Beste professional,

In hoeverre speelt een door corona vertraagde afweerreactie/haperend immuunsysteem een rol bij de terugslagen en opeens terugkomende corona-achtige hoest, die zich voordoen telkens enige tijd na teveel fysieke inspanning?

Aanleiding voor de vraag:

Een haperend immuunsysteem door corona is genoemd in de Volkskrant van gisteren:

https://www.volkskrant.nl/wetenschap/veel-genezen-coronapatienten-houden-nog-maanden-serieuze-klachten~be1337de/

Verwezen wordt naar een hoogleraar immunologie. Genoemd worden dat het erop lijkt dat corona het immuunsysteem blijvend herprogrammeert en dat de afweerreactie trager op gang komt.

Andere onderwerpen uit het artikel zijn onder meer: een door corona op hol geslagen immuunsysteem met orgaanschade als gevolg, bloedstolling, bloedproppen, longembolie en beroertes. Ook een longarts is geïnterviewd. 

Bedankt alvast voor uw reactie.


Je bent nog niet ingelogd. Log in om te kunnen reageren.

Longfonds Advieslijn
Zorgprofessional
4 jaar geleden

Antwoord van een immunoloog:

De afweerreactie die infectie met het coronavirus dat COVID-19 veroorzaakt, SARS-CoV-2, in gang zet, heeft twee gezichten: bij patiënten met milde ziekte zorgt deze voor het opruimen van het virus en het herstel, terwijl die reactie bij patiënten met ernstige ziekte ook bijdraagt aan de longschade. We beginnen inzicht te krijgen in de manier waarop het virus het immuunsysteem ontwijkt door het te “herprogrammeren”, maar we weten nog niet hoe lang dit effect aanwezig blijft, of het persisteert nadat het virus niet meer aantoonbaar is, en hoe dit bijdraagt aan de klachten op de lange termijn. Daarom is het erg belangrijk om gestructureerd onderzoek te doen naar patiënten die milde en ernstige vormen van COVID-19 hebben gehad, om zo een betere behandeling te kunnen bieden. Op grond van onderzoek bij patiënten die in 2013 slachtoffer waren van de SARS epidemie, weten we wel dat er langdurige longproblemen kunnen ontstaan bij een subgroep van de patiënten. Er zijn ook aanwijzingen dat het SARS virus zelf op een heel specifieke manier de long en het immuunsysteem beïnvloedt. Met die kennis kunnen we nu meer gericht onderzoek doen.   

Pien 4 jaar geleden

Hartelijk dank voor uw reactie. 

Hopelijk is/komt er gestructureerd onderzoek en levert dat binnenkort meer informatie over de invloed van corona op het immuunsysteem van mensen, ook bij langdurige klachten en terugslagen na zowel milde als ernstige corona. 

Persoonlijk ben ik erg benieuwd naar de onderzoeksuitkomsten en dat geldt mogelijk voor meer mensen op dit forum. 








Meriam Molenaar 4 jaar geleden

Ben ik inderdaad ook benieuwd naar 

Fijn ook deze uitleg

Pien 4 jaar geleden

Een aantal vervolgvragen naar aanleiding van een NewYorkTimes-artikel 'How the Coronavirus Short-Circuits the Immune System' van 26 juni 2020:

Ten eerste: Wanneer val je onder de categorie 'milde ziekte' en wanneer onder de categorie 'ernstige ziekte' in relatie tot het gezicht van de afweerreactie?

Meer concreet, waar moet je rekening mee houden qua je immuunsysteem/afweerreactie als bijvoorbeeld:  

(i)  thuisuitzieker met een aanvankelijke longontsteking zonder uiteindelijke longschade (maar wel met langdurige nasleep en forse terugslagen na inspanning)?

(ii)  ex-ziekenhuispatient met een aanvankelijke longontsteking zonder uiteindelijke longschade (maar wel met langdurige nasleep en forse terugslagen na inspanning)?

(iii)  thuisuitzieker met geconstateerde longschade (met langdurige nasleep)?

(iv) ex-ziekenhuispatient met geconstateerde longschade (met langdurige nasleep)?

(v)  thuisuitzieker met een aanvankelijke milde corona zonder benauwdheid/longontsteking (maar wel met langdurige nasleep en terugslagen met longklachten)?

