Dit stuurde ik naar mijn longarts;

N.a.v. ons gesprek afgelopen maandag kom ik toch nog even terug op wat gezegd is met name over de fietstest. Voor de fietstest kreeg ik als boodschap tot het gaatje te gaan. De fietstest heb ik op wilskracht en adrenaline gedaan en had toen nog niet de grip op mijn lichaam i.t.t nu wat steeds beter gaat. Ik ben tijdens de test ver over mijn grens gegaan en heeft mij extra klachten gekost en ben er zeker een week letterlijk ziek van geweest.

Als ik de test nu zou doen zou ik veel eerder gestopt zijn en mijn grens hebben aangegeven. Ik kon dat toen niet en ben letterlijk veel en veel te ver gegaan. ‘’Volledig normale, hoog normale ERGO bij onderliggend astma’’.

Daarom begrijp ik eigenlijk niet dat dit nu als meetwaarde wordt gehanteerd aangezien dit eenmalig is en nooit meer zo zou gaan en dat je m.i. moet kijken hoe het in de praktijk gaat d.w.z. inspanning tot 85% wat al reactie geeft en daarbij dan ook de max is. En deze week zelfs bij 75% al.

Dan zou de insteek toch moeten zijn waarom lukt het maar tot 85% of tot 75% en is dat voor nu de max? Niet meer kunnen/ grens voelen/ letterlijk op adem komen/ luchtwegen voelen/waardes inderdaad aangeven dat je dan op je max zit. Dan zou de verminderde longfunctietest beter passen bij het beeld wat dagelijks is en niet de waardes van een fietstest die je eenmalig en op onjuiste belasting hebt gedaan. Heb het hier ook met fysio over gehad en hij gaf ook aan dat vaak momentopname is en dat er veel meer uitgegaan moet worden hoe het dagelijks gaat. Want een meting zegt niet altijd iets over hoe het gaat. Meting kan afwijken en je wel goed voelen en andersom. Ben even jouw beredenering kwijt voor het waarde hechten aan de meetwaardes van de fietstest gelet op wat ik hierboven schrijf ook omdat je zelf iets zei van wel gek dat dit zo nu is omdat fietstest zo goed was?

‘’Geen harde aanwijzingen voor doorgemaakte COVID-19 en serologie is eveneens negatie’’

Waar eerst nog vanuit gegaan werd dat het eigenlijk niet anders dan Covid-19 kon zijn gelet op het hele verloop, hetzelfde klachtenpatroon als mensen die wel op juiste tijdstip zijn getest en positief waren. Ook van deze mensen zijn er alweer veel mensen die geen antistoffen meer hebben. En dat over het testbeleid nog veel te zeggen valt (niet op tijd, verkeerd afgenomen, onjuiste bepaling).En in de fysio groep en Facebookgroep( Corona patiënten met langdurige klachten) dezelfde verhalen/klachten/verloop zijn. Ook omdat ik zelf zo graag wil weten waarom dit zo loopt, deze klachten er nog zijn en of dit gaat verbeteren en als het geen Covid-19 is geweest wat dan wel, want dat zou betekenen dat duizenden mensen dezelfde klachten hebben als mensen die positief voor Corona zijn getest maar dan hetzelfde andere virus gehad moeten hebben???

Ik wilde dit toch nog even kwijt en hoop dat je mij nog antwoord kunt geven m.b.t. hierboven.

Graag jullie reactie op bovenstaande! En wat ik hiermee zou kunnen doen? Alvast bedankt!

Je bent nog niet ingelogd. Log in om te kunnen reageren.

Longfonds Advieslijn
Zorgprofessional
4 jaren geleden

Beste Corine_70,

Hartelijk dank voor je bericht. Zie onderstaand het antwoord van de fysiotherapeut. 

Je hebt de fietstest wel goed uitgevoerd want die moet je altijd echt helemaal maximaal uitvoeren. Als je je had ingehouden zou de test afgekeurd worden want “niet tot maximaal uitgevoerd”. Wat we zien bij Corona gerelateerde klachten dat het herstel na een inspanning vertraagd kan zijn. Dat beschrijf je hier ook als reactie op de fietstest. Een week ziek zijn van zo’n inspanning is echt lang.

Kenmerkend voor Corona is  het grillige verloop en ook dat er weer koorts of benauwdheid optreedt na een forse inspanning. Maar ook drukte, veel praten oid kan genoeg zijn. Het branden/ pijn van de luchtwegen is ook een klacht die ik vaak terug hoor.



Niet bij iedereen is de fietstest afwijkend, niet iedereen heeft krachtverlies. “Geen harde aanwijzingen” wil nog niet zeggen dat je het niet hebt gehad. De conclusie die er staat klopt (er zijn uit deze onderzoeken geen harde bewijzen gekomen) maar het is zeker niet uit te sluiten dat er toch sprake is geweest van een COVID-19 besmetting.

Vraag door aan je longarts: wat kan er dan aan de hand zijn en of hij het echt uitsluit dat het COVID-19 is geweest of dat het nu gewoon niet aan te tonen is. Het ziekteverhaal en verloop is namelijk heel herkenbaar bij veel mensen. Zijn er bloedgassen gemeten en is er gekeken of er sprake is van hyperventilatie tijdens de gehele inspanning? Dat is ook kenmerkend voor COVID-19.

Probeer ook het verschil met hoe je vroeger was goed aan te geven. Het is een nieuw onbekend virus en we weten echt nog niet alles.

Help ons helpen

Er moet meer perspectief komen voor mensen met post-covid. Jouw steun is hard nodig! Steun ons belangrijke werk en help ons helpen!

hand geeft hart