Op dinsdag 17 september 2024 heeft het kabinet de Miljoenennota en de rijksbegroting voor 2025 gepresenteerd. Zoals gebruikelijk volgde dit na de Troonrede, voorgelezen door de Koning. Afgelopen vrijdag werd het regeerprogramma al aangekondigd, waarin de grote lijnen van het kabinetsbeleid werden geschetst.
Helaas wordt post-covid daarin niet benoemd, wat wij zeer teleurstellend vinden.
Gemiste kans op post-covid dossier
Dat de regering geen specifieke aandacht besteedt aan post-covid in de begroting, zien wij als een gemiste kans voor de honderdduizenden patiënten die lijden aan langdurige klachten na COVID-19. Dit is teleurstellend, temeer omdat het volgt op een eerdere bericht vóór de zomer, waarin de tijdelijke bekostiging voor paramedische herstelzorg werd beëindigd.
Wij onderhouden echter nauwe contacten met veel Kamerleden, die wél het belang van deze groep patiënten onderkennen. We zullen het komende jaar intensief met hen samenwerken om ervoor te zorgen dat post-covid op de politieke agenda blijft staan. Het doel is om de zorg en ondersteuning voor mensen met langdurige klachten na COVID-19 structureel te verbeteren.
Bezuinigingen op publieke gezondheid
De begroting bevat forse bezuinigingen op het gebied van publieke gezondheid en infectieziektebestrijding. Dit betekent dat de budgetten voor preventie en gezondheidsbevordering onder druk komen te staan, een zorgelijke ontwikkeling bij een aandoening waar preventie zo belangrijk is. De enige manier om post-covid te voorkomen, is om infectie te voorkomen.
Voorzichtige lichtpuntjes voor post-covid zorg
Een lichtpuntje is de voortzetting van de financiering voor C-support, dat zich inzet voor de ondersteuning van post-covid patiënten. Voor 2025 is hier opnieuw € 8,2 miljoen voor uitgetrokken, hetzelfde bedrag als in eerdere begrotingen. Daarnaast vermeldt de begroting dat er meer onderzoek nodig is naar zorgpaden voor post-covid patiënten. Dit is essentieel om vast te stellen of de zorg vanuit de post-covid expertisecentra voor deze patiënten blijvend kan worden gefinancierd via de zorgverzekeringswet. Het beschikbare budget voor post-covid expertisecentra van 2024 en 2025 is doorgeschoven naar 2026, waardoor het bedrag beschikbaar blijft in 2025 en 2026. .
Hervormingen in de sociale zekerheid
Het kabinet gaat de komende jaren ook aan de slag met vereenvoudiging van de sociale zekerheid, waaronder de WIA (Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen). Dit stelsel biedt inkomensbescherming voor mensen die na twee jaar ziekte voor minstens 35% arbeidsongeschikt zijn. Er wordt gekeken naar manieren om het stelsel toekomstbestendig, betaalbaar en eenvoudiger te maken, onder andere door de aanbevelingen van de commissie OCTAS te volgen.
Een specifieke wijziging in de WIA is gericht op mensen die vanuit de WW via de Ziektewet in de WIA terechtkomen. Door een aanpassing in de berekening van het dagloon wordt een negatief effect, waarbij sommige mensen tijdelijk geen inkomen hebben, weggenomen. Dit kan een belangrijk verschil maken voor mensen met een chronische aandoening, zoals post-covid patiënten.
Conclusie
Hoewel er in de rijksbegroting weinig aandacht is voor post-covid, blijven er toch voor ons mogelijkheden om de komende jaren aandacht te vragen voor mensen met post-covid. De bezuinigingen op publieke gezondheid zijn zorgwekkend, maar bieden ook ruimte om in 2025 het belang van preventie opnieuw te benadrukken. Wij zullen ons in ieder geval de komende tijd intensief blijven inzetten voor betere zorg en ondersteuning voor mensen met post-covid.