikkels opzoeken. Oh en ik slik vitaminesupplementen en een SSRI maar die lijken niet echt te helpen. En hierbij heb ik ook nog hulp van fysio, ergo en bedrijfsarts.
Hoor graag, alvast bedankt,
Yağmur
Dag Yağmur,
Heb zelf helaas ook nog steeds beperkte cognitieve capaciteiten. Ik kan weer sneller denken en omschakelen zonder meteen lichamelijke klachten te krijgen, maar mijn geheugen en begrip laten het heel erg afweten. Het gaat vooruit, maar ontzettend langzaam (heb klachten sinds juni 2021).
Het lastige is ook dat die cognitieve activiteiten qua tijd en energie nog begrensd zijn. Het blijft zo’n ding waarvan ik moet afwegen óf en wanneer ik dat doe én ten koste van welke andere dingen ik het doe. En inderdaad, afwisselen met rust en beweging blijft belangrijk.
Ik heb goede ervaringen met een app die ik een tijdje regelmatig heb gebruikt. Het is eigenlijk bedoeld om te leren snellezen: ReaderPro (gratis). Die werkt met allerlei korte testjes die worden afgestemd op hoe goed het gaat. Het laat in een grafiek zien of iets beter of slechter ging dan de voorgaande keren. Het gaf mij een goed beeld of specifieke cognitieve activiteiten nog functioneerden en of het vooruitging.
Bepaalde testjes/oefeningen hielpen me weer te leren focussen; dingen sneller van elkaar te onderscheiden en dat geheugen iets uit te breiden. Ik raakte het op een gegeven moment echter beu en kon mijn energie ook weer gebruiken voor andere dingen, waardoor ik ermee ben gestopt. Ik denk echter dat sommige oefeningen me eigenlijk nog steeds vooruit kunnen helpen.
Die cognitieve problemen worden overigens vergeleken met de cognitieve klachten die mensen soms overhouden na chemotherapie tegen kanker: chemo brein noemen ze het. Daar is op Youtube en internet van alles over te vinden.
Groet, Sami
Ik heb ook aan diverse zorgverleners gevraagd wat ik kan doen om cognitieve vaardigheden te herstellen. Ik kreeg één keer de tip om puzzels te maken uit een boekje (niet op een beeldscherm), maar dit heeft mij niet verder gebracht. Van andere zorgverleners hoor ik dat eerst de vermoeidheid af moet nemen en dat daarna heel langzaam en als laatste de cognitieve klachten af zullen nemen.
Dag Koning,
Probeer die app: het zijn namelijk korte en simpele oefeningen van 1 minuut. Je kunt de app laten kiezen welke oefeningen je gaat doen, maar je kunt ook zelf een specifieke oefening en of je die eventueel langer dan 1 minuut wilt doen.
Doordat je meteen feedback krijgt kun je gericht bepaalde vaardigheden oefenen. In het begin kan dat confronterend zijn: bij mij lukten sommige dingen eerst totaal niet, omdat het me niet lukte om te onthouden/herkennen/details te onderscheiden. Maar daardoor werd wel duidelijk wat mijn prikkel/informatieverwerkingssnelheid zo traag maakte. Elke oefening traint namelijk andere vaardigheden(combinaties) en je snelheid. Ik kwam er toen ook achter dat er motorisch en visueel iets fout ging: het aansturen van mijn hand en vingers om het juiste antwoord te kiezen ging namelijk ook traag. En bij bepaalde oefeningen tikte ik herhaaldelijk op een fout antwoord naast het juiste antwoord. (Nu ik daaraan terugdenk, vraag ik me af of destijds alleen het beeld van een oog door mijn hersens werd verwerkt en dat ik daardoor mijn vinger niet op de juiste positie zette.)
Maar goed, waar het om gaat, is dat je doorkrijgt welke vaardigheden niet zo goed gaan. Je kunt bij die oefeningen dan je 'strategie' aanpassen, om zo gericht bepaalde soorten aandacht, geheugengebruik en de verwerkingssnelheid te proberen te verbeteren.
Voorbeelden van vaardigheden bij enkele oefeningen:
Tekens onthouden en terugvinden tussen andere tekens; kunnen focussen op details.
Tekens of tekencombinaties onthouden in de juiste volgorde; geheugenplaatsen uitbreiden.
Woorden lezen; opslaan in je geheugen en ze terughalen in de juiste volgorde; focussen en onderscheid maken, zodat je ze kunt terugvinden tussen andere woorden; afwegingen maken.
Kun je snel genoeg lezen om het laatste woord te zien én kun je dat woord onthouden en terugvinden tussen andere woorden; afwegingen maken.
Onderscheiden overeenkomsten en verschillen; details herkennen; beslissen of ze wel of niet hetzelfde waren.
Groet, Sami
Hi Sami en Koning,
Dank voor jullie snelle reacties! Vervelend dat je er al sinds juni vorig jaar last van hebt Sami! Hopelijk, ook al gaat het traag, herstelt het zich met de tijd.
Ik had zelf ook het vermoeden dat het cognitief beter zal gaan wanneer de vermoeidheid afneemt, maar wilde toch hier rondvragen aan jullie als ervaringsdeskundigen of er nog wat tips waren. Ik las (dank voor de tip Sami) dat het ook zo lijkt te gaan bij een chemobrein, datstelt ook gerust.
Ik ga de app proberen want ik weet eigenlijk niet welke andere cognitieve vaardigheden achterblijven. Het lezen van een boek (op papier) gaat trouwens wel weer heel goed: de letters zweven niet meer, ik begrijp het verhaal meteen ipv 5 keer opnieuw te moeten lezen en ik word niet meer duizelig/misselijk.
Nogmaals dank en veel succes allebei met jullie herstel!