Bij Post-Covid horen ook vermoeidheidsklachten. Als je vermoeid bent, heb je natuurlijk ook minder conditie. Dat betekent dat je ook minder ademconditie hebt en de adem is de motor van de stem. Daar heb je dus als het ware minder benzine voor.
Hoe helpt logopedie bij Long Covid?
Bij de logopedist kun je met Post-Covid terecht voor alles wat met communicatie, stem en met eten en drinken te maken heeft.
Lees hieronder meer over de verschillende langdurige coronaklachten of bekijk de video's met praktische tips en oefeningen van logopedist Hanneke Bax.
Eet- en drinkproblemen
Als je door Long Covid te moe bent om te eten of je andere eet- en drinkproblemen hebt, kun je hulp krijgen van een logopedist. Die bekijkt wat de meest efficiënte manier is om voeding binnen te krijgen. Als een boterham eten nog niet lukt, gaat dit zonder beleg en korst dan wel? Of misschien is pap een betere optie. Dat kost weinig energie, maar levert wel veel energie op.
Ook als je heel erg bent afgevallen door corona kun je terecht bij de logopedist. Die bekijkt dan samen met een diëtist hoe je de voeding weer goed kunt opbouwen.
Slikstoornissen
Door Long Covid klachten, zoals benauwdheid of veel hoesten, kunnen de spieren in de keel zo verkrampt zijn dat je slik- en verslikstoornissen krijgt. Dit kan ook ontstaan als je in het ziekenhuis door corona aan de beademing hebt gelegen. Krampachtig slikken of spreken tast de slijmvliezen aan. De reflex van het lichaam is om dan juist extra slijm aan te maken. Daar reageren mensen vaak op door bijvoorbeeld de kin naar voren te steken, maar dat zorgt voor meer spanning en verergert te klachten. De logopedist kan je helpen met het ontspannen van de spieren in dat gebied en kan je laten zien hoe je zelf de spieren goed kunt gebruiken. Ook kun je sliktraining krijgen.
Je kunt ook het gevoel hebben dat er iets in je keel zit. Het voelt dan alsof het strottenhoofd continu te hoog zit, waardoor je veel gaat slikken. De logopedist kan hierbij helpen door het strottenhoofd los te masseren.
Bij slikproblemen na corona helpt een aantal keer ondersteuning van de logopedist vaak al voldoende.
Stem- en ademhalingsproblemen
Veel mensen ervaren met Long Covid problemen met de stem. Je kunt moeite hebben met klanken maken, snel buiten adem zijn of een ontregelde ademhaling hebben. Dit kan komen door het vele hoesten of door een verslechterd uithoudingsvermogen. En als je beademd bent, kunnen je stembanden zijn geraakt.
De logopedist kan je dan ademhalingsoefeningen leren, maar bekijkt ook je spreekgewoontes. Vaak houden mensen vast aan hun oude manier van spreken. Misschien maakte je altijd lange zinnen, maar heb je daar nu te weinig adem voor en loop je vast. De logopedist helpt je om deze gewoontes tijdelijk aan te passen.
Weinig uithoudingsvermogen
Wanneer je weer wat hersteld bent, wil je meestal ook meer communiceren. Dan loop je er vaak tegenaan dat je te weinig uithoudingsvermogen hebt of niet genoeg kracht in de stem. Het kan ook zijn dat tegelijk bewegen en praten nog te veel energie kost.
Met fysiotherapie werk je aan het uithoudingsvermogen en de ademcapaciteit door bijvoorbeeld fietsen, wandelen en krachttraining. De logopedist bekijkt hoe je de ademcapaciteit vervolgens ook goed kunt gebruiken bij het spreken. Maar ook wanneer je even moet stoppen met spreken, omdat er zo weinig kracht is dat je anders de keel heel erg forceert.
Herstel Long Covid
Het is op dit moment niet bekend of er blijvende schade is bij Long Covid.
Het doel is uiteindelijk volledig herstel, maar eerst ligt de focus op conditie. Mensen zijn namelijk vaak bezig om hun werkzaamheden weer op te pakken. De logopedist bekijkt wat je nu kunt en wat je moet aanpassen. Daarna werken jullie stap voor stap toe naar complete belasting zoals je gewend bent.
Logopedie wordt vergoed vanuit de basisverzekering.
Logopedist in de buurt
- Zoek je een logopedist bij jou in de buurt die gespecialiseerd is in Long Covid? Je kunt een logopedist vinden op logopedie.nl
- Zoek je specifiek een logopedist voor hulp bij stemproblemen? Je kunt een stemprofessional vinden op stemplatform.nl