Voor mensen met Long Covid ofwel Post-Covid heeft dit vaak ook gevolgen voor het werk. Je werk weer oppakken kan een lang traject zijn en je kunt met allerlei vragen zitten. Bijvoorbeeld over hoe je werkhervatting aanpakt, wat je rechten zijn, de financiële gevolgen en wat je van je werkgever kunt verwachten.
Op de pagina’s hieronder vind je informatie over werk en Long Covid en lees je persoonlijke verhalen van anderen. C-support is een organisatie die jou ondersteunt bij de terugkeer naar werk of als dat niet meer lukt. Je kunt er persoonlijk advies krijgen van een nazorgadviseur. Deze adviseur denkt met je mee en helpt je bijvoorbeeld door gesprekken met je werkgever, je bedrijfsarts of het UWV voor te bereiden. Ook kun je hulp krijgen bij het aanvragen van een WIA-uitkering. Op deze webpagina van C-support vind je een aantal filmpjes waarin advies gegeven wordt. Je kunt ook het webinar Long Covid en Werk terugkijken. Ook dit zijn een goede websites met informatie: werkcovid19.nl en postcovidenwerk.nl
Er zijn ook twee richtlijnen over werk en Long-covid. Die van de bedrijfsartsen (Herstel en re-integratie van werkenden met het Post-COVID Syndroom) en die van de arbeidsdeskundigen (Inzichten voor arbeidsdeskundig handelen). Ook in de richtlijn voor de huisartsen en medisch specialisten voor langdurige klachten na covid is een module over arbeid opgenomen. Op Thuisarts staat deze module uitgelegd voor patiënten.
Daarnaast willen we verwijzen naar de De Werkwijzer, deze biedt hulp bij vragen over werk. Bijvoorbeeld over aan het werk blijven, het vinden van werk of juist afscheid nemen van werk. Het is een website met informatie, tips en tools speciaal ontwikkeld voor mensen met een infectieziekte, zoals Long COVID, Q-koorts, ziekte van Lyme en ME/CVS. Ontwikkeld door C-Support, Hogeschool Arnhem en Centrum Werk en Gezondheid.
Ook is er SterQ aan het Werk dat is een online training voor mensen die een infectieziekte hebben doorgemaakt, zoals Q-koorts, COVID-19 (corona), de ziekte van Lyme of ME/CVS. De online training biedt ondersteuning bij het werken en aan het werk blijven met een infectieziekte.
Het Arboportaal, van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, is een startpunt voor werkgevers, professionals en werknemers die informatie zoeken over goede arbeidsomstandigheden. In dit portaal staat nu ook informatie over chronisch zieken en werk waarbij een voorbeeld uit de praktijk is toegevoegd over post-COVID. Het doel is mensen met een chronische ziekte aan het werk te houden. In het portaal zijn informatie over rechten en plichten, maatregelingen, relevante organisaties en praktische tools bij elkaar gebracht
Tip: Sommige mensen hebben bij hun hypotheekverzekering een arbeidsongeschiktheidsverzekering afgesloten. Kijk je verzekeringen na of vraag bij je tussenpersoon of dit ook voor jou van toepassing is.
Informatie over dit onderwerp
Veelgestelde vragen
Mag de werkgever van je verwachten dat als je voordat je ziek werd parttime werkt, je nu wel 5 dagen per week re-integreert?
In het begin van de re-integratie is het beter de werkuren meer te spreiden over de week. Zo wordt de belasting beter verdeeld over de week. Het is van belang om hierover in overleg te gaan. Je mag met een tegenvoorstel komen als je bijvoorbeeld liever 4 dagen werkt aan herstel met een rustdag in het midden van de week. Het einddoel van re-integratie is eigen werk en eigen uren. Het kan zijn dat je belastbaarheid minder is geworden. Dan kun je ervoor kiezen of het advies krijgen om je werk in de toekomst anders in te vullen. Bijvoorbeeld als je gewend bent 3 dagen achter elkaar 9 uur op een dag te werken, kan het nu beter zijn om die uren te verdelen over 4 kortere dagen.
