Publicatie verschenen op 29 juli 2024 in ERJ Open Research
Er zijn nog steeds verschillende hypotheses voor het ontstaan van post-covid. Een deel van die hypotheses gaat over het immuunsysteem, zoals de hypothese van virusdeeltjes die in het lichaam achterblijven (aanhoudende viruspersistentie) en een ontregeling van het immuunsysteem (immuundysregulatie). De onderzoekers hebben op basis van deze hypotheses bedacht dat een behandeling met Lactoferrine patiënten mogelijk zou kunnen helpen. Lactoferrine is een ijzerbindend eiwit dat in melk voorkomt. Het wordt afgescheiden op slijmvliesoppervlakken van verschillende organen om te beschermen tegen ziekteverwekkers. Onderzoeken hebben laten zien dat lactoferrine kan helpen om het virus de vermeerdering van het virus tegen te gaan en/of het verminderen van de immuunreactie. Daarom hebben de onderzoekers gekeken of patiënten met post-covid baat hebben bij lactoferrine.
Opzet onderzoek
Dit onderzoek is een zogenaamde RCT (randomized controlled trial). Dit is een onderzoeksopzet waarbij een deel van de deelnemers een bepaalde behandeling krijgt en het andere deel een nep-behandeling (de deelnemers kunnen het verschil zelf niet zien). Dit is de beste manier om het effect van een behandeling te onderzoeken.
Het onderzoek is uitgevoerd in Rotterdam. Deelnemers zijn in de periode tussen januari en juli 2023 geworven. Het waren mensen van 18-70 jaar met minstens 2 symptomen van post-covid die maximaal 1 jaar klachten hadden. De helft van de deelnemers kreeg 6 weken lang een capsule met 600mg lactoferrine. De andere helft kreeg 6 weken lang een capsule die er hetzelfde uitzag, maar waar geen lactoferrine in zat.
Aan het begin van het onderzoek, na 6 weken en na 12 weken werden er vragenlijsten afgenomen over vermoeidheid, cognitieve klachten en angst en depressie. Ook werden er lichamelijke testen uitgevoerd en werd er bloed afgenomen.
Resultaten
Er hebben 72 deelnemers meegedaan aan het onderzoek; 36 deelnemers kregen lactoferrine en 36 deelnemers kregen de nep-behandeling (placebo). De gemiddelde leeftijd van de deelnemers was 48 jaar en zo’n tweederde was vrouw. De meeste deelnemers (82%) hadden één keer een covid-infectie gehad en 92% was gevaccineerd.
Er werden geen verschillen gezien tussen de mensen die lactoferrine kregen en de mensen die de nep-behandeling kregen. Vermoeidheid verminderde in de eerste 6 weken, maar dat gold voor beide groepen. Na 6 weken en na 12 weken werden er geen positieve effecten van lactoferrine gemeten op alle uitkomstmaten.
In beide groepen werd door ongeveer een kwart van de deelnemers bijwerkingen zoals diarree, misselijkheid en huiduitslag genoemd.
Conclusie
Dit is het eerste onderzoek dat het effect van lactoferrine op post-covid heeft onderzocht. Er werden geen verschillen gevonden tussen de groep die lactoferrine kreeg en de groep die de nep-behandeling kreeg. In beide groepen verminderde de vermoeidheid na 6 weken. Volgens de onderzoekers is het daarom zo belangrijk om in onderzoek ook altijd een goede controle-groep mee te nemen.
Beperkingen van het onderzoek
De deelnemers van het onderzoek hebben tijdens het onderzoek ook andere behandelingen gehad, zoals bijvoorbeeld fysiotherapie. Dit kan mogelijk invloed hebben gehad op de resultaten. Daarnaast waren er ook geen gegevens bekend van de gezondheid van de deelnemers voordat ze post-covid kregen.
Een andere beperking is dat de onderzoekers niet zeker zijn over de dosering en de duur van de behandeling.