Om de zorg en behandeling voor mensen met post-COVID te verbeteren, opende ZonMw begin 2024 twee subsidierondes voor biomedisch en klinisch onderzoek. Inmiddels zijn beide rondes gesloten en is het beoordelingsproces bijna afgerond.

In mei hebben de subsidieaanvragers voor zowel de biomedische als de klinische subsidieronde het advies voor hun projectidee ontvangen. De aanvragers zijn geadviseerd het commentaar van de programmacommissie en het patiëntpanel mee te nemen in de ontwikkeling van hun uitgewerkte aanvraag. Zij hadden respectievelijk tot 12 juni en 26 juni om deze uitgewerkte aanvraag in te dienen. Inmiddels heeft de beoordelingscommissie een advies uitgebracht aan het bestuur van ZonMw en zal ZonMw dit najaar bekendmaken welke projecten gehonoreerd zijn.

Zie ook: Stand van zaken biomedisch en klinisch onderzoek post-COVID | Zon (zonmw.nl)

Beide subsidierondes zijn in juni gesloten, waarna het beoordelingsproces van start is gegaan. In meerdere stappen is gekeken naar de kwaliteit en relevantie van de bij ZonMw ingediende subsidieaanvragen. ZonMw heeft de taak om het beoordelingsproces te begeleiden, maar beoordeelt de aanvragen zelf niet. Het programmateam houdt het doorlopen van dit proces in de gaten en bewaakt alle stappen. Nadat het programmateam de subsidieaanvragen heeft gecontroleerd op het voldoen aan de voorwaarden van de subsidieoproep, gingen de aanvragen naar de eerste stap van het beoordelingsproces: de beoordeling door referenten en het post-COVID patiëntpanel. 

Referenten en post-COVID patiëntpanel

In de eerste stap hebben externe referenten de uitgewerkte aanvragen beoordeeld. Referenten zijn vakgebied experts (wetenschappers) uit het binnen- en buitenland. In het geval van het post-COVID programma, keek ook het post-COVID patiëntpanel in deze fase naar de aanvragen. De wetenschappelijke referenten beoordeelden de projecten vooral op kwaliteit. Het post-COVID patiëntpanel is gevraagd te kijken naar de relevantie vanuit het patiëntperspectief. 

De vragen en opmerkingen die door de referenten en het patiëntpanel zijn gesteld en gemaakt, zijn geanonimiseerd teruggestuurd naar de aanvragers. De aanvragers hebben de mogelijkheid gekregen om schriftelijk te reageren op de beoordeling. Dit wordt ook wel het wederhoor genoemd. In het wederhoor mogen alleen nog kleine aanpassingen worden doorgevoerd in de aanvragen. 

Het post-COVID patiëntpanel

ZonMw heeft in december 2023 PostCovid NL de opdracht gegeven om ervaringsdeskundigen te werven voor het post-COVID patiëntpanel. PostCovid NL heeft, in samenwerking met Long COVID Nederland, in totaal 30 ervaringsdeskundigen geselecteerd, die vervolgens een training ‘Beoordelen van onderzoeksvoorstellen’ van INVOLV (voorheen PGOsupport) hebben gevolgd. De panelleden hebben specifieke ervaring op het gebied van post-COVID. Het gaat om post-COVID patiënten, mensen die hersteld zijn van post-COVID en naasten van patiënten met post-COVID, waaronder kinderen en bedgebonden patiënten. Leden van het post-COVID patiëntpanel hebben een helikopter- view. Zij brengen zowel hun eigen ervaringen als de ervaringen van andere patiënten mee in hun beoordeling van de aanvragen in zowel het projectidee als de uitgewerkte aanvraag. ZonMw heeft de Patiëntfederatie Nederland gevraagd om het beoordelingsproces van het post-COVID patiëntpanel te begeleiden. 

