Ik ben recentelijk hersteld van post COVID/long COVID nadat ik 15 maanden ziek ben geweest en heb behoefte om dit met anderen te delen, omdat ik voel dat andere mensen met long COVID ook baad kunnen hebben bij een training gevolgd heb om te herstellen.
Ik heb een lang traject van 15 maanden met long COVID achter de rug. Ik had hoofdzakelijk cognitieve klachten van energiegebrek, zombie voelen, vergeetachtig, dementie, geen focus, geen concentratie, duizelig, draaierig, oorsuizen etc...Ik heb een jaar lang ergotherapie gehad en slikte veel supplementen. Helaas bleef ik in mijn herstel na zo'n 10 maanden steken op zo'n 4 uur per dag kunnen werken en veel huishoudelijke taken en gezinsactiviteiten die ik aan mijn neus voorbij liet gaan. Daarna contact opgenomen met de huisarts en doorgestuurd naar een neuroloog voor een MRI. Conclusie was dat ik ervan uit moest gaan dat mijn herstel naar verwachting in hetzelfde tempo zou voortzetten.
Ik heb toen via via van andere mensen over de training gehoord. Andere mensen met long COVID, een hersenschudding en de ziekte van Pfeiffer waren met de training hersteld. Ik heb me voor een online workshop aangemel
Wat geweldig voor je Tine! Kun je wat meer vertellen over de oefeningen die voor jou zo’n verschil maken? Wellicht zijn die voor mij en anderen ook te proberen buiten de training om. Want ik denk dat zo’n dure training voor velen waarschijnlijk niet haalbaar is. Zelf vind ik het ook op basis van N=1 een grote stap om zoiets te proberen (al zou ik ook erg graag (verder) herstellen en is het hoopvol te lezen dat dat bij jou gelukt is). En als er meer mensen zijn die positieve ervaringen hiermee hebben, dan is dat ook goed om te horen.
Het is inderdaad een dure training. Sommige deelnemers uit mijn traject kregen hem vergoed vanuit hun werkgever.
Naast mij waren er meerdere deelnemers, waarvan 2 ook Long COVID hadden en ook volledig hersteld zijn. Waarschijnlijk weten ze je bij die training meer te vertellen over hoeveel Long COVID mensen ze al geholpen hebben.
Het is voor mij lastig uit te leggen hoe de oefeningen precies werken. Daarvoor kun je het beste contact opnemen met ze. Ik begreep dat als je je vrijblijvend aanmeld je contact kunt krijgen met een trainer om meer informatie te krijgen. Als je meer over het dit concept wilt weten kun je ook op de site kijken
Tijdens de training is mijn mindset van stress naar rust en ontspanning gegaan. Nu thuis ben ik vooral mijn onderbewuste brein aan het trainen om naar positieve aspecten te kijken. Alleen positieve dingen selecteren. En als ik stress ervaar of iets negatiefs ervaar dan heb ik oefeningen om dat te stoppen en naar het positieve te kijken. Dat zijn geen lichamelijke oefeningen, maar het is meer om je oude patronen, je cognitieve gedrag te veranderen.
Ik hoop dat dit antwoord geeft op je vragen.
Dit bericht is verwijderd! Moderators PostCovidNL
Ik vrees dat ik hoor bij de groep sceptische mensen. Opmerkelijk, een site die zoveel belooft maar niet aan kennisdeling doet, en wel wetenschappelijke onderbouwing belooft:
Claim op de site: het ‘concept is ‘bewezen effectief’ en ‘ via onafhankelijk onderzoek gemeten’— alleen wordt er vervolgens geen enkele bron vermeld…
Bij de deze training bieden ze een vierdaagse training (ca 2500€) met daarbovenop maaltijden en zo, en een persoonlijke coach. Verder geven ze aan bijvoorbeeld NLP elementen (‘neuro linguistic processing’, zeg maar de ‘tsjakka!’ benadering) te gebruiken. Hier nog een fijn citaat van de site:
‘In de training is aandacht voor het formuleren van instructies. Omdat lichaam en geest verbonden zijn, kan het niet anders dan dat je lichaam volgt. Simpel en effectief.’
Onweerstaanbaar natuurlijk — en een zacht prijsje om in vier dagen van de long covid af te komen…?
Ik snap dat je sceptisch bent. Dat was ik in eerste instantie ook. Bij deze training worden ook informatie avonden georganiseerd zodat je meer informatie krijgt over de training.
