Sommige mensen met post-covid worden na lichte inspanning ineens veel zieker. Dit heet Post-Exertionele Malaise (PEM). Dit kan een lichamelijke, verstandelijke en zelfs emotionele inspanning zijn. Onderzoekers vermoeden dat dit komt door een probleem met het afweersysteem of de energiehuishouding, maar dat is nog niet zeker. Om dit beter te begrijpen, onderzoeken ze verschillen tussen mensen met ernstige en minder ernstige post-covid. 

Wat willen de onderzoekers weten?  

De onderzoekers kijken naar verschillen tussen:  

  • Mensen met ernstige post-covid.  

  • Mensen met minder ernstige post-covid.  

Ook willen ze begrijpen wat er in het lichaam gebeurt bij PEM. Deze inzichten helpen bij de ontwikkeling van betere behandelingen.  

Onderzoeker aan het woord: Leo Koenderman (UMC Utrecht)  

 “We willen graag verschillen zien tussen patiënten die ernstige of minder ernstige post-covid en PEM-klachten hebben. Uit eerder onderzoek met post-covid patiënten bleek dat bepaalde ziektekenmerken snel na bloedafname gemeten moeten worden. Dit is een probleem bij patiënten die niet naar het ziekenhuis kunnen komen. We ontwikkelden een mobiel laboratorium en doen metingen aan huis. We kunnen dan het bloed direct analyseren. Zo kunnen we de oorzaak van ernstige post-covid en PEM beter in kaart brengen."  

Wat inspireerde je om met dit onderzoek aan de slag te gaan?  

"Ziektemarkers in het bloed zijn vaak subtiel, vooral in het begin van de ziekte. Patiënten komen dan nog niet in het ziekenhuis, en huisartsen hebben niet altijd de juiste apparatuur. Dit leidt tot vertraging in de behandeling. Door metingen aan huis te doen, hopen we sneller een diagnose en behandeling te kunnen bieden."  

Wat betekent dit onderzoek voor patiënten?  

“Patiënten die door de ernst van hun ziekte niet naar het ziekenhuis kunnen komen kunnen nu wel worden onderzocht.” 

De onderzoekers verwachten begin 2027 de eerste grote resultaten. Maar al tijdens het onderzoek kijken ze naar tussentijdse gegevens. Leo Koenderman: “Als we veranderingen vinden in het afweersysteem of de energiehuishouding, kan dat leiden tot:  

  • Nieuwe biomarkers: stoffen in het bloed die de ernst van post-covid kunnen aangeven.  

  • Gerichte behandelingen: als biomarkers verschillen tussen patiënten, kunnen artsen hun behandeling beter afstemmen.  

  • Betere diagnosemethoden: mogelijk kan post-covid in de toekomst sneller en eenvoudiger worden vastgesteld, zelfs bij de huisarts. 

 Wil je meer weten over dit onderzoek?  

De toegankelijke informatie voor patiënten vind je hier bij onderzoek B03 De weg naar begrip van PEM in post-COVID.  

De projectpagina's met een samenvatting voor professionals vind je hier.

Help ons helpen

Er moet meer perspectief komen voor mensen met post-covid. Jouw steun is hard nodig! Steun ons belangrijke werk en help ons helpen!

hand geeft hart