Iedereen herstelt anders van een coronabesmetting. Merk je dat je na een coronabesmetting klachten houdt? Dan is het belangrijk om aandacht aan je herstel te geven. Lees hier meer over herstellen na een coronabesmetting.
Als de klachten na een coronabesmetting na 3 maanden aan blijven houden, dan wordt gesproken van Long Covid of Post-Covid. Wil je meer weten over de klachten die je kan ervaren bij Long Covid? Kijk dan eens op onze pagina over klachten.
Meer over wat je kan doen als je last hebt van Long Covid lees je in de artikelen hieronder.
De meeste mensen herstellen gelukkig goed van Long Covid. Maar dit geldt helaas niet voor iedereen. Wil je meer weten over omgaan met Long Covid, lees dan verder op deze pagina: Hoe ga ik met Long Covid om?
Informatie over dit onderwerp
Veelgestelde vragen
Wat moet ik doen als ik weken tot maandenlang coronaklachten houd en geen hulp of zorg krijg?
Raadpleeg als je hulp nodig hebt bij het herstel van corona altijd je huisarts. Zij bieden een luisterend oor, kunnen meedenken en bepalen welke zorgverlener je verder kan helpen. Denk aan een verwijzing naar een longarts, fysiotherapeut, ergotherapeut, logopedist, diëtist of psychische hulpverlener. Lees meer wat de huisarts voor je kan betekenen bij het herstel na corona, Long Covid ofwel Post-Covid.
Houden klachten langer dan 3 maanden aan, neem dan contact op met C-support. Deze organisatie is gespecialiseerd in de nazorg van mensen met Long Covid, zie: www.c-support.nu.
Welke professionele hulp kan ik (met/zonder een positieve coronatest) krijgen voor mijn herstel van corona, als ik niet in het ziekenhuis ben opgenomen en wie moet hiervoor betalen?
Door de uitbreiding van het basispakket per 18 juli 2020 kunnen mensen met langdurige coronaklachten minimaal zes maanden lang gebruik maken van paramedische zorg, namelijk:
- Fysiotherapie- en oefentherapie: maximaal 50 behandelingen
- Ergotherapie: maximaal acht behandeluren (bovenop de bestaande 10 uur). De bestaande 10 uur uit de basisverzekering mogen echter NIET gebruikt worden voor het herstel van COVID 19, maar wel voor andere aandoening/ indicaties.
- Dieetadvies: maximaal 7 uur advies (bovenop de bestaande 3 uur) Ook hier geldt dat de bestaande 3 uur dieetadvisering NIET gebruikt mogen worden voor herstel na COVID, maar wel voor andere indicaties, zoals bijv. diabetes.
Er is geen overheveling mogelijk van de aanspraak van de ene paramedische discipline naar een van de andere paramedische disciplines. Je kunt dus niet uren ergotherapie “inzetten” als je fysiotherapie tekort komt.
De nodige behandelingen worden vooralsnog direct vergoed via de basisverzekering van de patiënt. Het enige dat de verzekerde zelf moet betalen, is het eigen risico van zijn/haar zorgverzekering. Die bedraagt 385 euro in 2023.
Wie komt hiervoor in aanmerking?
Alle mensen met coronaklachten die op een reguliere ziekenhuisafdeling hebben gelegen of thuis ernstig ziek zijn geweest komen in aanmerking voor ruimere dekking vanuit de basisverzekering waartoe de overheid in juli heeft besloten. Voor IC-patiënten is er indien nodig ook een revalidatietraject (in het ziekenhuis of in een gespecialiseerd revalidatiecentrum) mogelijk. Dit wordt ook wordt gedekt door de basisverzekering. Uiteraard is hiervoor wel een verwijzing van de arts nodig.
Bij coronazorg is het een voorwaarde dat er door een huisarts of een andere arts, zoals een longarts, een COVID-19 besmetting is vastgesteld óf een sterke verdenking daarvan. De zorg is alleen bedoeld voor mensen die langdurig klachten ondervinden, zoals vermoeidheid of benauwdheid.
De eerste behandeling paramedische zorg voor coronapatiënten moet bovendien binnen één maand na verwijzing plaatsvinden en duurt maximaal een half jaar. Dit kan eventueel met een half jaar verlengd worden op verwijzing van een medisch specialist.
“Aan het eind van de eerste periode van 6 maanden kan bij uitzondering en op goed gedocumenteerde indicatie van de medisch specialist, die de diagnose heeft gesteld, een beroep worden gedaan op een tweede behandeltermijn van maximaal 6 maanden. Als er sprake is van blijvende longschade of fysieke schade waarvoor paramedische interventie zinvol wordt geacht.”
Waardoor ontstaan langdurige coronaklachten zoals vermoeidheid?
Revalidatiearts Paulien Goossens: “Deze klachten worden waarschijnlijk veroorzaakt door een ontregeling van het onwillekeurig zenuwstelsel. Het onwillekeurig zenuwstelsel is een soort van interne thermostaat die zorgt voor balans in je lichaam; tussen de hoeveelheid stress aan de ene kant en rust aan de andere kant. Dit zenuwstelsel regelt alle processen in je lichaam waar je nooit over nadenkt. Als deze interne thermostaat ontregeld is door bv corona, ontstaat disbalans. Dit kan vermoeidheid maar ook andere coronaklachten veroorzaken.”
Bekijk het webinar herstel na corona terug.
Hoe kun je energie/conditie opbouwen zonder steeds terug te vallen na corona?
Belangrijk is om eerst terug te gaan naar je basisniveau. Het vinden van het juiste basisniveau, is een zoektocht. Een ergotherapeut kan je hierbij ondersteunen. En vanuit dat basisniveau ga je opbouwen, stapje voor stapje via de 20-3-20 regel.
Wat houdt de 20-3-20 regel in? Heb je een goede dag, doe dan tot 20% meer dan je basisniveau. Op een slechte dag doe je 20% minder. Heb je 3 goede dagen achter elkaar waarbij je 20% meer aankon, dan kun je dat als het nieuwe basisniveau aanhouden met inachtneming van leefregels die de ergotherapeut meegeeft. Het kan wel een aantal weken duren voordat je 3 goede dagen elkaar hebt.
Let wel: de ervaring bij corona is dat het om een fragiel evenwicht gaat en dat deze regel niet altijd toepasbaar is. Dit geldt met name voor mensen die last hebben van PEM (ziek na inspanning).
Bekijk het webinar herstel na corona terug.