Op deze website kun je meer over het het concept
Er zijn in de wetenschappelijke literatuur wel een aantal artikelen verschenen over het maar nog niet over herstel van Long COVID. Ik ben zelf wetenschapper en heb jarenlang onderzoek gedaan naar kanker. Als wetenschapper weet ik dat het lastig is om onderzoek op te zetten en te financieren.
Het is een kostbare training, die helaas bij mij niet vergoed werd door mijn verzekering of werkgever. Bij mijn training zaten een aantal deelnemers die de training wel van hun werkgever vergoed kregen.
Het spijt me - ik geloof er geen woord van. Als je in de wetenschap werkt zou ik graag een fatsoenlijke referentie willen krijgen, in plaats van een link naar geblaat over hoe geweldig het is met veel youtube filmpjes…
Mee eens, een wetenschapper zou juist maar al te keen zijn om zijn/haar bevindingen met tastbare feiten en bewijzen te onderbouwen in plaats van ontwijkend te antwoorden.
In de disclaimer op hun eigen site is te lezen dat er geen wetenschappelijk bewijs bestaat.
Klinkt een beetje als reclame dit, de user die dit bericht postte is nog niet eerder op PostCovidNL actief geweest voordat zij dit bericht plaatste.
Kan toch eerste en enige bericht zijn?
Klopt dit was mijn eerste bericht. Door mijn Long COVID ben ik heel lang beperkt geweest en werd ik overprikkeld door schermgebruik op telefoon en op de computer. Ik koos er in die tijd voor om de energie die ik had te gebruiken om iets met mijn kinderen te doen en niet op internet te zitten.
Ik heb ook een tijd getwijfeld of ik mijn verhaal wilde delen. Ik snap dat mensen dit zien als reclame. Zo is het niet bedoeld. Ik heb via via gehoord van deze training en had graag eerder over deze training gehoord. Misschien dat door het lezen van mijn verhaal, een aantal mensen geholpen worden.
Ik ben ook wel benieuwd Tine, naar wat die oefeningen dan precies zijn. Zou je er iets meer over willen zeggen? Uit de website maak ik op dat het voornamelijk om een veranderde mindset gaat. Ik lees dat jij ook al 4 uur per dag werkte. Das is voor velen hier nog lang niet in zicht....
Het is voor mij lastig uit te leggen hoe de oefeningen precies werken. Daarvoor kun je het beste contact opnemen met ze. Ik begreep dat als je je vrijblijvend aanmeld je contact kunt krijgen met een trainer om meer informatie te krijgen. De groep organiseert ook inspiratie lezingen (gratis). Hier hoor je misschien ook meer informatie over de training.
Als je meer over het concept wilt weten kun je ook op de site kijken
Tijdens het lange weekend van de training is mijn mindset op de laatste dag van stress naar rust en ontspanning gegaan. Nu thuis ben ik vooral mijn onderbewuste brein aan het trainen om naar positieve aspecten te kijken. Alleen positieve dingen selecteren. En als ik stress ervaar of iets negatiefs ervaar dan heb ik oefeningen om dat te stoppen en naar het positieve te kijken. Dat zijn geen lichamelijke oefeningen, maar het is meer om je oude patronen, je cognitieve gedrag te veranderen. De eerste dagen na de training, deed ik misschien wel 30 oefeningen per dag, inmiddels zijn er dagen dat ik geen oefening meer doe en soms 5 oefeningen per dag.
Daarnaast kan ik zeggen dat ik nu 9 weken na de training weer volledig werk. Super
Ik lees een aantal malen een ontwijkend antwoord op de vraag of je meer duidelijkheid kunt geven over de oefeningen waarna je adviseert contact op te nemen met ze Dat lijkt toch heel erg op een marketing truuk.
Ik kan gratis en voor niks ook zelf de positieve dingen uit mijn ziekte halen en hoe je mindset is kun je ook helemaal zelf bepalen.
Een positieve kijk geneest je echter nog niet van post covid klachten.
Het helpt je wel om de moed erin te houden en het te zien als een leerproces waar je later profijt van kunt hebben.
Ja je hebt wel gelijk en ik zie ook niet in hoe een mindset je van klachten afhelpt. Dat is te simpel.Dat het draaglijker is als je toch positief bent snap ik ook maar daar heb ik geen cursus voor nodig. Leren omgaan met en tools om ermee te dealen dat kan ook op een andere manier. Desalniettemin fijn voor de persoon hier die er baat bij heeft gehad en Thanx for sharing! Oh en ik zie nu dat de training 2500 euro kost, dat is toch ook wel pittig.
