Aanhoudende hoest of droge hoest
Na een corona-infectie kan het hoesten lang aan blijven houden. Dit kan een ‘slijm-hoest’ zijn en dan is het belangrijk om goed te hoesten, zodat er slijm naar boven komt. Maar het kan ook gaan om een ‘droge-hoest’ of gewoontehoest. In dat geval is het juist beter om níet te hoesten omdat dat de klachten vaak juist erger maakt. Logopedist Hanneke Bax laat in de laatste video op deze pagina zien hoe je goed kunt hoesten.
Hoesten kan lastig zijn in sociale situaties. Adviezen hiervoor zijn: probeer de keel zo weinig mogelijk te schrapen, drink iets kouds bij een pijnlijke keel, stoom met heet water bij slijm, zuig op een dropje of neem een lepel honing bij kriebelhoest of een pijnlijke keel. Hoestdrankjes en hoesttabletten helpen meestal niet. Bij veel andere virale luchtweginfecties duurt het hoesten zes tot acht weken, maar het is nog onbekend of dat ook geldt voor het coronavirus.
Stem- en ademhalingsproblemen
Veel mensen ervaren na corona problemen met de stem. Je kunt moeite hebben met klanken maken, snel buiten adem zijn of een ontregelde ademhaling hebben. Dit kan komen door het vele hoesten of door een verslechterd uithoudingsvermogen. En als je beademd bent, kunnen je stembanden zijn geraakt.
De logopedist kan je dan ademhalingsoefeningen leren, maar bekijkt ook je spreekgewoontes. Vaak houden mensen vast aan hun oude manier van spreken. Misschien maakte je altijd lange zinnen, maar heb je daar nu te weinig adem voor en loop je vast. De logopedist helpt je om deze gewoontes tijdelijk aan te passen. In deze video’s laat logopedist Hanneke Bax zien wat voor oefeningen je kan doen bij deze klachten.
Lees hier ook het interview met logopedist Hanneke Bax.