Hallo, 

eind maart door werken in de gehandicaptenzorg COVID opgelopen. 

2,5 weken behoorlijk ziek in isolatie gezeten. 

behoorlijk benauwd geweest maar huisarts vond het niet nodig om me in te sturen. 

 

3 weken na besmetting nam de druk in m’n borst alleen maar toe en kreeg ik extreme pijnen in m’n ribben, linkerborst, boven en onderrug. Slapen was een hel, veel wakker van de pijn. Het gevoel hebben dat je geen energie hebt en dat uit je bed komen al een drama is. Dit terwijl ik een gezonde en sportieve vrouw ben/was van 30 met 2 kleine kindjes. Uiteindelijk pijnstillers en ontstekingsremmers gekregen bij de huisarts en gestart met fysio. Longfoto was niets bijzonders op te zien.

Door starten bij de fysio weer wat energie gekregen. Inmiddels lukt het me ook om weer wat uurtjes te werken. Laatste weken worden de mood swings erger dit terwijl ik voor COVID hier niet bekent mee was. Ik kan geniet minder van bepaalde dingen, erger me aan de kleinste gebeurtenissen en ben erg aanvallend. Dit kan een uur, een dag of een paar dagen duren en daarna ben ik weer me oude ik. De negatieve emoties die ik op die momenten voel zijn extreem. Ik weet het dan allemaal niet meer en bijna alle prikkels zijn dan teveel. Ontspanningsoefeningen geprobeerd, lopen door het bos en andere dingen waarin ik vroeger me rust kon vinden als het te druk was op me werk helpen niet. Wat zou me nog meer kunnen helpen? Ik ken mezelf niet meer tijdens z’n mood swing en baal dat het me niet lukt om op dat moment eruit te komen… Wil zo graag weer m’n oude zelf zijn… 

moeder van 30

Longfondsbeheer
Moderator
3 jaren geleden

Beste Chantal,

Hieronder het antwoord van een hart-vaat-longfysiotherapeut/ontspanningstherapeut:

Mood swings (overprikkeling) komt voor bij situaties waarbij het evenwicht tussen belastbaarheid en belasting verstoord is. Ook kan het een signaal zijn dat je deze tijd en de onzekerheid rondom deze virusinfectie als veel bedreigender hebt ervaren dan je je realiseert.

Dan zie je vaak dat als het acute gevaar verdwenen is de emoties nog verwerkt moeten worden.

Je geeft aan dat je al ontspanningsoefeningen doet, doe je dit via een psychosomatische fysio- of oefentherapeut? Dat is namelijk wel aan te raden.

Geef het ook tijd en accepteer dat je een gebeurtenis als deze ook nog emotioneel moet verwerken. Praat er regelmatig over met iemand, misschien iemand die ook COVID heeft gehad en begrijpt waarom het je zoveel heeft gedaan.

En vertrouw op je herstelvermogen, je wordt weer de oude maar het duurt langer dan we gewend zijn van allerlei ziektes.

Help ons helpen

Er moet meer perspectief komen voor mensen met post-covid. Jouw steun is hard nodig! Steun ons belangrijke werk en help ons helpen!

hand geeft hart