Mensen die met het coronavirus in het ziekenhuis belanden krijgen vaak trombose. Trombose is een ongewenst bloedstolsel in een bloedvat, wat de bloedsomloop belemmert. Dit kunnen zowel grote als kleine bloedstolsels zijn die door het hele lichaam schade kunnen aanrichten.
Hoe vaak komt het voor?
Tot nu toe is bekend dat bij bijna de helft van de coronapatiënten op de intensive care trombose ontstaat, voornamelijk in de longen, ook wel longembolie geheten. Bij 10% van de patiënten op de verpleegafdeling ontstaat een longembolie. En waarschijnlijk ontwikkelen veel patiënten ook (tijdelijk) trombose in benen of armen. Het is mogelijk dat mensen die thuis ernstig ziek zijn geweest door corona ook trombose hebben ontwikkeld, zonder dat het ontdekt is. Hier zijn geen cijfers over bekend.
Gevolgen lange termijn
Na een uitgebreide trombose kunnen mensen lang last houden van restklachten, deze kunnen zelfs blijvend zijn. Deze restklachten ontstaan als de bloedsomloop langdurig belemmerd is, waardoor weefsels beschadigd kunnen raken. Ook kan door het bloedstolsel het vocht niet goed worden afgevoerd. Dit kan leiden tot een dik, pijnlijk ledemaat door vochtophopingen. Soms kan dat ook leiden tot schade aan zenuwen.
Na een longembolie kunnen er blijvende klachten optreden doordat er littekenweefsel in de longen is ontstaan. Soms is er ook sprake van schade aan longweefsel door zuurstoftekort. In beide gevallen houden mensen minder longcapaciteit over. Dat kan pijnklachten geven bij (normaal) ademhalen of bij lachen en hoesten. Ook kunnen mensen kortademig worden. Een andere mogelijke oorzaak voor kortademigheid is een verstoorde ademhaling. Deze kan ontstaan na oppervlakkig ademhalen door pijnklachten.
Wat kan ik doen bij klachten?
Als je denkt dat je trombose hebt, is het belangrijk om contact op te nemen met je huisarts. Deze kan bepalen of er verder onderzoek nodig is.
Je lichaam heeft na trombose tijd nodig het bloedstolsel op te ruimen en nieuwe bloedvaatjes aan te maken. Dit kan 3 maanden of langer duren. Er zijn een aantal dingen bekend die bijdragen aan het herstel na trombose:
- Bewegen. Dit stimuleert de bloedsomloop en de aanmaak van nieuwe bloedvaatjes. Bewegen kan aan het begin heel zwaar en pijnlijk zijn, professionele hulp van een fysiotherapeut of huisarts is dan heel belangrijk. Zij kunnen een persoonlijk beweegprogramma voor je maken.
- Stoppen met roken. Roken belemmert de aanmaak van nieuwe bloedvaten. Hetzelfde geldt voor rook uit open haarden en vuurkorven.
- Gezond eten. Veel groenten, volkoren producten en weinig bewerkte suikers helpen bij het herstel.
- Ademhalingstherapie bij trombose in de longen. Als de ademhaling verstoord is geraakt, dan kan ademhalingstherapie helpen bij kortademigheid.
- Antistollingsmedicatie. Deze medicatie zorgt ervoor dat het stolsel niet groeit en dat er geen nieuwe stolsels ontstaan. Het lichaam heeft zo de kans de bestaande stolsel op te ruimen.
- Een compressiekous (steunkous) om een been of arm helpt om vocht af te voeren.
Meer informatie
Kijk voor meer informatie over trombose en het onderzoek dat wordt gedaan naar corona en trombose op trombosestichting.nl.