Rapport verschenen op 22 mei 2024 op de website van Jim Faas 

Het UWV heeft al meer dan 10.000 beoordelingen uitgevoerd voor mensen met Post-Covid die een WIA-uitkering hebben aangevraagd. De beoordeling hiervan lijkt regelmatig problemen te geven. Op basis van signalen uit het veld is verzekeringsarts en jurist Jim Faas in dit onderwerp gedoken en heeft ervaringen van mensen met Post-Covid verzameld en geanalyseerd.

Opzet onderzoek

In juni 2023 heeft Jim Faas een oproep gedaan op social media om problemen met de WIA-keuring bij Post-Covid te melden. Hij heeft van 112 patiënten een reactie gekregen en daarbij gevraagd om inzage in hun medische rapportage van de keuring. Deze medische rapportages zijn beoordeeld door Jim Faas zelf en door een verzekeringsarts/onderzoeker van het UWV. Hierbij is antwoord gegeven op de vragen: Is er sprake van een helder standpunt van de verzekeringsarts over de beperkingen? Is dat standpunt logisch en deugdelijk onderbouwd? Zijn de beperkingen inzichtelijk weergegeven?

Resultaten

Van 46 mensen was er een medische rapportage beschikbaar en deze zijn beoordeeld. De belangrijkste bevindingen hieruit zijn:

  • De argumentatie is van 75% van de dossiers van onvoldoende kwaliteit;
  • De medische feiten werden vaak niet meegewogen in de beschouwing van de belastbaarheid;
  • In meerdere rapportages was de eigen mening van de verzekeringsarts over Post-Covid zichtbaar die ook leidde tot een eigen interpretatie van de richtlijnen;
  • De waardering van de belastbaarheid in uren kwam vaak niet overeen met het verhaal van de patiënt over hun beperkingen;
  • Uit de dossiers blijkt dat er gebrek aan kennis is bij verzekeringsartsen over klachten en beperkingen bij Post-Covid zoals cognitieve klachten, PEM en POTS;
  • Bij patiënten die psychische problematiek in de voorgeschiedenis hebben, worden regelmatig de Post-Covid klachten toegeschreven aan de psychische problemen.

Aanbevelingen

Op basis van dit vooronderzoek worden een aantal aanbevelingen gedaan.

  • Om meer inzicht te krijgen in de kwaliteit van de beoordelingen is er een groter vervolgonderzoek nodig;
  • De beoordelingen zijn nu niet eenduidig en het zou goed zijn als er een duidelijke leidraad wordt ontwikkeld met hierin goede casuïstiek;
  • Er zou extra na- en bijscholing moeten komen voor verzekeringsartsen.

Beperkingen onderzoek

De dossiers die in dit vooronderzoek zijn bekeken, zijn geen afspiegeling van de hele groep WIA-aanvragen. Dit komt doordat er alleen is gekeken naar dossiers van mensen die problemen hebben ervaren en zich hebben gemeld. 

 

Op 1 juli heeft EenVandaag aandacht besteed aan deze rapportage (zie minuut 6’55-15’02). Hierin wordt ook gemeld dat er een vervolgonderzoek gaat komen. Ook heeft EenVandaag hier een artikel over geschreven.

Steun ons

Er moet meer perspectief komen voor mensen met Long Covid. Steun ons belangrijke werk!

Gezichten achter Long Covid