De huisartsen en medische specialisten hebben in 2022 een richtlijn opgesteld voor voorlichting, diagnostiek en behandeling van langdurige klachten en revalidatie na covid-19.  Deze richtlijn is nu aangevuld met een module over hyperbare zuurstoftherapie. Het herzien van de hele richtlijn is erg tijdrovend en daarom hebben de NHG en FMS ervoor gekozen om losse modules toe te voegen.  

De eerste module gaat over hyperbare zuurstoftherapie. Dat is een behandelmethode waarbij patiënten 100% zuurstof inademen in een omgeving met een verhoogde luchtdruk. De behandeling wordt uitgevoerd in een daarvoor specifiek ontworpen drukkamer.  

De conclusie van deze nieuwe module is dat er op dit moment onvoldoende wetenschappelijk bewijs is om hyperbare zuurstoftherapie bij patiënten met langdurige klachten na COVID-19 aan te bevelen. In de module wordt ook terecht benoemd dat de behandeling bij patiënten met post-exertionele malaise (PEM) tot een (tijdelijke) verergering van klachten kan leiden. Mocht je zelf hyperbare zuurstoftherapie overwegen, dan is het belangrijk om dit te realiseren. Het nieuwsbericht en de link naar de module vind je hier

PostCovid NL en Long COVID Nederland zijn betrokken geweest bij deze module. We hebben inbreng gegeven bij het opstellen van de module en hebben onze feedback gegeven op de conceptmodule.  

Het is de bedoeling dat er in de toekomst meer modules komen voor in de richtlijn en daarvoor is een subsidie aangevraagd bij ZonMw. Zodra er meer bekend is over volgende modules, zullen we jullie informeren. 

Help ons helpen

Er moet meer perspectief komen voor mensen met post-covid. Jouw steun is hard nodig! Steun ons belangrijke werk en help ons helpen!

hand geeft hart