Ik kan niet goed uitleggen hoe de oefeningen werken. Daarom verwijs ik naar de website. Daar kun je meer lezen en daar kun je voor vragen contact opnemen met de organisatie.
Klopt dat de positieve kijk me niet heeft genezen. Dat is 1 van de dingen die ik heb geleerd bij de training. Maar het belangrijkste is dat de stress reactie die zich afspeelde in mijn brein gestopt is tijdens het volgen van de training. Daardoor ben ik hersteld.
Ik hoop dat deze antwoorden meer verduidelijking geven.
Hoe werkt het trouwens, kun je de intake gratis doen? Je geeft aan dat je al snelvoor de hele training hebt gekozen maar deze kost 2500 euro!
Volgens mij kun je telefonisch informatie inwinnen bij de organisatie. Er zijn ook online inspiratielezingen en er zijn een aantal dingen die je op youtube kunt vinden die gratis zijn.
Toen ik 2 mensen had gesproken die eerder deze training hebben gevolgd, heb ik me aangemeld voor de 4 uur durende online workshop. Ik kon op dat moment niet langer dan 30 minuten achter mijn computer zitten (ivm focus en concentratie) en kon me niet voorstellen hoe ik een 3 tot 4-daagse training kon volgen.
Ik heb in eerste instantie de 4 uur durende online workshop gevolgd en kreeg die kosten terug toen ik me aan had gemeld voor de gehele training. Ik vond het heel bijzonder om te ervaren dat ik die 4 uur durende online workshop kon volgen en dat ik daarna nog focus en concentratie had. Ik hoefde niet direct te gaan mediteren of op bed te gaan liggen om te rusten.
Die ervaring heeft me over de streep getrokken en toen heb ik me aangemeld.
Het is inderdaad prijzig. Sommige mensen krijgen de training van hun werkgever vergoed.
Lijkt me sterk dat een werkgever in zoiets vaags investeert.
Ik ben nogal allergisch voor hersenspoelpraktijken.
Ik ben het met je eens Monalisa dat dit wel erg naar reclame ruikt en fake is. Tine post géén enkele oefening en verwijst steeds naar de site en de dure cursus. Maar wat ze wel kan toelichten is dat sommige werkgevers deze betalen, volgens mij is dat waar het voor de organisatie om draait en niet voor een oud-deelnemer.
Ik ben het eens met bovenstaande mensen; het klinkt allemaal als één grote advertentie nep-verhaal. Als het echt zo zou werken, was dit een veel meer toegepast fenomeen!
Als het te mooi is om waar te zijn, dan is het veelal ook zo 🙃
Ik vind het fijn voor jou Tine dat je van je klachten af bent gekomen. Ik vind het eerlijk gezegd moeilijk te begrijpen dat je 30 keer per dag een oefening doet, maar dat je niet kunt uitleggen wat je dan doet.
Overigens werd ik gewezen door iemand op iets vergelijkbaars, maar dan online. Op de Engelstalige website kun je meer lezen daarover. Voor de geïnteresseerden. Er is ook een Nederlandstalig programma. Het gaat over hoe je in een vicieuze cirkel van stress kan komen (door m een overprikkelde amygdala), die ervoor zorgt dat je allerlei klachten kunt krijgen. Oorspronkelijk gericht op CVS, maar nu ook op Long Covid - net als de training. Ik heb het zelf niet gedaan, maar vond het wel interessant om te lezen. En wel een overweging waard.
Hallo Caatje,
Dat een overprikkelende amygdala je mede ziek(er) kan maken geloof ik zeker. In de Neuroplasticiteitstraining die ik tegen Post Covid gevolgd heb (en hier gepost heb), zat ook aandacht voor die amygdala. Daar werkte ik via Mindfulnessoefeningen in de zuurstoftank aan. Een kleinere amygdala (effect Mindfulness) zorgt dat je minder gevoelig wordt voor dreigend gevaar, oftewel stress en angst. Dat is wel zo gezond, want bedreigingen komen niet meer van leeuwen en slangen die vroeger wel eens opdoken, maar van spoken in ons hoofd die te pas en onpas opduiken (zoals negatief denken, zorgen, doemscenario’s, enz). Ons brein maakt geen onderscheid tussen echte grizzly beren en de figuurlijke beren op de weg. Negatief denken en zorgen maken kunnen dus vanuit een overprikkelde amygdala komen.
