Onderzoek gepubliceerd op 7 februari 2022
Mensen die een corona-infectie hebben doorgemaakt en weer zijn hersteld, hebben daarna een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Voorbeelden daarvan zijn hartfalen, beroerte, embolieën en ontstekingen van het hart. Dat blijkt uit de resultaten van een grootschalig Amerikaans onderzoek, gepubliceerd in het toonaangevende vakblad Nature Medicine.
Het onderzoek werd uitgevoerd onder een groep van 153.760 mensen die corona hebben gehad. Sommige van deze mensen belandden in het ziekenhuis of op de IC, maar de meeste mensen niet. De wetenschappers vergeleken de gegevens met de medische dossiers van een vergelijkbare controlegroep. In de controlegroep zaten circa 5,6 miljoen mensen die geen corona hebben gehad.
Hart- en vaatziekten
Voor het onderzoek keken de onderzoekers naar het vóórkomen van hart- en vaatziekten. Het gaat dan niet om klachten tijdens een corona-infectie, maar om een jaar erna. Uit het onderzoek blijkt dat er een toename is van mensen met hart- en vaatziekten als gevolg van corona. Het risico neemt toe bij iedereen, los van bijvoorbeeld leeftijd of achtergrond. Ook bij mensen met milde klachten is er een toename gezien, dit risico liep geleidelijk op naarmate de coronaklachten ernstiger werden. Het risico is ook verhoogd bij mensen die voordat ze corona kregen nauwelijks of geen risico liepen op hart- en vaatziekten.
Nieuwe varianten, andere uitkomsten?
De mensen die zijn meegenomen in dit onderzoek hadden een positieve coronatestuitslag tussen 1 maart 2020 en 15 maart 2021. Op dat moment was er nog nagenoeg niemand gevaccineerd. Naarmate de pandemie door blijft gaan, het virus blijft veranderen en er nieuwe varianten opduiken en naarmate de behandeling van corona verandert en de vaccins verbeteren, is het mogelijk dat het risico op hart- en vaatziekten na corona in de loop van de tijd ook kan veranderen.