Een aantal concrete vragen als medische leek - die misschien nu nog niet allemaal kunnen worden beantwoord - :

  1. Val je in die situatie onder 'milde ziekte' of 'ernstige ziekte' in relatie tot het gezicht van de afweerreactie als bedoeld in uw artikel?
  2. Wat doet je immuunsysteem dan precies qua over- en/of onderreactie, ook qua T-cellen en dergelijke?  Wat gebeurt er bij het 'herprogrammeren' en wat wordt er 'geherprogrammeerd' door het covidvirus? En, gebeurt dat herprogrammeren bij zowel milde als ernstige ziekte?
  3. Per wanneer is/of wordt het virus in die situatie opgeruimd? Is dat in de acute coronafase of in de postcoronafase, of ligt dat anders?
  4. En, is je immuunsysteem (inclusief T-cellen en dergelijke) voldoende hersteld, wanneer de terugslagen uiteindelijk wegblijven?
  5. Ben je extra vatbaar voor andere verkoudheden of ziekten en moet je extra voorzichtig zijn in de postcoronafasen en/of daarna vanwege het immuunsysteem of anderszins?
  6. Kan covid er voor zorgen dat je geen koorts krijgt, terwijl je dat normaliter wel kreeg?
  7. Worden er in die situatie voldoende antistoffen opgebouwd en wanneer? En, val je dan onder 'milde ziekte' of juist onder 'ernstige ziekte' als bedoeld in de definitie van de evaluatie van de antistoffentesten door het RIVM. 
  8. Is/komt er een (inter)nationale eenduidige definitie voor 'mild' en 'ernstig' in coronafase en/of postcoronafase? En, zo ja, hangt dat samen met de aard van de symptomen, ziekteduur, wel of niet ziekenhuisopname en/of IC, herstelduur, al dan niet postcorona-nasleep, soort afweerreactie (overreactie, juist vertraagd, geherprogrammeerd  o.i.d.) etcetera? 
  9. Herstelt je immuunsysteem uiteindelijk voldoende? Hoe verliep dat bij mensen met SARS destijds?

Aanleiding: het recente NewYork-times-artikel 'How the Coronavirus Short-Circuits the Immune System' van 26 juni jl. over de invloed van corona op het immuunsysteem, onder meer op T-cellen en de rol van de thymus. Daarin wordt een onderscheid gemaakt tussen groepen zieken (die waren wel allemaal opgenomen in een ziekenhuis) met zeer uiteenlopende afweerreacties.: 

Link: https://www.nytimes.com/2020/06/26/health/coronavirus-immune-system.html?action=click&module=Spotlight&pgtype=Homepage

Op de site van www.welingelichtekringen.nl wordt naar dat NewYortTimes-artikel verwezen (gisteren 27 juni jl.) in een online-artikel met de titel 'Hoe Covid-19 je weerstand sloopt - net als AIDS'.

Link: https://www.welingelichtekringen.nl/wetenschap/1891962/hoe-covid-19-je-weerstand-sloopt-net-als-aids.html

krullebol1978 4 jaar geleden

Ook erg benieuwd naar! Goede vragen!! Zoveel nog onbeantwoord, waar kunnen we ons aan optrekken, wat biedt houvast en hoop! Groeten ve cardio/long verpleegkundige voor maart kerngezond nu al maanden ziek....

MT 4 jaar geleden

Dankjewel Pien voor deze goede vragen. Weet het Longfonds waar en hoe er onderzoek wordt gedaan en hoe de groep langdurig zieken betrokken wordt? Wat mij opvalt is dat in april al zoveel patiëntervaringen online beschikbaar waren, in mei al een grondig rapport door de Slack groep uit New York met analyses van symptomen van honderden mensen. Het lijkt of de medische wereld nog in oude patronen blijft hangen qua onderzoek en de rijkdom aan wereldwijd opgehaalde ervaringen niet benut. Zo frustrerend om als leek zelf allerlei verbanden te zien, terwijl de medische wetenschap weinig tot niets met de op grote schaal beschikbare info doet. Een gemiste kans en enorm frustrerend om als leek meer geïnformeerd te zijn en op onwetendheid bij artsen te stuiten.

Help ons helpen

Er moet meer perspectief komen voor mensen met post-covid. Jouw steun is hard nodig! Steun ons belangrijke werk en help ons helpen!

hand geeft hart