Ik denk dat Tine vooral oefeningen met het Autonome Zenuwstelsel gedaan heeft. Ons "rempedaal" en "gaspedaal". Bij veel chronische patiënten is eigenlijk altijd het "gaspedaal" geactiveerd. Van échte ontspanning en herstel is geen sprake meer. Uit metingen bij mij bleek dat ik zelfs tijdens mijn slaap niet of nauwelijks herstelde. Daar aan werken heeft mij zeker goed gedaan en is een deel van mijn herstel geweest. Groet, Dorinde
Hallo Caatje,
Dat een overprikkelende amygdala je mede ziek(er) kan maken geloof ik zeker. In de Neuroplasticiteitstraining die ik tegen Post Covid gevolgd heb (en hier gepost heb), zat ook aandacht voor die amygdala. Daar werkte ik via Mindfulnessoefeningen in de zuurstoftank aan. Een kleinere amygdala (effect Mindfulness) zorgt dat je minder gevoelig wordt voor dreigend gevaar, oftewel stress en angst. Dat is wel zo gezond, want bedreigingen komen niet meer van leeuwen en slangen die vroeger wel eens opdoken, maar van spoken in ons hoofd die te pas en onpas opduiken (zoals negatief denken, zorgen, doemscenario’s, enz). Ons brein maakt geen onderscheid tussen echte grizzly beren en de figuurlijke beren op de weg. Negatief denken en zorgen maken kunnen dus vanuit een overprikkelde amygdala komen.
Ik denk dat Tine vooral oefeningen met het Autonome Zenuwstelsel gedaan heeft. Ons "rempedaal" en "gaspedaal". Bij veel chronische patiënten is eigenlijk altijd het "gaspedaal" geactiveerd. Van échte ontspanning en herstel is geen sprake meer. Uit metingen bij mij bleek dat ik zelfs tijdens mijn slaap niet of nauwelijks herstelde. Daar aan werken heeft mij zeker goed gedaan en is een deel van mijn herstel geweest. Groet, Dorinde
Als ik het lees komt het op mij over als een combinatie van CGT (cognitieve gedragstherapie) (mindset) en leren om je houding te corrigeren wat mijn fysio ook doet. Maw kan ik dit bij mijn psycholoog en mijn fysio ook krijgen en dan nog wel vergoed. Zo'n dure cursus kan geen mens betalen en als het zo onduidelijk is en je weet niet wat je krijgt en òf het helpt is het al helemaal een duur grapje. 😳
Als het waar is, dan fijn voor jou Tine!
Is het reclame, vind ik het smakeloos.
Zou inderdaad smakeloos zijn als iemand zich voordoet als lotgenote om op deze manier te profiteren van het feit dat mensen die langdurig ziek zijn en misschien de moed verloren hebben misschien wel bereid zijn om alles te proberen om beter te worden.
We hebben na onze kritische vragen dan ook niets meer gehoord van deze persoon. Dat zegt ook wel wat.
Ik heb nog wat verder gezocht naar deze techniek. De beoefenaars daarvan zijn nadrukkelijk geen medici, en anders dan op de gepromote site van deze post is het in medisch opzicht niet zo van de valse beloftes. Het klinkt best alledaags zinnig als begeleiding voor de energiehuishouding, als je het neemt zoals het is bedoeld zonder de NLP-hersenspoeling (en vermoedelijk tegen vriendelijkere prijzen).
Ik heb de informatie onder de link even gelezen...
Aan de ene kant denk ik: nee, het zijn geen medici. Maar aan medici hebben we momenteel ook maar weinig eigenlijk. Aan de andere kant lees ik dat de training een "doe-het-zelf- techniek om pijn te voorkomen en te verlichten" is. Omdat LC toch wel een serieuze multisysteemziekte is met verregaande neurologische en fysieke symptomen, geloof ik niet dat dat deze training ons kan helpen. Als ze dat wél kunnen, dan raad ik ze aan om 3 mensen hier op het forum een gratis training te geven. Die misgelopen omzet van €7500 verdien je zo terug als die drie proefpersonen enthousiast terugkeren op het forum. Er zitten er hier immers nog tientallen die graag van hun klachten af zouden willen.
Nee, in dit soort Emile Ratelband technieken wil ik best geloven, maar niet ter herstel van LC.
