Beste zorgprofessional,
In februari ben ik besmet geraakt met het coronavirus. In eerste instantie sloeg dit op mijn longen, maar later kreeg ik ook hartklachten, neurologische klachten en meer. Inmiddels ben ik 8 maanden verder en voel ik mij nog lang niet beter. Ik kan nog steeds niet werken, sporten en ik ben snel overprikkeld waardoor ik ook sociale activiteiten niet aankan. Eén van mijn vreemdste symptomen - en een waar ik nu al zeker 6 maanden last van heb - is een constant zeer opgejaagd gevoel, alsof er veel te veel adrenaline en cortisol geproduceerd wordt. Hierdoor heb ik last van ernstige insomnia, zeer aangespannen spieren, een verkrampte kaak en nek, een hoge ademhaling, kan ik soms prikkels niet meer verdragen en voel ik me alsof ik 40 deadlines moet halen.... terwijl ik al maandenlang thuiszit, op de bank lig of in bed en echt alle rust neem die mogelijk is. Het is alsof mijn lichaam constant in fight or flight modus verkeert. Ik ben nog jong en was volledig gezond voordat ik het virus opliep, zowel geestelijk als lichamelijk. Ik pieker niet buitengewoon veel en in het verleden heeft mijn lichaam ook nooit zo heftig gereageerd op stress. Ik heb het gevoel dat er iets mis is met mijn cortisol of adrenaline productie, maar ik kom er niet uit met mijn huisarts. De internist die ik zag had hier nooit van gehoord, wilde geen onderzoek doen en stuurde me naar een psychosomatische fysiotherapeut (wat niets geholpen heeft).
Ik heb van andere corona patiënten gehoord dat zij dit gevoel herkennen. Weet u misschien waardoor dit veroorzaakt zou kunnen worden? En hoe kan ik het verhelpen?
Meditatie, ademhalingsoefeningen, massages, osteopaat, slaapmedicatie, kruidenpreparaten, goede slaap hygiene, korte wandelingetjes, weg naar een hutje op de hei, accupunctuur, psycholoog, verzwaarde deken, kersenpitten zak, warm bad, floaten.... werkelijk alles wat ik kon bedenken geprobeerd. Ik drink overigens geen koffie, geen energydrink, geen thee en neem geen medicatie met cafeïne.
Veel dank!
Beste Jet,
We hebben je vraag voorgelegd aan een Longarts, hierbij zijn antwoord:
Het is bijna ondoenlijk om een antwoord te formuleren op zo’n breed scala aan klachten waarvoor eerder geraadpleegde collega’s bovendien geen antwoorden/oplossingen hebben kunnen aanreiken.
Ik richt mij op stressgevoel en mogelijke relatie met cortisol. Onderzoeken aangaande het huidige coronavirus in relatie tot corticol op de langere termijn zijn nog lopend. Van eerdere coronavirus uitbraak (SARS) weten we dat zo’n 40% van de mensen die dat overleefde een te laag (dus niet te hoog!) corticolgehalte had, door onderdrukking van de hormoonas op niveau van het centrale zenuwstelsel. Het merendeel daarvan herstelde wel weer binnen 1 jaar. Mogelijk ontstond dit door ontsteking van de hypofyse door infectie met het virus. Klachten van een langdurig te laag cortisolgehalte zijn: vermoeidheid, maagdarmklachten, hyperpigmentatie van de huid. Een bloedtest waarin gekeken wordt naar cortisol spiegel in het bloed of hormonen betrokken bij de regulatie daarvan (ACTH) wordt gebruikt bij de diagnostiek hiervan.