MCAS staat voor 'Mestcel Activatie Syndroom'. Het is een aandoening waarbij de mestcellen in het lichaam te actief worden. Mestcellen zijn cellen in je lichaam die betrokken zijn bij het afweersysteem en helpen bij het bestrijden van infecties. Bij mensen met MCAS worden deze cellen te snel geactiveerd en ze geven dan te veel stofjes af, zoals histamine.  Dit kan leiden tot verschillende klachten zoals huiduitslag, jeuk, buikpijn, duizeligheid, vermoeidheid en ademhalingsproblemen. MCAS gaat vaak samen met histamine-intolerantie, maar dat hoeft niet per se.

Bij mensen met Post-Covid kan MCAS ook voorkomen. Hoeveel mensen met Post-Covid ook MCAS hebben is niet bekend. 

Klachten

De klachten zijn heel breed omdat mestcellen verschillende andere stoffen kunnen maken. Klachten die voor kunnen komen zijn:

  • Huidklachten: jeuk, overmatig blozen en warmtegevoel, galbulten en onderhuidse zwelling
  • Maag/darmklachten: buikkrampen, diarree, misselijkheid, braken en brandend maagzuur
  • Bloedsomloop: lage bloeddruk, licht in het hoofd, flauwvallen en een snel of onregelmatig hartritme
  • Luchtwegen: verstopte neus, jeukende neus, kortademigheid, zwelling van de keel en piepende ademhaling
  • Overig: vermoeidheid, algemene malaise, pijn, angst, depressie, verminderde concentratie en geheugen en slapeloosheid.

Triggers

MCAS treedt vaak op in aanvallen. Deze aanvallen ontstaan als de mestcellen worden geactiveerd. Dit kan door heel veel verschillende factoren gebeuren, zoals verschillende soorten voedsel, alcohol, infecties, verzorgingsproducten, lichamelijke inspanning, stress, zonlicht, temperatuurverschillen, medicijnen, hormonale wisselingen, etc.

Zoals je ziet kunnen de triggers heel erg verschillend zijn. Het is dan ook belangrijk dat je erachter komt wat bij jou de belangrijkste triggers zijn en deze zoveel mogelijk vermijdt. 

Diagnose

Het is vrij lastig om de diagnose MCAS te stellen en helaas wordt het door artsen vaak over het hoofd gezien. Dit komt doordat de klachten erg wisselend en heel gevarieerd kunnen zijn en lijken op die van andere aandoeningen. 

Om de diagnose MCAS te stellen moet je voldoen aan 3 criteria: 

  1. Terugkerende en aanvalsgewijze klachten van Mestcel activatie in minstens 2 orgaansystemen, zonder aanwezigheid van een aantoonbare specifieke allergie; 
  2. De klachten verdwijnen of verminderen aanzienlijk door behandeling met bepaalde medicijnen die gericht zijn tegen de stofjes die de mestcellen produceren; 
  3. In bloed of urine is er tijdens een aanval een duidelijke stijging van de markers (tryptasegehalte in het serum of histaminemetabolieten in de urine) van mestcelactivatie te meten.

Behandeling

Met de juiste behandeling en aanpassingen aan leefstijl kunnen mensen met MCAS hun klachten over het algemeen redelijk onder controle houden. Het is vooral belangrijk om te weten wat voor jou de klachten opwekt en deze triggers zoveel mogelijk te voorkomen. Er zijn ook verschillende medicijnen die kunnen helpen om de klachten te verminderen, zoals bijvoorbeeld antihistaminica. Als je denkt dat je MCAS hebt, dan raden we je aan om dit met je (huis)arts te bespreken. 

Meer informatie over MCAS vind je onder andere op deze pagina: mestcelactivatie-syndroom.nl

Steun ons

Er moet meer perspectief komen voor mensen met Long Covid. Steun ons belangrijke werk!

Gezichten achter Long Covid