Onderzoek gepubliceerd op 31 maart 2021
De Ziektelastmeter Corona (ABCoV-tool) is ontwikkeld door Longfonds, het CAPHRI Instituut en de universiteit van Maastricht om een beter beeld te krijgen van de symptomen en langetermijngevolgen van corona. Deze Ziektelastmeter is nog niet onderzocht bij mensen die corona hebben gehad, maar is wel goed onderzocht bij mensen met de luchtwegaandoening COPD.
De Ziektelastmeter brengt zowel de geestelijke als lichamelijke gezondheid in kaart. Op deze manier kunnen de klachten van corona op de lange termijn bestudeerd worden en helpen bij inzichten voor de optimale behandeling.
Via de Ziektelastmeter geef je aan hoe je je voelt; je geeft antwoord op een aantal vragen. De antwoorden worden gepresenteerd in een overzichtelijke ballonnen. Er is voor ballonnen gekozen op basis van de informatie van het RIVM en studies uit het buitenland. Voor de al bestaande vragen geldt dat de hoogte van de ballonnen gebaseerd is op de Ziektelastmeter COPD. Voor de nieuwe vragen geldt dat de hoogte gebaseerd is op een score tussen 0 en 10.
De Ziektelastmeter werd gelanceerd op 7 mei 2020. Op 20 januari 2021 hadden in totaal hadden 2162 mensen de app gedownload en zichzelf geregistreerd. In totaal gaven 1898 mensen toestemming om hun gegevens te analyseren.
Bijna driekwart van de respondenten heeft de diagnose corona gekregen door een positieve coronatest. Het grootste deel van de respondenten waren vrouwen tussen de 18 en 60 jaar oud. Van de respondenten van de Ziektelastmeter heeft slechts een kwart de Ziektelastmeter twee keer of vaker ingevuld.
Op dit moment weten we niet of alle klachten in deze ziektelastmeter staan en of de ernst van de klachten precies juist wordt weergegeven. Het is daarom alleen een leidraad bij het gesprek met je behandelaar(s).
Meer weten over het onderzoek? Kijk op de website van JMIR Formative Research.