Ha ha, sorry ik moet hier even om lachen; Emile Ratelband technieken... TJAKKA! 😂🤣
...
Nog niet beter... Jammer. 😉
Hoi ecb, bedankt voor de link. Op deze manier herken ik het als een behandeling die ik wel eens bij de Mensendiecktherapeut heb gehad. Daar heette het Cesartherapie. Dat is wel degelijk effectief om klachten veroorzaakt door verkeerde houding op te lossen, maar dat is nog wat anders dan spontaan genezen van post-covid klachten,zoals Tine vertelde.
Iemand ondertussen meer ervaring met deze behandeling? Het kwam vandaag ook op omroep brabant.
Ik denk dat elke vorm van therapie, training, techniek of wat dan ook, die helpt om de hersens / het autonome zenuwstelsel te laten omschakelen naar de rust- en herstelstand (parasympaticus) uiteindelijk helpt om tot verbetering te komen. Die stand is namelijk nodig om de hele dag door, sámen met de sympaticus, processen te activeren in je lichaam zodat je functioneert (homeostasis) én ook de cellen die het daarbij verbruikt op te ruimen en herstellen.
Het bijzondere aan herstelverhalen waarbij de oplossing wordt toegekend aan een andere psychische insteek, is echter dat zich daarbij van het ene op het andere moment een positieve verandering lijkt voor te doen. Maar … daarmee wordt totaal voorbijgegaan aan de factor tijd. In de tijd van maanden en jaren van ziekte/beperking heeft die persoon namelijk mentaal, fysiek, emotioneel en qua inrichting van het dagelijks leven, wel degelijk allerlei aanpassingen gedaan/ondergaan. De vraag is of een aanpak dezelfde impact zou hebben gehad zónder die eerder doorgemaakte processen en ontwikkelingen.
Volgens mij kunnen alle ‘psychische insteekaanpakken’ uiteindelijk helpen bij het anders leren omgaan met lichamelijke stressreacties (=psychosomatisch), maar is het proces dat eraan is voorafgegaan medebepalend of het zal werken. Wat je gedurende dat proces ervaart en leert, bepaalt volgens mij namelijk of je ervoor openstaat, of klaar bent om te leren hoe je kunt omschakelen naar ontspanning of de automatisch geworden stressreactie te omzeilen. Al die ‘insteekaanpakken’ zijn in mijn ogen technieken/hulpmiddelen/methoden om die omschakeling naar rust- en herstel weer te automatiseren.
Vooral belangrijk is denk ik dat gedurende ‘de jarenlange tijd eraan voorafgaand’ er toch ook e.e.a. zal zijn veranderd (verbeterd/gestabiliseerd) aan de aanvankelijk door het virus beschadigde staat van het lichaam. Zonder dat zal een psychosomatische aanpak (volgens mij) evenmin dezelfde impact hebben.
Mezelf als voorbeeld nemend: voor postcovid kon ik helemaal niks met meditatie of yoga. Pas toen ik door postcovid (gebrek aan energie/kracht om te kunnen bewegen of prikkels/informatie te verwerken) niet meer in staat was om de activiteiten te doen waarmee ik voorheen tot ontspanning kwam, stond ik open voor methoden waar ik vroeger hartstikke onrustig van werd omdat ik me juist lekker voelde als ik cognitief ‘aan’ stond.
Nu ben ik enkele jaren verder en gaat het aanzienlijk beter met me, maar merk ik dat mijn grootste struikelblok nog steeds, of: weer, zit in de automatische neiging (van mijn brein?) om de hele tijd ‘aan’ te willen staan. Ik ben gaan nadenken waardoor dat komt en in het, voor mijn doen, kort, denk ik denk dat die neiging bij mij voortkomt uit het (emotioneel) altijd nodig hebben gehad van overzicht en inzicht op wat er gebeurt om daar zo meer een gevoel van controle/grip op te kunnen hebben.
Nieuwste ontwikkeling bij mij is, sinds een maand geleden, de therapie die Monalisa hierboven noemde: Cesar-oefentherapie. Mijn huisarts stelde dat voor toen ik aangaf dat ik telkens lijk te stoppen met ademhalen bij intensievere cognitieve activiteit. De laatste maanden had ik namelijk weer meer last van draaierigheid en een middenrif dat vast leek te zitten, waardoor mijn ademhaling de hele tijd te hoog zat. Het hielp daarbij weer om terug te grijpen naar de ontspanningsademhalingstechnieken, maar het funeste daarbij, is dat ik weer terechtkwam in zo’n ‘onnatuurlijk’ patroon waarbij je de hele dag door bewust bezig bent met actie > overbelasting > telkens moeten herpakken. (In 2022 had ik dat met elke activiteit en heeft een goede fysio voor verbetering gezorgd.)
