Wat verwachten de onderzoekers te ontdekken? 

De onderzoekers verwachten beter te begrijpen waarom een groot deel van de mensen met post-covid, PEM klachten, vermoeidheid en spierpijn krijgen. Dat is belangrijke kennis voor betere behandelingen. 

Wat willen de onderzoekers weten? 

Door dit onderzoek willen de onderzoekers beter begrijpen hoe PEM ontstaat bij mensen met post-covid. Dit gebeurt door te kijken naar: 

• Wat genen doen in de spieren en bloedcellen. 

• Wat er direct na een activiteit verandert in het bloed en de zenuwen. 

• Hoe je kunt meten wanneer PEM begint en hoelang het duurt. 

Dit onderzoek is nodig om tests te kunnen maken die PEM herkennen. En om beter te meten hoe het met patiënten gaat. Dit kan helpen om PEM te behandelen en te voorkomen. 

Wat verwachten de onderzoekers te ontdekken? 

De onderzoekers verwachten beter te begrijpen waarom een groot deel van de mensen met post-covid, PEM-klachten, vermoeidheid en spierpijn krijgen. Dat is belangrijke kennis voor betere behandelingen. 

Onderzoeker aan het woord: Rob Wüst (Vrije Universiteit Amsterdam) 


Wat is binnen jullie onderzoek de grootste uitdaging waar jullie tegenaan lopen, en hoe proberen jullie die te overwinnen? 

“De grootste uitdaging voor ons is om de balans te vinden tussen het aantal metingen wat we zouden willen doen bij patiënten en wat ethisch verantwoord is. We willen graag zoveel mogelijk informatie verzamelen van onze patiënten en zoveel mogelijk testen doen. Maar voor patiënten is dit vaak een te grote belasting. Dat zorgt ervoor dat we duidelijke keuzes moeten maken in ons onderzoek, en dat betekent automatisch dat we niet alles kunnen meten wat we graag zouden willen meten.  

Een andere uitdaging is dat we in het lab juist heel veel dingen kunnen en willen meten. Ook hiervoor geldt dat we niet alles tegelijkertijd kunnen uitvoeren. Ook hier moeten we dus duidelijke prioriteiten stellen, en dat betekent ook weer dat sommige experimenten uitgesteld worden.  

Hoe draagt samenwerking binnen het Post-COVID Netwerk Nederland bij aan jullie onderzoek? Wat leren jullie van andere teams? 

Vooral de kennis die opgedaan wordt in andere studies is belangrijk voor de keuzes die wij maken. Als een andere groep iets vindt wat wij ook wilden meten, proberen we samen te werken. Daarnaast is het delen van de resultaten erg goed, feedback krijgen van collega’s is erg belangrijk om het onderzoek te verbeteren.  

Kun je aangeven wat de uitkomst van jouw onderzoek kan betekenen voor de patiënt of zijn mogelijke behandeling?   

We hopen met ons onderzoek meer kennis te krijgen over het ontstaan van post exertionele malaise (PEM), het is één van de belangrijkste symptomen bij post-COVID patiënten. Zo hopen we dat er nieuwe behandelingen opgezet kunnen worden die ervoor zorgen dat patiënten minder snel last krijgen van PEM en dat de klachten minder lang duren.    

Wil je meer weten over dit onderzoek?  

De toegankelijke informatie voor patiënten vind je hier bij onderzoek B08 Van ziek tot zieker: een beter begrip van het ontstaan van post-exertionele malaise in post-COVID. 

De projectpagina's met een samenvatting voor professionals vind je hier.

Help ons helpen

Er moet meer perspectief komen voor mensen met post-covid. Jouw steun is hard nodig! Steun ons belangrijke werk en help ons helpen!

hand geeft hart