Hallo,

Ik ben van 11 april positief getest en nu nog steeds klachten. Maak me zorgen om mijn middenrif. Hierdoor is mijn ademhalingsysteem totaal verward. Middenrif heeft tijd niet gewerkt. Nu gaat het weer redelijk maar blokkeerd nog vaak. Ben Hierdoor erg benauwd en alles kost me energie. Mijn stem wordt hees en kom moeilijk uit mijn woorden Hierdoor. Nu blijf ik nog veel pijn te houden op mijn borst en middenrif trekt ook door naar mijn rug. Mijn vraag is herstelt dit zich nog en wat kan ik nog eraan doen. Is hier al meer bekend erover? Ik ben eindelijk van 3 nov kunnen starten bij revalidatie in ziekenhuis. Krijg fysio, ergotherapie, logopedie, psycholoog.  Het gaat echt maar kleine stapjes vooruit. Lange weg nog te gaan. Stel mijn vragen daar ook maar steeds krijg ik te horen er is nog weinig bekend. Revalidatie arts heeft me nu ook doorgestuurd naar internist dat zou 3 maart zijn afspraak. Misschien weten jullie iets meer al erover middenrif probleem. Maak me veel zorgen erom.

Groetjes anja 

Longfonds Advieslijn
Zorgprofessional
3 jaren geleden

Beste Anja,

Bedankt voor je bericht. Wij hebben je vraag voor gelegd aan een fysiotherapeut. Hieronder lees je het antwoord. 

Het middenrif is de grote ademhalingsspier die als een koepel onder je longen ligt.  Het middenrif is vaak ontregelt en voelt pijnlijk aan na een COVID-19 infectie. Ook is er vaak sprake van kortademigheid.

Wat weten we?

De virale infectie is fors actief in de cellen van het middenrif. Het middenrif wordt door de ontstekingsreactie en bindweefselvorming (littekenweefsel) beschadigd en functioneert dan minder. Maar het virus heeft ook invloed op de zenuwbanen. Het lijkt erop dat de autonome ( automatische) regeling van frequentie en diepte van ademen ook ontregelt is.

Je longfysiotherapeut kan jouw inademingsspierkracht meten. Als die verminderd is dan kun je met een speciaal hulpmiddel (de threshold of de powerbreath) je inademingspierkracht trainen. Let op! Wel eerst meten of er sprake is van spierzwakte. We weten dat het middenrif langzamer herstelt dan “ gewone “ spieren.

Stel je voor dat je een snee hebt in je vinger. Als dit geneest krijg je een dik stukje huid wat strak aanvoelt. Alleen door te gaan bewegen en te rekken krijg je dat stukje weer net zo soepel als de rest van je huid. Zo moet je het ook zien met je middenrif. Blijf oefenen om de koepel weer maximaal te bewegen en soepel te krijgen. Dat oefenen doe je dus bij inspanning en bij buikademhaling. Maar in het begin voelt dat strak en pijnlijk, vaak vooral na de inspanning. Probeer dus de middenweg te vinden, niet te pijnlijk want dan krijg je afweerspanning, maar het mag dus wel pijn doen zonder dat er iets fout gaat. Het is zelfs nodig dat het pijn doet om je spierlengte weer terug te krijgen.

Heb je veel pijn in je middenrif bij of na het oefenen? Gebruik pijnstillers om het wat te temperen. Probeer niet teveel te piekeren en stress te vermijden: daar reageert het middenrif juist weer op met spanning. Geef je lichaam de tijd.

Met vriendelijke groet,

Advieslijn

Help ons helpen

Er moet meer perspectief komen voor mensen met post-covid. Jouw steun is hard nodig! Steun ons belangrijke werk en help ons helpen!

hand geeft hart