(Input van Nynke de Jong – arbeidsdeskundige Beatrixoord Arbeid)
Bekijk het volledige webinar Long Covid en werk terug.
Volgens de Wet poortwachter moet je werkgever 104 weken loon doorbetalen als je ziek bent. Hoeveel procent loon krijg je dan?
We hebben in Nederland geregeld dat je in twee jaar in principe 140% loon krijgt van je werkgever. Je werkgever mag je dus twee jaar lang voor 70% uitbetalen. De meesten CAO's/werkgevers betalen het eerste jaar 100% uit en het tweede jaar 70%. Een werkgever mag er ook voor kiezen na bijvoorbeeld 9 maanden het salaris terug te laten gaan naar 80%. Binnen die 104 weken kan de werknemer je niet ontslaan.
(Input van Nynke de Jong – arbeidsdeskundige Beatrixoord Arbeid)
Bekijk het volledige webinar Long Covid en werk terug.
Mag je werkgever je verplichten om te werken tijdens je revalidatie in het revalidatiecentrum? En mag je werkgever vakantie-uren inhouden op de dagen dat je revalideert?
Tijd krijgen voor hersteltrajecten zoals revalidatie is goed werkgeverschap. De werkgever mag je verplichten om te werken naast je revalidatie. Dit kan alleen als je die belasting aan kunt. Bespreek dit daarom met de bedrijfsarts en laat die meedenken, vooral in de eerste fase van een revalidatietraject. Soms is het haalbaar om te werken aan herstel en te re-integreren, soms ook niet. De werkgever mag je vragen uren in te leveren voor het volgen van behandeling. Dit mag alleen met bovenwettelijke vakantiedagen. Daarnaast moet je daar zelf mee instemmen of het moet zijn afgesproken in je arbeidsovereenkomst of de CAO.
(Input van Nynke de Jong – arbeidsdeskundige Beatrixoord Arbeid)
Bekijk het volledige webinar Long Covid en werk terug.
Wie is er leidend bij het re-integratie traject? De bedrijfsarts of leidinggevende?
De bedrijfsarts is medisch verantwoordelijk. Hij/zij bepaalt de kaders van je belastbaarheid en de mogelijkheden voor re-integratie. Uiteindelijk moeten werkgever en werknemer samen bepalen hoe de re-integratie vorm krijgt. Samen maak je een plan van aanpak. Wat zijn je taken? Op welke dagen ben je aan het werk? Hoe lang ben je aan het werk? Welke verantwoordelijkheden heb je en welke omstandigheden zijn van belang om te kunnen werken? Denk bijvoorbeeld aan een rustige ruimte, afgebakende taken, afwisseling in houding. Probeer hier samen met je werkgever en de bedrijfsarts afspraken over te maken.
Als werknemer is het belangrijk om aan te geven waar jouw mogelijkheden liggen en waar je grenzen liggen. Probeer de regie te nemen in je eigen re-integratieproces.
(Input van Nynke de Jong – arbeidsdeskundige Beatrixoord Arbeid)
Bekijk het volledige webinar Long Covid en werk terug.
Hoe zorg ik ervoor dat mijn werkgever mij en mijn klachten begrijpt?
Praat erover en geef duidelijk aan wat je wel of niet kunt. Je werkgever ziet alleen je buitenkant. Hij of zij weet niet hoe lang je daarnaast op de bank of in bed doorbrengt en hoe je je van binnen voelt. Hierom moet je dit zelf goed aangeven. Ook kun je je werkgever verwijzen naar PostCovid NL of werkcovid19.nl. Hier wordt meer verteld over wat Long Covid inhoudt. Je werkgever kan ook terecht bij C-support.
Antwoord van Mirjam Janssens – maatschappelijk werker
Bekijk het volledige webinar Mentale klachten en Long Covid