Anke-Hilse Maitland-van der ZeeVeel mensen die besmet zijn geweest met het coronavirus, blijken nog lang gezondheidsklachten te houden. Een Nederlands consortium (P4O2), onder leiding van prof. dr. Anke-Hilse Maitland-van der Zee, onderzoekt nu welke factoren een rol spelen bij het ontstaan van deze langdurige gezondheidsklachten. Én wie er vatbaarder is voor het ontstaan van chronische klachten na besmetting met corona en wie niet.

Is er meer longschade te zien bij post-coronapatiënten?

Het onderzoek wordt gedaan onder honderd mensen die terechtkomen in de post-corona kliniek in het ziekenhuis. ‘Dat zijn sowieso de mensen die opgenomen zijn geweest. Maar óók mensen die met veel klachten naar het ziekenhuis worden toegestuurd door de huisarts. We willen weten of bij deze mensen meer longschade te zien is dan bij mensen die het virus niet hebben gehad’ zegt Anke-Hilse Maitland-van der Zee. In de post-corona kliniek worden onder meer longfunctietesten, CT-scans en laboratoriumbepalingen gedaan. Daar voegen de onderzoekers extra metingen en analyses aan toe.

CT-scans sporen een vroeg stadium longfibrose op

Vijf ziekenhuizen zijn betrokken bij dit onderzoek. ‘In Utrecht worden CT-scans geanalyseerd. Daarbij wordt gebruik gemaakt van nieuwe technieken op het gebied van kunstmatige intelligentie. Door data met elkaar te vergelijken, is meer informatie uit de scans te halen dan we met het blote oog kunnen zien. Op die manier kunnen we bijvoorbeeld in een heel vroeg stadium longfibrose opsporen. In dat geval zouden fibroseremmers misschien iets voor die patiënt kunnen doen’ vertelt Anke-Hilse.

Heeft voeding of fijnstof invloed op ziekteverloop?

Een groep onderzoekers in Utrecht brengt het ‘exposoom’ van de post-coronapatiënt in kaart. ‘Exposoom’ is de benaming voor alle stoffen waaraan een mens wordt blootgesteld. Je kunt denken aan chemische stoffen, luchtverontreiniging, maar ook aan roken en voeding. Met een metertje op de fiets wordt bijvoorbeeld gemeten hoeveel fijnstof je overdag tegenkomt. Ook krijgen patiënten een horloge dat bijhoudt hoe actief ze zijn. ‘We willen hiermee te weten komen of omgevingsfactoren de klachten verergeren of juist verbeteren. Dus: welke invloed heeft je omgeving op je ziekteverloop?’ zegt Anke-Hilse. In Maastricht wordt onderzocht of bepaalde voedingssupplementen kunnen helpen bij een sneller herstel na coronabesmetting.

Verwachtingen en samenwerking

Anke-Hilse ‘We gaan nu meten en informatie verzamelen. Daarmee kunnen we in het voorjaar van 2021 al een eerste beeld geven van de situatie drie maanden na besmetting. We weten dat er mensen zijn met langdurige klachten. Het is dus heel verstandig om te kijken naar de oorzaken van deze klachten. Aan die informatie kunnen we in volgende virusinfectie-golven veel hebben.’

*Longfonds is partner en medefinancier van het grotere P4O2 (Precision Medicine for more Oxygen)-consortium. Dit consortium is een samenwerking tussen de universiteiten en ziekenhuizen van Groningen, Leiden, Utrecht en Maastricht en een groot aantal bedrijven. Het doel is om meer aandacht te krijgen voor longziekten en de samenwerking tussen longonderzoekers in Nederland te verbeteren. Dit samenwerkingsproject wordt mede gefinancierd door de PPP allowance ter beschikking gesteld door Health Holland, Top Sector Life Sciences & Health, om publiek private samenwerking te stimuleren.

 

Help ons helpen

Er moet meer perspectief komen voor mensen met post-covid. Jouw steun is hard nodig! Steun ons belangrijke werk en help ons helpen!

hand geeft hart