Sommigen kijken er maanden naar uit vol van voorpret en voor anderen was het sowieso altijd al een nachtmerrie; met Post-Covid erbij lijkt het voor menigeen al helemaal lastig te worden. Hoe dan ook, juist tijdens de feestdagen is voor jezelf zorgen belangrijk, tegelijkertijd vind je het wellicht ook fijn om bij je dierbaren te zijn. Maar hoe pak je dat nou aan? Hieronder tips van mede mensen met Long Covid. Eigenlijk draait het vooral hierom: Kijk naar wat er mogelijk is in plaats van wat er allemaal niet kan.
December 2023
Tip 1 Voorbereiding & visualisatie
Voorkom stress. Kijk vooraf wat er voor jou haalbaar lijkt en bespreek dat met je dierbaren. Jullie zou de dag vooraf kunnen visualiseren. Doorloop de dag in stapjes en bedenk wat je voor elk stapje nodig hebt. Vertel open en eerlijk met welke beperkingen je moet dealen en geef duidelijk aan wat je nodig hebt. Ze houden graag rekening met jou maar weten vaak niet wat echt belangrijk voor je is. Vertel het ze, wees duidelijk. Dit zorgt gelukkig vaak voor begrip, medewerking en troost.
Tip 2 Balans en Haalbaalheid
Eén van die stapjes is de balans en haalbaarheid op een dag. We kregen heel veel suggesties: een ontbijt in plaats van diner, twee uur in plaats van vier uur, geen grote groepen, één feestdag in plaats van twee, geen gezamenlijke spelletjes, kom wat later, pak rustmomenten tussendoor, plan ervoor en erna een rustdag, verspreid de dagen ook buiten de officiële feestdagen. Je kunt het zelf allemaal plannen maar je kunt hier ook hulp bij vragen van een ergotherapeut.
Of plan helemaal niks en kijk wat op dat moment goed voelt. Met mooi weer een wandeling of met slecht weer een goede film.
Het allerbelangrijkste is; geniet van het moment dat je gekozen hebt en ga naar huis als het klaar is voor jou. Dat betekent dus ook dat je het liefst niet afhankelijk bent van andermans vervoer of goede afspraken maakt met iemand die jou wil halen en brengen.
Tip 3 Prikkels
Hoe houd je het prikkelniveau laag? ‘Oordoppen in’ kwam als tip veel voorbij of de (noise cancelling) koptelefoon, al dan niet met binaural beats. Kies je plek aan tafel tactisch, niet middenin maar aan de zijkant. Het geluid komt dan maar vanaf één kant en je kunt gemakkelijk even weglopen als je dat wilt. Houd ook rekening met visuele prikkels, kijk liever richting een muur, dan richting een ruimte volop beweging en let er dan meteen op dat de lichtbron je niet irriteert (eventueel zet je een zonnebril/klep op). Sowieso is het fijn om vooraf te vragen of in de tijd dat jij er bent de muziek of tv uit mag.
Tip 4 Incheck & rustmomenten
Zorg dat je incheck momenten kiest, waarbij je even je lichaamssignalen monitort. Ben je drukker in je gedrag, krijg je beginnende hoofdpijn, kun je minder goed uit je woorden komen, krijg je een korter lontje of lichamelijke klachten? Dan is het tijd voor je rustmoment.
Je kunt hiervoor ook samenwerken met een buddy, iemand die jou goed kent. Diegene helpt jou herinneren om in te checken en kan gedragsveranderingen waarnemen en dit discreet naar jou benoemen.
Rust in een prikkelarme ruimte en geef je ogen nog meer rust door een (slaap)masker te gebruiken.
Tip 5 Het menu
Ben je gewend om zelf te koken en wil je dat proberen? Hiervoor kregen we deze tips:
-
Vraag iedereen wat mee te nemen
-
Kies voor makkelijke recepten
-
Laat je boodschappen thuis bezorgen
-
Werk vooraf en vries in
-
Vraag van te voren of iemand achteraf wil meehelpen met opruimen of afwassen. Het geeft een fijn gevoel als dit al geregeld is voordat het diner begint.
Tip 6 Kerstboom
Een kerstboom à la Long Covid ziet er ongeveer zo uit: Hij wordt verspreid over een aantal dagen opgezet. Het is een mooie diepgroene boom, zonder lampjes en flikkerende versieringen maar met een paar mooie effen stoere ballen. Geen glitterende slingers maar gewoon ‘what you see is what you get’. Een stevige rustige boom die niks verbloemt maar die wel stilletjes staat te genieten.
Tip 5 Kleding
Maak van de gelegenheid gebruik om je weer eens mooi aan te kleden. Zie ons vorige tips artikel. Maar denk daarbij wel aan één ding: je moet ermee kunnen zitten en liggen in deze kleding.
Tip 7 Het nieuwe jaar
De jaarwisseling is bij uitstek de tijd waarin iedereen goede voornemens uitspreekt en zichzelf doelen stelt. Met Long Covid kan dit een heel andere lading krijgen. Dan is het eigenlijk juist goed om jezelf geen doelen op te leggen want als je daar dan in ‘faalt’, helpt dat niet. Je kunt je natuurlijk wel voornemen om er open in te staan of om te gaan genieten van de kleine dingen. Of zoals iemand ons stuurde: ‘Mijn goede voornemen voor volgend jaar is iedere week minimaal één sociale activiteit te plannen dat mij wel prikkelt, maar niet overprikkelt (dus met voldoende rust weer opgevangen is) en wat mij vooral weer laat leven!’
PS: Christmas For Me, myself and I
Er is overigens helemaal niks mis met bewust kiezen om de kerstdagen alleen door te brengen. Het kan ook heel fijn zijn; extra uitrusten, lekker Netflix kijken, lekker het eten kiezen waar jij zin in hebt. Christmas For Me, Myself and I, helemaal goed.
Mocht je toch iemand willen spreken, is het misschien wel een goed moment om die verre vriend(in) in Australië of waar dan ook te (beeld)bellen en persoonlijk een fijne kerst te wensen.
PostCovid NL wenst iedereen mooie feestdagen en een hoopvol 2024!