- Je merkt vaak pas ruim ná een activiteit dat dit teveel was. Laat jezelf dus niet verleiden om door te gaan, maar stop al met een activiteit voordat je lichaam dit aangeeft.
- Ga niet steeds proberen je grenzen te verleggen, maar probeer je grenzen te respecteren.
- Weet je zelf niet goed waar je grens ligt, dan kan een ergotherapeut je daarbij helpen.
- Als je een sociale activiteit gaat doen, spreek dan met jezelf af hoe lang je dat precies gaat doen. Bespreek dit ook met degene met wie je de activiteit gaat doen. Maar belangrijker nog is om je aan je eigen afspraak te houden. Dus ook als het gezellig is en goed lijkt te gaan, dan ga je toch naar huis na de afgesproken tijd. Hierbij kan je ook vragen aan de ander om je hierbij te helpen.
- Als je zover bent dat je kan gaan re-integreren op je werk, loop je wellicht ook tegen grenzen aan. Je wil je werkgever en je collega’s niet teleurstellen. Maar ook hierbij is het belangrijk om niet te hard van stapel te lopen en duidelijk je grenzen aan te geven. En je daar dan ook aan te houden. Het kan hierbij helpen om hele duidelijke werkafspraken te maken en je collega’s hier goed over te informeren.
- Om je grens aan te kunnen geven, moet je ‘nee’ kunnen zeggen. De een is hier beter in dan de ander. Heb je hier erg veel moeite mee en ga je daardoor telkens over je grens? Dan kun je leren deze patronen te doorbreken eventueel met hulp van een psycholoog of praktijkondersteuner van de huisarts.
- Anderen zien niet altijd aan je hoe het met je gaat. Hierdoor kunnen ze denken dat je meer aankan dan je werkelijk aan kan. Zorg ervoor dat je mensen in je omgeving goed op de hoogte zijn van Long Covid. Hierdoor zullen ze beter kunnen begrijpen dat je er misschien goed uitziet, maar toch niet langer kan blijven op de koffie.
- Kijk uit met grens vervlakkende maatregelen als pijnmedicatie, daarmee maskeer je de grenzen die nodig zijn om uiteindelijk te herstellen.
Er is nog steeds veel onbekend over Long Covid, maar één ding weten we inmiddels wel: om te herstellen van Long Covid is het erg belangrijk om niet over je eigen grens te gaan en jezelf niet te (laten) forceren. Het is belangrijk dat je stopt met doorgaan. Bijna iedereen met Long Covid zegt dit: Ga niet over je grenzen, trap op de rem. Als het niet gaat, dan gaat het niet. Long Covid is een leerschool voor het leren NEE zeggen. Nee tegen werk, nee tegen prikkelgevoelige afspraken, nee tegen ... Hoe eerder je dit doet, hoe beter dit voor je is. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Daarom hier een paar tips: