Je zal vast wel eens van iemand een tip hebben gekregen, ‘toen ik dit probeerde, ging het een stuk beter’. Ook wij als patiëntenorganisatie ontvangen met regelmaat tips van therapeuten die alternatieve behandelingen aanbieden die positieve resultaten behalen bij mensen met Long Covid. Dat klinkt heel mooi, maar de meningen over alternatieve zorg lopen nogal uiteen. Voor- en tegenstanders proberen elkaar te overtuigen met al dan niet wetenschappelijke onderzoeken. Wij vinden; de keuze of je open staat voor alternatieve zorg is aan jou. Hierbij willen we benadrukken dat alternatieve zorg náást reguliere zorg zou moeten plaatsvinden en niet in plaats van.
Onder alternatieve zorg vallen behandelingen waarvan de werking niet wetenschappelijk is bewezen. De voordelen die deze methoden claimen zijn dus niet bewezen. Er zijn bijvoorbeeld geen harde bewijzen dat je klachten afnemen als je de behandeling volgt. Er zijn ook behandelingen die wél bewezen effectief zijn voor een andere aandoening, maar waarvan het effect op Long Covid (nog) niet is bewezen. Hiervoor gelden dezelfde tips.
PostCovid NL heeft in april 2023 onder de achterban een peiling gedaan. We hebben gevraagd voor welke behandelingen mensen gekozen hebben en of zij effect ervaarden. De uitkomsten van deze peiling vind je hier.
Ook kun je in gesprek met andere mensen met Long Covid via ons forum of teruglezen wat zij over bepaalde behandelingen zeggen.
Kies je voor een alternatieve behandeling? Dan is het goed om met een aantal dingen rekening te houden.
Tips voor het kiezen van alternatieve zorg:
-
Je kunt aan je zorgverzekeraar vragen of je de alternatieve behandeling vergoed krijgt. Deze zorg wordt meestal alleen onder bepaalde voorwaarden vergoed via de aanvullende verzekering. Een vergoedingenoverzicht per zorgverzekeraar vind je op zorgwijzer.nl.
-
Probeer te achterhalen of de therapeut waar je bij wilt starten voldoende geschoold en gespecialiseerd is. Voor diverse vormen van alternatieve? geneeswijzen zijn er beroepsverenigingen. Het is geen garantie, wel een controle.
-
Bedenk voor jezelf wat goed voor jou voelt. Als het niet goed voelt, is het meestal niet verstandig om eraan te beginnen of mee door te gaan.
-
Overleg altijd met je (huis)arts als je bijvoorbeeld kruiden of homeopathische geneesmiddelen wilt gebruiken.
-
Realiseer je als je één iemand kent die baat heeft bij een bepaalde alternatieve therapie dat het dan gaat om anekdotisch bewijs. Anekdotisch bewijs geeft een vertrouwd gevoel maar het betekent nog niet dat het bewijs is dat het de therapie werkt. Om te bewijzen dat iets echt helpt moet onderzoek aantonen dat het geen toeval is. In dit onderzoek worden grotere groepen meegenomen.
Voorbeelden van alternatieve zorg zijn:
-
Yoga
Yoga is een alternatieve behandeling gebaseerd op beweging. Met yoga zou je energiestromen in het lichaam in balans kunnen brengen. Dat gebeurt door bepaalde bewegingen uit te voeren. Bij yoga staat een goede ademhaling en evenwicht tussen lichaam en geest centraal. Je kunt op verschillende plaatsen yoga volgen, zoals in veel sportscholen of buurthuizen.
-
Mindfulness
Mindfulness is een training waardoor je je meer bewust wordt van het hier en nu. Je traint het bewustzijn. Door te trainen in aandacht en mindful leven voel je meer ruimte om je eigen keuzes te maken. Als je goed kan voelen wat je voelt, kun je ook goed voor jezelf zorgen.
-
Craniosacraal therapie
Een behandeling craniosacraal therapie is erop gericht de beweeglijkheid van het craniosacraal systeem en alle andere hieraan verbonden weefsels, te optimaliseren. Met zachte behandeltechnieken zal de therapeut de weefsels bewegen om zo meer ontspanning te krijgen waardoor de functie kan verbeteren.
-
Voedingssupplementen
Als je gezond en gevarieerd eet dan krijg je normaal gesproken voldoende vitamines en mineralen binnen. Er is geen bewijs dat extra vitamines of voedingssupplementen helpen bij het herstel van Long Covid. Het slikken van te grote hoeveelheden van bepaalde vitamines (bijvoorbeeld vitamine A en B6) kan zelfs schadelijk zijn. Heb je twijfels of vragen over het gebruik van vitamines of mineralen? Bespreek dit dan met jouw (huis)arts of diëtist. Bron: C-support
-
Zingen
Er zijn zangtrainingen die ondersteunen bij het herstel door middel van adem-, zang en ontspanningsoefeningen. De ademtechniek kan verbeteren en de kortademigheid kan verminderen. Zangervaring is niet vereist.
-
Acupunctuur
Bij acupunctuur plaatst de therapeut kleine, dunne naalden in je lichaam, op plekken waar energie doorheen stroomt. Op die manier zou de acupuncturist verstoorde energiestromen van en naar je organen weer in balans proberen te brengen.
-
Vitaliteitstrainingen
Er zijn veel coaches of organisaties die een vitaliteitstraject aanbieden gericht op Post-Covid. In een intake kijken ze naar wat jij nodig hebt. Onderdeel van deze trajecten kan zijn; coaching, haptonomie, systemisch werken. Soms wordt dit vergoedt door de werkgever.
-
Homeopathie
Van een aantal homeopathische geneesmiddelen wordt beweerd dat zij een positieve werking hebben op het afweersysteem hebben. Deze effecten zijn niet bewezen. De medicijnen zijn er in de vorm van druppels, pillen en zalf. Je kunt ze zelf kopen bij de drogist of laten voorschrijven door een homeopaat. Houd er rekening mee dat ze niet altijd goed samengaan met je eigen medicijnen. Overleg daarom altijd met je (huis)arts.