Beoordelingscommissie

In de zomerperiode zijn de aanvragen, oordelen van externe referenten en het post-COVID patiëntpanel en het wederhoor gedeeld met de beoordelingscommissies van beide subsidierondes. De beoordelingscommissies gaven op basis van het gehele dossier een oordeel over de kwaliteit en relevantie van de uitgewerkte aanvragen. De beoordelingscommissie bestaat uit wetenschappelijke commissieleden en ervaringsdeskundige commissieleden. 

Tijdens de besluitvergadering kwam de beoordelingscommissie samen om tot een gezamenlijk oordeel te komen over de aanvragen. De aanvragen werden één voor één besproken en aanvragers kregen een laatste keer de mogelijkheid om tijdens een interview hun aanvraag toe te lichten en vragen van de commissie te beantwoorden. 

Aan het einde van de vergadering heeft de commissie een prioriteitsstelling van de aanvragen gemaakt. De prioritering van de projecten is op basis van relevantie en kwaliteit, waarbij relevantie zwaarder weegt dan kwaliteit. Op basis van de prioriteitsstelling en het beschikbare budget, zijn de voorstellen geselecteerd die in aanmerking komen voor financiering. De aanvragen moeten in ieder geval relevant en van goede kwaliteit zijn om in aanmerking te komen voor financiering. 

Op deze pagina staat meer informatie over de programmacommissie en haar leden.

Besluiten

De beoordelingscommissie bracht na de vergadering een advies uit aan het bestuur van ZonMw. ZonMw neemt vervolgens een besluit en stuurt alle aanvragers een besluitbrief met daarin de motivering van de honorering of afwijzing van hun voorstel. In deze brief staat ook het inhoudelijk oordeel van de beoordelingscommissie op de aanvraag. De gehonoreerde projecten dienen aansluiting te vinden bij het Post-COVID Netwerk Nederland.

In het najaar van 2024 wordt bekend gemaakt welke projecten in de biomedische en klinische subsidieronde gehonoreerd zijn. We houden iedereen op de hoogte via onze ZonMw-kanalen.

Meer informatie over het subsidieproces is te vinden op de subsidiepagina op onze website. 

Bekijk ook de infographic ‘In 10 stappen subsidie aanvragen’.

Nieuwe subsidieronde

‘Post-COVID: van risicofactoren en preventie tot diagnostiek en behandeling’

6 augustus is een nieuwe subsidieronde geopend binnen het post-COVID programma. Het doel van de ronde is om invulling te geven aan de onderzoeksthema’s uit de recent gepubliceerde Kennisagenda Post-COVID. Deze kennisagenda is opgesteld door de Federatie Medisch Specialisten (FMS) en het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). Naast onderzoeksthema’s voortkomend uit deze kennisagenda, is er ook ruimte voor onderzoek binnen de thema’s van het post-COVID programma. Afgelopen dinsdag 8 oktober 2024 is de subsidieronde gesloten.

Post-COVID projecten

In 2020 is in opdracht van het ministerie van VWS het COVID-19-programma opgezet. Binnen de subsidierondes in het COVID-19-programma zijn vanaf 2020 al meerdere projecten opgenomen die onderzoek doen naar het verloop van ziekte na een COVID-19-infectie en die zich ook richten op de langere termijn. 

De onderzoeksdoelen binnen de verschillende projecten zijn divers: van beter subtyperen van patiëntencategorieën, het onderzoeken van onderliggende mechanismes van post-COVID in bijvoorbeeld één specifiek orgaan, tot de effectiviteit van interventies. De meesten onderzoeken lopen nog, enkele onderzoeken zijn al afgerond. Kijk hier voor meer informatie over de projecten of de projectresultaten binnen de verschillende (deel)programma’s en subsidierondes. 

Tot slot

Op de programmapagina en op de pagina met veelgestelde vragen staat meer informatie over het post-COVID programma. Mocht u nog vragen hebben, mail dan naar covid19@zonmw.nl.

Bron: ZonMw

Help ons helpen

Er moet meer perspectief komen voor mensen met post-covid. Jouw steun is hard nodig! Steun ons belangrijke werk en help ons helpen!

hand geeft hart