De Cesar-therapie helpt nu om in plaats van, zeg maar, mechanisch ademhalingstechnieken toe te passen om de ruststand aan te zetten, juist automatisch (natuurlijker) een passende ademhaling in gang te zetten (of houden).
Maar volgens mij maakt het bij mij echt uit dat ik voor deze therapie al e.e.a. heb geleerd/ingezien. Er is een stuk weerstand weg die ik vroeger zou hebben gehad (lees: als iemand superrustig en begeleidend praat over voelen hoe je lijf aanvoelt). :-D
Wat een helder verhaal, Sami. Ik herken het houden van 'aan' staan, controle willen en het vastzetten van ademhaling. Dat laatste valt me op bij fysieke activiteiten, door jouw bericht ga ik eens letten op of ik dat ook doe bij cognitieve dingen. Hmm, terwijl ik dit type, zet ik de ademhaling al vast. Weet ik dat ook weer. ;-) Heb je een tip wat je zou aanraden als eerste stap voor aanpak van de ademhaling? Ik heb nog niks gedaan met ademhalingsoefeningen; ik kan al wel prima mediteren. Bedankt!
De ‘truc’ van ademhaling is dat je daarmee direct invloed kunt uitoefenen op het autonome zenuwstelsel (volgens mij doordat je daarmee het gehalte zuurstof en koolstofdioxide in het bloed beïnvloedt, waardoor de hersens andere reacties in het lichaam activeren). Als je namelijk langer uitademt dan inademt, krijgen je hersens het signaal dat de rust- en herstelstand van het zenuwstelsel kan worden ingeschakeld (activering van de nervus vagus / parasympathisch zenuwstelsel / tiende hersenzenuw).
Een tijd geleden hadden Vlinder en ik het (onder andere) over handige manieren om die oefeningen te vinden/doen:
PostCovidNL heeft ook allerlei tips met een aantal korte instructievideo’s:
Op YouTube zijn overigens nog veel meer video’s te vinden, ook van revalidatieklinieken en gezondheidsorganisaties als de Britse NHS.
Maffe gewaarwording is dat he, als je ‘jezelf’ erop betrapt dat je lijkt te vergeten om tijdens een activiteit tegelijkertijd door te blijven gaan met ademhalen.
Er bestaat zoiets als de ademprikkel. Kennelijk is er bij mij iets waardoor daarmee iets foutgaat.
Meer info over de ademprikkel (wel erg diepgaand):
En eerlijk gezegd denk ik dat het coronavirus of de immuunreactie van het lichaam en/of de hersens, op dat virus / het spike-eiwit, iets heeft veranderd, waardoor dat stuk van het ademhalingsproces niet goed meer werkt. Van al die mensen die in de beginjaren met ernstige ademhalingsproblemen in het ziekenhuis belandden, vraag ik me af of zij, naast aangetast longweefsel, tegelijkertijd het probleem hadden dat de ademhaling niet goed meer werd aangestuurd (in dat ademprikkelproces en/of de ademhalingswerking vanuit spieren zoals in het middenrif) …
Dit bericht is verwijderd - Moderators PostCovidNL
Stelletje oplichters zijn het van een bepaald trainingsbureau.
Ik had me vorige week aangemeld voor de training bij bepaald trainingsbureau. Dit op basis van de tarieven op hun website. Nu een week later krijg ik bericht terug en hebben ze ineens het tarief verdubbeld van € 2.500,- naar € 4.975,- exclusief verblijfskosten en bijkomende kosten voor intake e.d. (nog eens € 1.500,-).
En de tarievenlijst van vorige week hebben ze van de website gehaald. Dat alles natuurlijk nadat er door de uitzending van Omroep Brabant (programma Kraak) veel patiënten zich aanmelden.
Ik heb mijn inschrijving direct ingetrokken. Stelletje boeven.
Ik had er de oorspronkelijke € 4.000,- voor over gehad. Maar nu blijkt dat het wel degelijk een stelletje oplichters zijn, over de ruggen van zieke mensen. Bah!
