Publicatie verschenen op 7 mei 2024 in The Pediatric Infectious Disease Journal
Een inspanningstest (ook wel cardiopulmonale inspanningstest of CPET genoemd) geeft veel informatie over hoe de longen, het hart en de spieren reageren op lichamelijke inspanning. Inspanningstesten zijn uitgebreid gedaan bij volwassenen met Post-Covid, maar nog weinig bij kinderen met Post-Covid. Er zijn nog steeds zorgverleners die twijfelen of Post-Covid een biomedische of psychische oorzaak heeft. De onderzoekers wilden testen of een inspanningstest objectief onderscheid kan maken tussen gezonde kinderen en kinderen met Post-Covid.
Opzet onderzoek
Het onderzoek werd in Italië uitgevoerd. 61 kinderen van 12-15 jaar met Post-Covid deden mee. Andere oorzaken voor hun klachten, zoals bijvoorbeeld een hartafwijking, waren uitgesloten. Er deden ook 29 gezonde kinderen (controlegroep) mee aan het onderzoek. Alle deelnemers deden een inspanningstest op een fiets (hometrainer). Tijdens de test werd een hartfilmpje gemaakt met bloeddrukcontrole en ademgasanalyse. De deelnemers werden aangemoedigd om maximale inspanning te leveren. De test kon gestopt worden om verschillende redenen; bij afwijkingen op het hartfilmpje, wanneer de bloeddruk sterk daalde of wanneer de deelnemer niet meer kon fietsen vanwege vermoeidheid of spierpijn. De resultaten van de twee groepen (de Post-Covid groep en de controlegroep) werden vergeleken.
Resultaten
Van de 61 kinderen met Post-Covid hadden er 55 een afwijkende test (90%), vergeleken met 3 van de 29 gezonde kinderen (10%). Vergeleken met gezonde kinderen, hebben kinderen met Post-Covid een verminderde functionele capaciteit (een lage piekzuurstofopname (VO2piek)). Ook laat de test bij hen tekenen van een verminderde spierfunctie en inefficiëntie van het hart zien. Bij kinderen met Post-Covid die vooral hart- en longklachten (kortademigheid, snelle hartslag, pijn op de borst) hadden, liet de test dit ook zien. Er waren bij hen tekenen van inefficiënte van het hart en mogelijke betrokkenheid van de bloedvaten in de longen. Bij kinderen die vooral spierklachten en algehele zwakte/vermoeidheid hadden, liet de test tekenen van een verminderde spierfunctie zien en een vroege anaerobe drempel. De anaerobe drempel is het omslagpunt waarbij je lichaam overgaat van verbranding met zuurstof (aeroob) naar zonder zuurstof (anaeroob). Na dit punt kan je inspanning minder lang volhouden en komt er melkzuur vrij.
Conclusie
Een inspanningstest is vaker afwijkend bij kinderen met Post-Covid vergeleken met gezonde kinderen. De test kan Post-Covid klachten objectiveren, en laat zien dat de klachten verklaard worden door een biomedische ziekte en niet psychisch zijn. De onderzoekers adviseren dat een inspanningstest standaard gedaan moet worden bij kinderen met Post-Covid. Hiermee kunnen de functionele beperkingen onderzocht en opgevolgd worden.
Beperkingen onderzoek
Het aantal deelnemers van dit onderzoek is vrij klein. Daarnaast is het onderzoek niet uitgevoerd bij kinderen jonger dan 10 jaar of kleiner dan 1.40m, omdat de testapparatuur daarvoor niet geschikt was. Aan het onderzoek deden geen kinderen mee met vermoeidheid en/of inspanningsintolerantie die geen Post-Covid hebben. Daarom is niet duidelijk of de afwijkende resultaten specifiek zijn voor Post-Covid.
Toelichting PostCovid NL
Wat niet in het artikel genoemd wordt, maar wat volgens PostCovid NL wel belangrijk is, is of de kinderen PEM kregen van de test. Veel Post-Covid patiënten krijgen een verergering van klachten na inspanning (PEM). Een inspanningstest zou dan voor een terugslag kunnen zorgen. Overleg dus eerst goed met je (huis)arts of het doen van een inspanningstest verstandig is.