Als je Long Covid hebt, kun je lange tijd last houden van vermoeidheid en andere klachten. Dit kan je belemmeren in het weer oppakken van je dagelijks leven en je werkzaamheden. Een ergotherapeut kan je hierbij ondersteunen. Die bekijkt samen met jou welke dingen je wil doen en hoe je dit mogelijk kunt maken. Je leert om te gaan met vermoeidheid, een goede dag-structuur aan te houden en hoe je activiteiten kunt op- en uitbouwen.

Wanneer ergotherapie?

De meest voorkomende klachten van Long Covid zijn vermoeidheid en kortademigheid, maar ook verminderde spierkracht, verlamming, gevoelsklachten, snel overprikkeld zijn en angst voor benauwdheid. Vaak merk je de Long Covid klachten pas als je weer meer activiteiten aankunt. Dan worden concentratieproblemen duidelijk omdat plannen bijvoorbeeld niet meer lukt. Vooral als je merkt dat je langdurig last hebt van vermoeidheid en cognitieve klachten (onder andere overprikkeling, vergeetachtigheid en concentratieproblemen), kun je veel baat hebben bij hulp van een ergotherapeut.

Hulp van ergotherapeut bij Long Covid ofwel Post-Covid

De ergotherapeut observeert je dagelijkse activiteiten, zoals persoonlijke verzorging, huishouden, hobby’s en werk. Hoe komt het dat activiteiten zwaar zijn? En zouden ze makkelijker, meer ontspannen en efficiënter kunnen gaan? Ook denkt de ergotherapeut met je mee of alle activiteiten nu moeten, hoe goed ze moeten en hoe vaak. In eerste instantie is het doel om een goede balans te vinden in de huidige situatie en is het uitgangspunt wat je op dit moment aankunt. Daarna bekijken jullie of het ook mogelijk is om activiteiten weer op te bouwen.

De ergotherapeut helpt je met Long Covid bij:

  • je dag goed indelen
  • cognitieve problemen
  • bepalen welke activiteiten je wel en beter nog niet kunt doen
  • je activiteiten verdelen over de dag
  • leren voelen wanneer je moet stoppen
  • je grenzen hanteren
  • keuzes maken - doe je bijvoorbeeld het huishouden of juist de leuke dingen?
  • ontdekken wat bijdraagt aan herstel - denk aan ontspanningsoefeningen, hobby-activiteiten en mindfulness

Bekijk hieronder het filmpje over hoe jij grip kunt kunt houden op jouw energie. Of een van de andere video's met praktische tips en oefeningen van ergotherapeuten Janneke Fleuren en Sabine van Erp bij verschillende Long Covid klachten.

Externe video URL


Cognitieve problemen door Long Covid

Cognitieve problemen die veel voorkomen bij mensen die Post-Covid zijn concentratieproblemen en moeite met omgaan met prikkels. De ergotherapeut brengt in kaart hoe de beperking je in je dagelijks handelen beperkt. En leert je manieren om daar het beste mee om te gaan, bijvoorbeeld door de omgeving aan te passen.

Heb je moeite met functioneren in een omgeving met veel prikkels? Dan is het belangrijk om voor een prikkelarme omgeving te zorgen. Zo kan het voor jou in een ruimte waarin zowel de tv aanstaat als muziek opstaat, moeilijk zijn om een gesprek te voeren. Of je kunt wel een gesprek voeren, maar niet langer dan een half uur. Visite kan dan leuk zijn, maar maximaal een half uur. De ergotherapeut kan je ook helpen hoe je coronaklachten aan je omgeving uit kunt te leggen.

Wil je meer weten over cognitieve problemen na corona zoals geheugenverlies, concentratieproblemen en overprikkeling? Kijk dan het webinar Cognitieve klachten na corona terug, met onder andere praktische tips van een ergotherapeut.

Herstelmomenten

Ook zoek je samen met een ergotherapeut naar herstelmomenten die bij jou passen. Voor de een is dat wandelen, voor de ander een stukje lezen of gewoon even gaan zitten met een kopje thee. De ergotherapeut kan je ook ontspanningsoefeningen leren die kunnen bijdragen aan je herstel. Dit kunnen onder andere ademhalingsoefeningen zijn en technieken vanuit mindfulness. Het gaat om korte oefeningen waarvoor je niet speciaal tijd uit hoeft te trekken of voor op een matje hoeft te gaan liggen, maar die je juist kunt doen vóór een activiteit. Als je bijvoorbeeld koffie wil gaan drinken, doe je eerst op je stoel drie minuten een ontspanningsoefening en neem je dan een kopje koffie.

Door dit soort oefeningen te integreren in je dagelijks leven, ga je beter voelen wanneer je je grens bereikt hebt en haal je meer uit je pauzes. Ook als je helemaal hersteld bent, kun je de oefeningen blijven doen.

⮞ Bekijk ook dit overzicht van Ergotherapie Nederland met alle tips op een rijtje.

Rustig opbouwen na corona

Belangrijk tijdens het herstel van corona is om niet te snel op te bouwen. Zo kun je een terugval voorkomen. Tegen beter weten in doen mensen vaak te veel tijdens hun herstel. Dat geldt zeker voor wie thuis ziek is geweest. Mensen die op de IC hebben gelegen zijn erg geschrokken en doen daarna meestal wel rustig aan. Als je thuis ziek bent geweest denk je sneller dat je weer van alles kunt. Ook mensen uit je omgeving verwachten niet dat herstellen zo lang kan duren. Dat maakt doseren van activiteiten op een dag nog lastiger. Een goede balans in energieverdeling over de dag kan je dan erg helpen.

Vergoeding

Ergotherapie werd vergoed vanuit de paramedische herstelzorg. Maar deze is gestopt per 1 juli 2024. Meer informatie over de vergoeding vind je hier

 

Help ons helpen

Er moet meer perspectief komen voor mensen met post-covid. Jouw steun is hard nodig! Steun ons belangrijke werk en help ons helpen!

hand geeft hart