Wat een nare en teleurstellende ervaring Michelku. Weer een stelletje boeven die long covid patiënten zien als handige melkkoeien. In plaats van hulp, waar je zo'n behoefte aan hebt, alleen maar een klap in je gezicht. Ik hoop dat je nog niets betaald hebt. Ik zou aangifte doen als ik jou was. Maar daar stelen ze dan ook nog eens je energie mee. Ik hoop dat je hier snel van herstelt, en een betere weg vindt om met long covid te dealen.
Dag allemaal,
Ik denk dat alle behandelvormen die gericht zijn op het écht ontspannen wel degelijk kunnen helpen om tot herstel te komen, omdat je lichaam met postcovid op de een of andere manier de hele tijd in de stresstand blijft of telkens om niks daarin schiet (of andersom bekeken: niet goed in de rust en herstelstand komt of blijft). Gevolg is dat je lichaam daardoor fysiek (en mentaal) niet herstelt terwijl dat juist hard nodig is.
Maar leren tot rust te komen kan op allerlei manieren. Zoals anderen hierboven aangaven zijn er echt betaalbaardere opties (ook via vergoede zorg) om dat soort hulp te vinden, alleen hanteren die geen fancy conceptnaam. Andere verschillen zullen de intensiteit van de begeleiding zijn (bijvoorbeeld qua interactievorm of tijdsbestek), of het jasje waarin het wordt gebracht (verhaal/gedachtegang). Het verschilt per persoon of je je prettig voelt bij een bepaalde aanbodsvorm.
Voor mij zijn die dure varianten financieel geen optie. En het idee dat het goedkoper kan, roept weerstand op. In juni is het drie jaar geleden dat de ellende begon. Tot nu toe heb ik een half jaar vergoede fysio en een maand oefentherapie (Cesar) gehad en veel geleerd via internet (o.a. dit forum en YouTube).
Tijd zal ook geholpen hebben bij mijn herstel. Ik merk sinds kort dat ik nu echt richting volledig herstel ga (op het geheugen na). Stresssituaties zijn geen ramp meer.
De sleutel zat kortweg achtereenvolgens in:
De laatste maanden is tot me doorgedrongen dat passend ademhalen en het automatiseren daarvan, elementair waren in het herstel. Het probleem met de anaerobe energieproductie botste met mijn ademhaling. Onlangs merkte ik dat ik bij intensieve cognitieve inspanning telkens ongemerkt mijn adem inhield. Die neiging had ik volgens mij altijd al, maar met het postcovidenergieprobleem was dat rampzalig, omdat die combinatie tot stagnerende lichaamsfuncties leidt.
Oefentherapie helpt me nu de aandacht anders te richten, zodat de ademhaling vanzelf loskomt.
Als ik dit vertaal naar de fancy concepten kom ik uit op: bij (in)spanning maken mijn hersens een associatie met emoties van angst/stress. Dit triggert in mijn geval o.a. het inhouden van de ademhaling. Bewustwording van dat mechanisme en het leren de aandacht te verleggen (oftewel loslaten / de stress te negeren) en daarmee spanning te associëren aan een andere emotie, zorgt dat je een middel hebt om de automatische reactie van het sympathische en parasympatische zenuwstelsel te onderbreken en daarmee te sturen.
Dat is volgens mij de clue van leren ontspannen. Leren hoe je invloed hebt op hoe jouw zenuwstelsel reageert. Dat je functioneren wordt aangestuurd door fysieke lichamelijke reacties die allemaal onbewust gekoppeld zijn aan basale emoties die je hormoonhuishouding reguleren (en dat bepaalde emotionele associaties rationeel gezien soms eigenlijk helemaal niet passend zijn voor de situatie).
Zo, dat was dan het Sami-concept. ;-)
Hallo Sami
Ik herken veel dingen in jou berichten die ook ik heb uitgevoerd op mijn weg naar herstel. Helemaal herstel zou het niet meer worden, maar dat heeft ook met de lange periode van mijn ziek-zijn te maken. Ik heb de ziekte van Lyme en daarna de post-covid.
Maar de punten die jij beschrijft, hebben mij ook geholpen om een andere kijk te krijgen op wat normaal onbewust gaat maar waar je nu bewust mee bezig moet zijn.
Overprikkeling vermijden, ontspanning zoeken
Goede ademhaling vanuit je buik
Binnen je veilige grens te begeven (moeilijk, want dit kan per dag verschillen)
Geduld hebben en de tijd nemen om je lichaam te laten herstellen.
Geen schuld-gevoel hebben omdat je de tijd ervoor neemt waar je lichaam om vraagt.
Ook moest ik leren om-denken, anders dan dat ik gewent was. Nu na maanden dit toe te passen, gaat het al beter met me. Het zijn kleine stapjes maar ik kom wel vooruit.
Natuurlijk gaat de post-covid hier niet mee weg, maar het geeft me in ieder geval meer rust tijdens het herstelproces. Lichaam en geest werken nu eenmaal samen.
Hoi Sami ik herken het wat jij schrijft zenuwstelsel en ademhaling is voor mij ook een probleem kun jij mij vertellen met welke oefen therapie jij het meeste baat had?
Dag Wappie,
Begin april was ik naar de huisarts gegaan met de vraag om hulp vanwege disfunctioneel ademhalen en klachten die lijken op hyperventilatie en hoe ik daar vanaf kon komen zonder telkens heel bewust bezig te moeten zijn met corrigerende ontspanningsademhalingsoefeningen. Zij stelde toen voor om te kijken of Cesartherapie misschien zou helpen.
Ik was me er namelijk van bewust geworden dat ik bij intensievere cognitieve inspanning telkens leek te stoppen met ademhalen, alsof mijn hersens dan te druk bezig zijn met cognitieve activiteiten en dan die ademhaling niet meer aansturen, óf alsof ik zelf vergeet om adem te halen.
Normaal/passend ademhalen zou echter iets moeten zijn dat automatisch gebeurt, zonder dat je erover moet nadenken. In 2022 had ik bij bepaalde oefeningen bij de fysiotherapeut al gemerkt dat het enorm veel uitmaakt voor wat je fysiek kunt doen als je ademhaling zich weer vanzelf afstemt op de inspanning die je doet (traplopen, tillen, bukken, opstaan uit je stoel, ergens kracht voor moeten zetten). Die bewustwording van automatisch passend ademhalen was toen echter alleen bij fysieke inspanningen. Het voelde nu alsof ik dat ook moest zien te krijgen bij cognitieve inspanningen.
Ik had geen idee wat Cesartherapie precies inhield, maar bij het zoeken naar een praktijk werd me duidelijk dat het in de categorie oefentherapie valt. Daar had ik echt nooit van gehoord. :-D
Ik ben dus doorverwezen voor disfunctioneel ademhalen, maar heb een praktijk gezocht (met vrouwen) die ook gespecialiseerd waren in andere klachten waar ik last van heb, vanuit het idee dat het allemaal samenhangt met mijn klachten (o.a. postcovid, bekkenbodem, verkeerde houding).
De therapeut die ik nu heb is oefentherapeut Cesar en heeft zich o.a. gespecialiseerd in psychosomatische oefentherapie, revalidatie, sport, slaap, chronische pijn, leefstijl, bewegen bij hart- en vaatziekten.
Ben nu drie keer geweest. Vind het een eyeopener. Met simpele interacties/oefeningen heeft ze me ervan bewust gemaakt dat het werkt om juist níét te focussen op de ademhaling zelf, maar de aandacht te richten op iets anders, zoals wat je met andere lichaamsdelen voelt of een visualisering van dat gevoel in je gedachten. Ik merkte ook hoe erg ik telkens, vanzelf, cognitief ben afgeleid en dan mijn lijf vergeet? Klinkt maf/dom, maar het voelt alsof ik me er nu pas echt van bewust ben dat aan mijn hoofd een lijf zit en dat die twee van elkaar afhankelijk zijn. :-P
Hoi Sami het klinkt helemaal niet maf of dom wat je schrijft omtrent het ademhalen, ik merk dat ik er ook teveel met mijn ademhaling bezig ben en als ik met anderen mensen aan het praten ben gaat het helemaal mis dan ben ik doodop ik had ook een goede cesar therapeut maar ik heb dat even geparkeerd omdat ik zo moe ben ik heb nu een ergo therapeut die me weer een beetje op weg gaat helpen dus dat betekent 3 maal daags 45 minuten rusten en inderdaad lichaam en hoofd werken samen
Klinkt herkenbaar Sami! Ik heb veel hieraan gehad: Mijn ademhaling was heel verstoord en na ongeveer 9 maanden deze oefeningen doen is dit weer voor het grootste gedeelte hersteld. https://www.youtube.com/watch?v=JG6b0C32izA